100 fabrika, 4. sınıf makine mühendisliği öğrencisinin icat ettiği sistemini kullanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2009 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOBB-ETÜ Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Sedat Kılıç, kaynak makinelerindeki gazda, kullanıma göre yüzde 40-90 tasarruf sağlayan bir sistem geliştirdi. 100 fabrika bu sistemi kullanıyor

ANKARA - Kaynak makinelerındeki gazda, kullanıma göre yüzde 40 ile 90 arasında tasarruf sağlayan bir sistem geliştiren TOBB-ETÜ Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Sedat Kılıç, aralarında ünlü firmalarında bulunduğu Ankara'daki yaklaşık 100 fabrika'da bu sistemin kullanılmaya başlandığını bildirdi.

Öğretmen babanın oğlu

Öğretmen bir baba ile ev hanımı bir annenin çocuğu olan Kılıç, TOBB-ETÜ Makine Mühendisliği bölümüne fen ham puan birincisi olarak 2004'de girmiş ve buradaki eğitimi boyunca da burslu okumuş. Kaynak makinelarında gaz tasarruf sistemi geliştirme fikrinin 30 yıldır kaynakçılık yapan ve aile dostları olan Recep Kabran'ın kaynak makinelarındaki gazın çabuk tükenmesinden şikayet etmesi üzerine doğduğunu belirten Kılıç, daha sonra Kabran'la birlikte bir gaz tasarruf sistemi üzerinde çalışmaya başladıklarını anlattı. Birçok denemeden sonra ürettikleri ürünü bugünkü şekline getirdiklerini belirten Kılıç, geliştirdikleri ?Gaz Altı Kaynak Makinelarında Gaz Tasarruf Sistemi' miyle, kaynak makinelerinde kullanılamadığı için havaya karışan atık gazı kullanılır hale getirdiklerini bildirdi. Geliştirdikleri sistemin, kaynak makinelerınde regülatörlerin dışına takılan ara bir parçadan oluştuğunu kaydeden Kılıç, bu özelliği nedeniyle ürünün gaz tüketiminde tasarruf sağlamanın yanı sıra çevre dostu olduğunu da kaydetti.

Kılıç, bir ayda 10 bin lira gaz masrafı olan bir firmanın bir kereye mahsus yapacağı 3-4 bin liralık yatırım ile bu masrafı 2-3 bin liraya indirmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

Kaynak makineleri ve regülatörler konusunda geliştirdikleri üç yeni ürün üzerindeki çalışmaların da devam ettiğini belirten Kılıç, gaz tasarruf sistemiyle bu üç ürünün pazarlanması için iki öğrenci arkadaşıyla birlikte ALSE Makine Ticaret ve Sanayi ismiyle bir firma kurduklarını bildirdi.

Geliştirdiği Gaz Tasarruf Sisteminin Türk Patent Enstitüsünden (TPE) marka tescili bulunmasının yanı sıra faydalı model belgesi aldığına da dikkati çeken Kılıç, Turkish Quality ve Marka Tescil Belgesi almak için de çalışmaların sürdüğünü, bu belgeyi almalarının ürünün yurtdışında tanıtımını ve satışını kolaylaştıracağını söyledi. Kılıç, ürünün pazarlanmasında yaşadığı en büyük sıkıntının ise çok genç olması nedeniyle firma sahipleriyle yüz yüze görüşememek olduğunu anlattı.

Avustralya'ya pazarladı

Bir firmada en düşük hissesi bulunan yöneticilerden biriyle bile görüşmesi halinde geliştirdiği ürünün ne kadar faydalı olduğunu yöneticilerin hemen anladığını ve ürünü satın aldığını belirten Sedat Kılıç, görüştüğü tüm patronlara ürünü satmayı başardığını da sözlerine ekledi. Geliştirdiği gaz dağıtım sistemini Avustralya'ya pazarlayan Kılıç, bu ülkeyle ihracat bağlantısı yaptığını kaydederken, ihracata yönelik görüşmelerin sürdüğü bir diğer ülkenin ise İran olduğunu anlattı.

Kılıç, Ankara'da aralarında Tofaş, Aygaz, Oyak Renualt ve BMC gibi büyük firmalarınında bulunduğu 100'e yakın firmaya gaz tasarruf sistemini sattığını ve söz konusu firmaların fabrikalarında bu ürünü kullanmaya başladıklarını bildirdi. Ürünün piyasada çok tutulması üzerine bazı firmaların sahte gaz tasarruf sistemi ürettiklerini ve kendi isimlerine benzer isimlerle sattıklarını da kaydeden Kılıç, sahte ürünlerin piyasadan kaldırılması amacıyla birçok firmayla şimdiden mahkemelik olduklarını söyledi. Sanayide buluş yapılmasını bekleyen çok alan bulunduğuna da dikkati çeken Kılıç, yaptığı icatta okuduğu üniversitenin büyük rol oynadığı ve bunun avantajını yaşadığını kaydetti. Kılıç, ?Ben bu üniversitede sanayinin bursuyla okudum. Yaptığım bu buluşla onlara bir nevi vefa borcumu ödüyorum? diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) girişimci ve nitelikli toplum önderleri yetiştirmek amacıyla TOBB tarafından 2002'de kuruldu. Özgün ve evrensel bilgi üreterek toplumun kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlayan üniversite, kurumsal ve sosyal sorumluluk anlayışının başarılı bir örneği. TOBB ETÜ üniversite-sanayi işbirliğini özgün bir eğitim modeliyle uygulayarak, Türkiye'de bir ilke imza attı.

TOBB ETÜ hakkında

Üniversite, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere üç fakültedeki, yedi bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. 24 Eylül 2004 tarihinde özgün eğitim programı ve uygulamalarıyla Türk eğitim sisteminde farklı ve seçkin bir yer edindi. Üniversitenin, 2007-2008 eğitim yılında bölüm sayısı 12'ye, öğrenci sayısı ise 1617'ye, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü altında açılan mastır programlarında kayıtlı öğrenci sayısı 96'ya yükseldi. Ayrıca 2008-2009 öğretim yılında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi altında Uluslararası Girişimcilik bölümü öğrenci almaya başladı.

Üniversitenin web sitesinde okulun kurulmasının amacı şöyle anlatılıyor: ?Amacımız; 2015 yılında, eğitim, araştırma ve uygulama alanında Türkiye'nin yanı sıra dünyada tanınan saygın ve rekabetçi bir üniversite olmaktır. Hayata hazır, Türkiye'yi yönetmeye aday ve girişimci bireyler yetiştirmek üniversitemizin öncelikli hedefleri arasındadır. Üniversitemiz; bu hedefleri gerçekleştirme yönünde önümüzdeki dönemlerde yeni bölümler açarak ve dünyanın önde gelen üniversiteleri, akademik kurumları, uluslararası kuruluşlarıyla işbirlikleri gerçekleştirerek küresel dünyada yerini alacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber