Sağlık Bakanlığı, hastanelerin ihalelerini online denetliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2009 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, hastanelerin mali ve idari yönden denetimlerini hızlandırdı.

Türkiye genelindeki tüm hastanelerin ihalelerini online ortamdan takip eden Bakanlık, binalarında 300 milyarın üzerinde tadilat yapmak isteyen sağlık kurumlarına da sınırlama getirdi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, Cihan'a yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde tüm hastanelerin ihalelerinin denetim altına alınması için çalışmalara hız verildiğini belirtti. Hastanelerin yaptığı tüm harcama ve ihalelerin online olarak Sağlık Bakanlığı ihale bilgi sistemine girdiğini kaydeden Tosun, "Yaklaşık 500 hastane veri girişi yapıyor. Şu anda bir geçiş aşamasındayız. Amacımız tüm hastanelerde bu sistemi uygulanır hale getirmek." dedi.

Bu yolla 15 günde bir yapılan analizlerle, ihalelerdeki anormal artışların, hastanelerin alacak ve borçlarını takip edilebildiğine dikkat çeken Tosun, "Hangi malı, fazla mı, az mı almış, stokları ne? Tüm bunları kontrol ediyoruz. Anormal durumlarda, hastane yönetimlerini çağırarak nedenini soruyoruz. İdari yönetimle ilgili bir zaaf varsa, yönetime gerekli uyarıları yapıyoruz." diye konuştu.

Bazen hastanelerin kendi boylarından büyük işlere kalkıştığını ifade eden Tosun, "Bundan böyle 300 milyarın üzerinde bir tadilat yapmak isteyen hastanemiz bunu kendi döner sermayesinden karşılamadan önce Bakanlıktan izin alacak. Bakanlık bu tadilata ihtiyaç var mı yoksa lüks bir yatırım mı, bunu kontrol edecek." şeklinde konuştu.

Amaçlarının, sağlık harcamalarını daha ciddi bir biçimde kontrol edebilmek olduğunu vurgulayan Tosun, bu yolla hastanelerin kendi başlarına büyük harcama yapma yetkilerinin ellerinden alınmış olduğunu kaydetti.

İhale denetimlerinin, diğer hastanelerin çıktıkları ihalelerde de yol gösterici olduğunun altını çizen Tosun, şunları söyledi: "Hastanelere mukayese açısından katkı sağlıyor. Örneğin, zor bulunan kalemlere yüksek fiyatlar çıkıyor. Hastane daha önce o ilaç ile ilgili ihale yaptıysa fiyatlarını yaklaşık olarak biliyor. Yapmadıysa, işte o zaman, sistem sayesinde yapılan diğer ihalelere bakarak bir fikir sahibi oluyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber