Nüfus idarelerinde TC Kimlik No'su izdihamı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2009 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Yerel seçimlerde oy kullanabilmek için TC kimlik numaralı yeni hüviyet çıkarmak isteyen vatandaşlar nüfus müdürlüklerine akın etmeye devam ediyor.

Nüfus cüzdanlarında TC kimlik numarası olmayan vatandaşların oy kullanamayacağının açıklanmasının ardından nüfus müdürlükleri de tam gün mesaiye başladı. Gece 00'a kadar çalışan nüfus memurları şimdiye kadar binlerce vatandaşın yeni kimlik numarasını çıkardılar. Ankara'da bulunan Mamak Nüfus İdaresi de iki gündür yaklaşık 4 bin vatandaşa yeni kimlik numarası çıkardı. Sabahın erken saatlerinden itibaren nüfus müdürlüklerine akın eden vatandaşlar, yapılan uygulamaya tepki gösterdi. Vatandaşlar, "2 gün önce

duyduk. Daha önce duymuş olsaydık. Bu durumu yaşamazdık" dedi. Vatandaşların nüfus kimlik numarası için muhtarlıklara gitmelerine gerek bulunmadığını ifade eden yetkililer de, nüfus cüzdanı üzerindeki soğuk damganın kaybolmaması durumunda muhtarlıklara gitmeye gerek bulunmadığını ifade etti. Yetkililer ayrıca ikametgahlarını değiştiren vatandaşların da muhtarlıklara gitmelerine gerek olmadığını ifade ederek, bu durumda vatandaşın nüfus dairesine gelirken yanında evine ait bir fatura getirmesinin yeterli

olabileceğini kaydetti.

Çalışmaları yakından takip eden İçişleri Bakanı Beşir Atalay da gece yarısı Ankara'daki bir nüfus idaresine giderek durumu yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.


ZONGULDAK NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNDE 'KİMLİK' KUYRUĞU

Yüksek Seçim Kurulu'nun vatandaşlık numarası bulunmadan oy kullanılamayacağı kararı üzerine nüfus cüzdanlarını değiştirmek isteyenler nüfus il müdürlüklerine akın ediyor. Sabahın erken saatinden itibaren nüfus müdürlükleri önünde bekleyen vatandaşlar, kararın son günlerde verilmesine tepki gösterdi. Saatlerce beklediklerini belirten bir vatandaş, "Bugüne kadar niye açıklanmamış. Son günlere bırakıldı. Bize eziyet ediliyor. Hastası olan var, işi gücü olan var. Tüm bunlara rağmen oyumuzu kullanacağız" diye

konuştu.

Nüfus müdürlüğü kapısında bekleyenler polisler tarafından sırayla içeriye alındı. Valilik binası içerisinde oluşan uzun kuyruklar, siyasiler tarafından insanların oy kullanma isteği olarak yorumlanıyor.

Zonguldak İl Nüfus Müdürlüğü yetkilileri, Pazar günü 52 kişi, Pazartesi günü 625 kişi, Salı günü öğleye kadar 420 kişinin kimlik yenileme işleminin yapıldığını bildirdi.


TEKİRDAĞ'DA NÜFUS CÜZDANLARINI DEĞİŞTİRMEK İSTEYENLER VALİLİĞE AKIN ETTİ

- Tekirdağ'da nüfus cüzdanında TC kimlik numarası bulunmayan vatandaşlar İl Nüfus Müdürlüğü'ne akın etti. Uzun kuyrukların oluşturduğu Nüfus Müdürlüğü'nde iki günde bin kişinin kimlikleri yenilendi.


K.MARAŞ'TA VATANDAŞLAR NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE AKIN ETTİ

- Kahramanmaraş'ta, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) nüfus cüzdanlarında TC kimlik numarası bulunmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağını açıklamasının ardından vatandaşlar İl Nüfus Müdürlüğü'ne akın etti.

Bugün sabah saatlerinden itibaren nüfus cüzdanlarını yenilemek için kent merkezi ile merkeze bağlı köy ve beldelerden İl Nüfus Müdürlüğü'ne gelen vatandaşlar, uzun kuyruklar oluşturdular. Bazı vatandaşlar, oy kullanmanın vatandaşlık görevi olduğunu belirtirken, bazı vatandaşlar ise sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek vermek için sandığa gideceklerini söylediler. Nüfus cüzdanlarını yenilemenin kendileri için biraz da olsa yorucu olduğunu dile getiren vatandaşlar, ancak uygulamayı doğru

bulduklarını ve her vatandaşın nüfus cüzdanında TC kimlik numarasını bulundurması gerektiğini ifade ettiler.


MERSİN NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE KİMLİK İZDİHAMI

- Mersin'in Tarsus ilçesinde TC numaralı kimlik alabilmek için nüfus müdürlüğüne akın eden vatandaşlar izdihama neden oldu.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 'nüfus cüzdanında TC kimlik numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı' yönündeki kararının ardından vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren Tarsus Nüfus Müdürlüğü'ne akın etti. Seçimlerde oy kullanabilmek için TC kimlik numaralı nüfus cüzdanlarını almaya çalışan vatandaşlar izdihama neden oldu. Günlük ortalama 50-100 kişinin işleminin yapıldığı Tarsus Nüfus Müdürlüğü'ne bine yakın kişi başvurunca yaşanan izdiham nedeniyle işlemler güçlükle

yapılabildi. Nüfus Müdürlüğü önünde yaşanan izdihamı polis ekipleri önlemekte güçlük çekti.


VAN'DA 'TC KİMLİK NUMARASI' YOĞUNLUĞU

- Van Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Zeynelabidin Tekin, seçim günü oy kullanma saatinin bitimine kadar hizmet vereceklerini belirtti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), vatandaşların oy kullanabilmeleri için 'TC numaralı kimlik kartı' şartı getirmesi sebebiyle kimliklerinde TC numarası yazılı olmayan vatandaşlar nüfus müdürlüklerine akın etti. Van İl Nüfus Müdürü Zeynelabidin Tekin, il genelinde yaklaşık 20 bin seçmenin kimliklerinde TC numarası yazılı olmadığını tahmin ettiklerini belirterek, seçim günü oy kullanma bitim süresine kadar kimlik değiştireceklerini söyledi. Tekin, vatandaşların taleplerini karşılamak için hafta sonları dahil saat 23:00'e kadar hizmet verdiklerini kaydetti. Kurumun cumartesi ve pazar günü açık olmasına rağmen fazla haberdar olmayan vatandaşlar dün sabah itibarıyla akın etmeye başladığını vurgulayan Tekin, merkez ve ilçe nüfus müdürlüklerinde sıkıntı yaşanmaması valiliğin koordinesinde düzenlemeye gittiklerini söyledi. Nüfus müdürlüklerinde diğer birimlerde çalışan personelinde kimlik değiştirmeye başladığını anlatan Tekin, "Van Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü'nde daha önce kimlik değiştirmeye 4 personelimiz bakıyordu. Bakanlığın talimatıyla diğer birimlerden takviye yaparak personel sayısını 17'ye çıkardık. Arşivdeki bilgisayarları dahi vatandaşların kimliklerinin değiştirilmesi için kullanıyoruz. Dün il merkezinde akşama kadar 750 kimlik değişikliği yapıldı. Bugün bu sayının daha da artacaktır. Mahalli basın ve belediye aracılığıyla YSK'nın kararından haberdar olmayan vatandaşları bilgilendirmeye çalışıyoruz. Nüfus kimliklerinde TC Kimlik numarası bulunmayan seçmen vatandaşlarımız mevcut cüzdanını ve 2 adet fotoğraf getirerek kimliklerini değiştirebilirler. Bir kimliğin değişmesi 5 dakikayı alıyor" dedi.


AYDIN MERKEZ İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ'NDE İZDİHAM

- Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 29 Mart seçimlerinde TC Kimlik Numarası'nın ibrazını zorunlu hale getiren kararının ardından tüm yurtta olduğu gibi Aydın'da da vatandaşlar, nüfus cüzdanlarını değiştirmek için nüfus idarelerine akın etti.

YSK'nın 29 Mart günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçiminde seçmenlerin kimliğinin belirlenmesinde TC Kimlik Numarası taşıyan belgelerin ibrazını zorunlu hale getiren bir karar almasının ardından; vatandaşları oy kullanamama endişesi sardı. Kararın ardından nüfus cüzdanlarında kimlik numarası bulunmayan vatandaşlar nüfus müdürlüklerine akın ederken, sabah mesainin başlaması ile Aydın Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluştu. Zaman zaman izdihamın yaşandığı müdürlükte normal günlerde 100-150 civarında nüfus cüzdanı işlemi yapılırken, YSK'nın kararı sonrasında dünden bu yana günde 800'e yakın işlem yapıldığı belirtildi.


TOKAT'TA 'TC KİMLİK NUMARASI' KUYRUĞU

- Tokat'ta seçimlerde oy kullanabilmek için TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı almak için İl Nüfus Müdürlüğü'ne akın eden vatandaşlar, uzun kuyruklar oluşturdu.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimlerde oy kullanacaklar için kimlik numarası taşıyan belge ibraz etme zorunluluğunu getirmesi, Türkiye genelinde olduğu gibi Tokat'ta da nüfus müdürlüklerinde yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Sabah saatlerinde Tokat Valiliği binasında bulunan Nüfus Müdürlüğü'ne gelen vatandaşlar binaya sığmayınca, valiliğin yan tarafındaki giriş kapısı devreye sokuldu. Polis çevrede güvenlik önlemi alırken, öğleden önce yaklaşık 300 kişinin başvurusunun alındığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber