Askeri savcı hakkında suç duyurusu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Mart 2009 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hava Kuvvetleri Adli Müşaviri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok hakkında, resmi evrakta sahtecilikten suç duyurusunda bulunuldu.Yardımcısı Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik için de kamu davası açılacağı öğrenildi...

Karargah Evleri soruşturmasını yürüten Hava Kuvvetleri Adli Müşaviri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve yardımcısı Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik'e 'resmi evrakta sahtecilik' yaptıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Hakim Yüzbaşı Çelik'in, hakkında 'silahla adam tehdit etmek'ten soruşturma açan Cumhuriyet Savcısı'na makamında baskı yaptığı da belgelenerek soruşturma dosyasına girdi.

Savunma Bakanlığı'na ihbar

Yunak Cumhuriyet Başsavcılığı, Çelik'in 2007/1276 sayılı 'silahla tehdit' soruşturmasına teşhis için istenilen belgeye başkasının fotoğrafını gönderen Hava Kuvvetleri Adli Müşaviri Hakim Albay Üçok hakkında Savunma Bakanlığı'na dün itibariyle suç duyurusunda bulundu. Savcılığın 2009/309 esas numaralı 19.03.2009 tarihli yazısında olayda resmi evrakta sahtecilik suçunu işlediği belirtilerek, bu evrakı imzalayan Üçok hakkında Askeri Hakimler Kanunu'nun 23. maddesi gereğince işlem başlatılması talep edildi. Bakanlığa gönderilen yazının 'ihbar' kabul edilmesi istenirken, "Şayet Üçok hakkında her hangi bir işlem başlatılmazsa Yunak Cumhuriyet Savcılığı'nca re'sen soruşturma başlatılacağı" da vurgulandı.

Silahla tehdit etti

Olayların başlangıç noktası Yüzbaşı Mehmet Çelik'in, Konya-Yunak'ta 20 Ekim 2007'de bir düğünde vatandaşları silahla tehdit etmesi oldu. Çelik vatandaşlar tarafından Yunak Cumhuriyet Savcısı'na şikayet edildi. Soruşturma açan Savcı, Çelik'in teşhisinde kullanılmak üzere görev yaptığı Hava Kuvvetleri Adli Müşavirliği'nden fotoğraf istedi. Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un hazırladığı belgeye aynı birimde çalışan olaydan habersiz Üsteğmen Özgür Tüfekçi'nin fotoğrafı konularak 16 Aralık 2008'de Savcı'ya gönderildi. Fotoğrafı teşhis için çağrılan mağdur vatandaşlar "Bizi tehdit eden kişi bu değil" deyince soruşturma kapandı. Ancak yanlış resmin gönderildiği iddiaları ortaya atılınca Yunak Cumhuriyet Savcısı yeniden soruşturma açtı.

Savcıya makamında baskın

Bunun üzerine Yüzbaşı Çelik, dönemin Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı ve Polatlı Cumhuriyet Başsavcısı'nı yanına alarak 11 Şubat 2009'ta Yunak Cumhuriyet Savcısı'nın makamına gitti. Çelik, beraberinde getirdiği bakanlık bürokratı ve bir başsavcı ile Yunak Cumhuriyet Savcısı'na dosyayı kapatması yününde tavassutta bulundu. Savcı, makamında yapılan skandal girişimi ile ilgili olarak tutanak tutturdu.

Belgeyi 'sehven' göndermiş

Savcı'nın talepten vazgeçmemesi üzerine Üçok, bu kez gerçek Mehmet Çelik'in fotoğrafını belgeye koyarak 20 Şubat 2009'da Yunak'a gönderdi. Üçok'un yazısında, önceki fotoğrafın 'sehven' gönderildiği belirtildi. Sahte belge düzenleme iddiasının medyada yer alması üzerine Ceza İşleri Genel Müdürlüğü devreye girerek olayın aslını Yunak'ın bağlı bulunduğu Akşehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne sordu. Gelişmeler üzerine Üçok ve Çelik hakkında inceleme başlatıldı. Olayın doğru olduğunun ortaya çıkması üzerine suç duyurusunda bulunuldu.

Baz istasyonu Yunak'ta öttü!

Yüzbaşı Mehmet Çelik'in, silahla tehdit olayının gerçekleştiği 20 Ekim 2007'de Yunak'ta bulunmadığını iddia etmesine karşılık, baz istasyonu kayıtlarında orada olduğu ve kendisine ait kredi kartıyla kullanmadığı bir aracın plakasına akaryakıt harcaması yaptığı da tespit edildi.

Silahla tehdit edilen vatandaşların en son gönderilen evraktaki Mehmet Çelik'e ait resmi teşhis etmeleri üzerine de Çelik hakkında kamu davası açılacağı bildirildi. Ayrıca Üçok ve Çelik hakkında 'sahtecilik' ve 'yargıyı yanıltmak'tan, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek. Karargah Evleri soruşturmasını karartmakla suçlanan skandal savcıların, Kayseri'de gözaltına alınan üç astsubayı 'hipnoz' ve 'ilaç' kullanarak sorguladıkları iddia edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber