Sigara paketlerine uyarı resimleri geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2009 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Tiryakiler, sigaranın zararları konusunda yazıların ardından resimlerle de uyarılacak.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkan Vekili Mehmet Küçük, Avrupa Birliğine (AB) uyum ve sigara tüketiminin azaltılması çalışmaları çerçevesinde, sigara paketlerinde resimli uyarı uygulamasına geçileceğinini bildirdi.

Bu amaçla ilgili kurum temsilcilerinin yanı sıra, psikiyatrist, pediatri, halk sağlığı, onkoloji ve iletişim uzmanlarından oluşan bilimsel bir komisyon kurulduğunu kaydeden Küçük, komisyonun AB'nin belirlediği 42 resim arasından seçim yapacağını söyledi.

Halen İngiltere, Belçika ve Romanya'da sigara paketlerinde resimli uyarı bulunduğunu kaydeden Küçük, şöyle devam etti:

"Bu konuda uygulamaya geçmiş ülkelerden İngiltere'de AB Komisyonu'nun belirlediği 42 resim arasından seçilen 14 resimle tüketiciler uyarılıyor. Belçika'da söz konusu 42 resim, 14'lü 3 grup halinde dönüşümlü olarak kullanılıyor. Romanya'da da yine AB'nin 14 resmile sigara içenlere uyarıda bulunuluyor.

Bizde de, oluşturulan komisyon mayıs ayına kadar AB'nin belirlediği 42 resim arasından seçim yapacak. Bu resimlerin yanı sıra başka resimlerde kullanılabilir mi onlara da bakılıyor. Ancak, AB'nin buna izin verip vermediği de bu konuda belirleyici olacak. Türkiye, zaten bu konuda AB'ye taahhütte bulunmuştu.

Türkiye'de sigara paketleri üzerinde yer alacak resimler, en geç mayıs ayı sonunda belirlenmiş olacak. Daha sonra AB Komisyonu ile Brüksel'de bir protokol imzalanacak. Ardından da firmalara (seçtiğimiz resimler şunlar, uygulama 1 Ocak 2010'da başlıyor, ona göre hazırlığınızı yapın) diyeceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber