Toplu Görüşmeler Sendikaların Yetki Tartışması İle Başladı

Haber Giriş : 18 Haziran 2003 05:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Toplu Görüşmeler Sendikaların Yetki Tartışması İle Başladı

4688 sayılı Kanun gereğince memurların aylık ve özlük haklarına ilişkin olarak bugün yapılan toplu görüşmeler, sendikalar arasındaki yetki tartışmasıyla başladı. Toplantıya katılan sendika temsilcilerimizden aldığımız ayrıntılar için tıklayın.

Toplu görüşmeye, Kamu İşverenleri adına; Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, Başbakanlık, Maliye, DPT ve Hazine Müsteşarları, Devlet Personel ve Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanı, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile Kamu İşveren Sendikasından 5 temsilci; kamu görevlileri adına ise Türkiye Kamu-Sen ve KESK Başkanı ile 11 yetkili sendika başkanı katıldı.

Toplantıda KESK ile Türkiye Kamu-sen arasında yetki tartışması yaşandı. KESK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Resmi Gazetede yayımlamış olduğu sendika üye sayılarının gerçeği yansıtmadığını, bu nedenle mahkemelerde dava açmış olduklarını ve toplu görüşmelerin dava sonuçlanan kadar eşit sayıda sendika temsilcisinin katılımı ile gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine gerek Devlet Bakanı, gerekse Başbakanlık Müsteşarı ve Kamu-Sen yetkilileri böyle bir şeyin kabul edilemeyeceğini ve toplu görüşmenin şu anki prosedüre göre yürütülmesi gerektiğini vurguladılar.

Ardından KESK temsilcileri daha önce toplantıdan gerekirse çekilebileceklerini söylemelerine rağmen toplantıya devam kararı aldı.

Bunun üzerine toplu görüşme heyeti bir alt komisyon oluşturulmasına ve bu alt komisyonun yapacağı teknik bir çalışmadan sonra tekrar toplanmasına karar verdi. Ancak Türkiye Kamu-Sen kendisinin 8 hizmet kolunda yetki aldığını bu nedenle alt komisyonda daha fazla üyeyle temsil edilmeleri gerektiğini vurguladı. Bu kez de KESK üyeleri buna itiraz etti. Bu tartışmalar yaşanırken Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler sendika ve konfederasyonların istedikleri sayıda temsilci ile alt komisyon toplantısına katılabileceğini belirterek sorunu çözdü.

Buna göre; Başbakanlık, Maliye, Hazine, DPT Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve Kamu İşveren Sendikasından birer temsilci ile sendika ve konfederasyonlardan istedikleri miktarda temsilcinin katılımı ile bir alt komisyon 20/8/2002 tarihinde toplantılara başlayacaktır. Bu alt komisyonun yapacağı toplantılar sonucunda kamu personeline 2003 yılında ne miktarda bir maaş artışı uygulanacağı karara bağlanacak ve Toplu görüşme heyeti 26/8/2002 tarihinde bir kez daha toplanarak alınan kararları onaylayacaktır. Eğer bir anlaşmaya varılamazsa Yüksek Hakem Kurulu ve 4 öğretim üyesinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecektir.

Toplantı sonunda, Başbakan Müsteşarı Fusun KOROĞLU isteği üzerine iki konfederasyon başkanını Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ile birlikte ortak bir basın açıklaması yaptı.

Sendikalardan aldığımız ayrıntıları aktarmaya devam edeceğiz.

Memurlar.net'in Notu
Toplantıda KESK'in devam eden davaları örnek göstererek toplu görüşmelere iki konfederasyonun eşit sayıda katılmasını istemesi bizce uygun değildir. Bize göre mahkeme kararı olmadığı müddetçe toplu görüşmeler mevcut duruma göre yürütülmelidir. Diğer taraftan sendikalarımızın kendilerini küçük düşürecek tarzda daha masada birbirleriyle tartışmaları ve devletin karşısına bu şekilde çıkmalarının hiç uygun olmadığını düşünüyoruz. Memur olarak bizlerin masada birbirimize destek vererek bir şey elde etme çabası içinde olmamız gerekirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber