Dolar neden yükseliyor?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2009 13:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dolar neden yükseliyor?

? Global krizin derinleşme belirtileri göstermesi.

? Uluslararası piyasalarda dolar talebinin sürmesi (parite etkisi).

? Yabancıların çıkışı.

? IMF anlaşmasının yapılmaması (gecekmesi).

? Merkez Bankası'nın faizleri çok hızlı bir şekilde indirmesi.

? Avrupa ve İngiltere'nin faiz indirimiyle Euro ve sterlinin gücünün azalması,

? Doların 1.80'e doğru gitmesi üzerine daha önce yükselişte satışa geçenlerin beklemeye geçmesi.

? Yüksek döviz borcu olan özel sektörün pozisyon kapaması.

? Artış trendi içindeki yabancı şirketlerin kâr transferleri.

?1.85'te MB müdahalesi gelebilir?

Halil Reçber (Anadolu Yatırım-Teknik Stratejist):

?Dolar, son sekiz yılda 1.7700 -1.7500-1.7400 aralığını üç defa test etti. Son yedi aya bakıldığında ise dolar yüzde 47, Cumhuriyet altını yüzde 81 değer kazandı. Cuma günü rekor seviyeden işlem gören doların beklentileri bir kenara bırakıldığında, geçmiş sekiz yılda dolarda üç defa MB müdahalesi görüyoruz.

Benzer modellemeye göre dolar, 1.85 seviyesine yaklaşırsa, MB'nin müdahalesini görebileceğiz. 1.75 üzerinde kapanışlar devam ettiği müddetçe dolarda 1.85 ihtimali ve kâr realizasyonunun bu bölgeden gelme olasılığı artabilir.

Grafikte Cumhuriyet altınında hareketliliğin sağ üst köşede işaret ettiğimiz noktada zirveler test edilmekte; bu seviyenin kırılması ve üzerinde kalıcı olması ise 1.5 ay sürmekte. Benzer görüntünün içeride dolarda gerçekleşmesi ihtimalini düşündüğümüzde 1.80-1.85 normal bir hedef olabilir. Ancak daha üzerinde hareketlilik için 1.75 ve 1.72 aşağı yönde geçilmemesi gereken kritik noktalar.

MB'nin müdahalesi için ise bir geçmiş trend hareketlerinden modellediğimizde günlük yüzde 4 artış ve agresif bir gelişme olması halinde MB piyasaya müdahale edebilir. Bu nedenle önümüzdeki iki gün, agresif bir hareketlilik ve 1.85 olması halinde mümkün olur.

Geçmiş görüntülerden farklı olarak yurt içinden bir döviz çıkışı yok ve aynı zamanda gelinen noktada çok dalgalı bir süreç gözüküyor. Aşağıda 1.77, 1.75 ve 1.72 önemli destek bölgeleri. Önümüzdeki iki gün sonunda bu noktalar aşağı kırılmadığı müddetçe, dolarda rekor seviyeler devam edebilir. Kısa vadede kademeli satış fırsatı olduğunu düşünmekle beraber, orta ve uzun vade için aynı beklentiyi kademeli satış fırsatı olarak söyleyebiliriz.?

Dolar talebi devam edebilir

Tüm döviz piyasalarında yıllardır devam eden trendlerin değiştiği ve bunun sonucu önemli gelişmelerin yaşandığı bir süreç içerisindeyiz. Global dövizler ile EUR/USD paritelerinin korelasyonunu gösteren grafiğe baktığımızda önemli bazı sonuçlara ulaşmak mümkün. Grafiğe göre Euro'nun dolara karşı değer kazanması halinde, TL de hem sepete karşı, hem de dolara karşı değer kazanıyor. Bu ilişki nedeniyle EUR/USD paritesinin Türkiye'ye etkisi son derece yüksek.

Uzun dönemde Avrupa'daki belirsizlikler, henüz ABD benzeri adımların atılmamış olması, AB'deki çok başlılık ve Doğu Avrupa ve Rusya'daki Avrupa bankalarının risklerini belirten analistler, Euro'nun dolar karşısında değer kaybedeceğini söylüyor. Bu da TL'nin zayıflayacağını gösteriyor. Kısa dönemde ise Euro satıp, dolar almış bazı fonların bu pozisyonlarını kapatması ihtimali ile Euro'nun değer kazanması beklenebilir ki bu da TL'nin güçlenmesine sebep olacak.

Geçen bir yıllık sürede, TL'ye karşı dolar yüzde 43 , Euro ise yüzde 27.5 değer kazandı. Bunların volatiliteleri ise kriz öncesi bant aralığına geriledi ve 10-15 seviyelerine geldi. Yurt dışındaki sorunlara henüz net bir çözüm önerisi geliştirilmemiş olması ve krizden çıkış için somut bir beklenti oluşmaması nedeniyle, hem doların Euro'ya karşı hem de Sepet ve doların TL'ye karşı değer kazanmasını bekleyebiliriz.

Düşük volatiletenin bu ortamda normal seviyelerinin üzerine çıkmasını diğer bir deyişle döviz piyasasında hareketliliğin devam etmesini bekleyebiliriz.

Geçen 1 yıl içerisinde doların TL'ye karşı yüzde 43 değer kazanmasına karşın EKO200 geniş piyasa endeksi de yüzde 44.6 değer kaybetti. Bir yabancı yatırımcı veya fonun döviz riskini hedge etmeden İMKB'ye yatırım yapmış ise dolar bazında yatırımının büyük bir kısmını kaybettiğini görüyoruz. Bu yatırımcının TL'nin dolara karşı az da olsa değer kazanması halinde pozisyonunu kapatıp dolar talep edeceği açık.

Döviz talebini karşılayabilecek, MB'den başka bir kurum ve ortam olmadığı için özellikle dolara talebin devam edeceği tahmin edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber