Çocuğun cinsel eğitiminde yanlış davranışlar anne-babanın işini zorlaştırıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2009 14:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

FATİH KARAKILIÇ

BURSA- Anne babaların çocuk eğitiminde en çok zorlandığı konulardan birisi çocuklarda cinsel gelişim ve eğitimidir. Bunun birinci sebebi, konuya yetişkin gözüyle yaklaşma, ikincisi ise cinsiyet eğitimini üreme bilgisinden ibaret zannetme. Uzmanlar bu iki hatalı yaklaşımın anne babaların işini zorlaştırdığına dikkat çekiyor.

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nden Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Selda Aydın, çocukların genellikle iki yaşından itibaren bedenlerini keşfetmeye ve merak etmeye başladığını söyledi. Çocukların bu keşif sırasında doğal olarak genital organlarını da fark ettiklerini anlatan Aydın, "Aşağı yukarı aynı yaşlara rastlayan tuvalet eğitimi çocukların genital organları hakkındaki meraklarını daha da artırabilir. Çocuklar, tesadüfen genital organlarına dokunduklarında, hoşlanma hissederler ve bu yüzden bu davranışı daha sık tekrar edebilirler. Bu durum anne babaları endişelendirebilir. Anne babalar çocuğun bu davranışlarını engellemeye çalışırsa çocuk daha fazla merak duyacak, engellenme karşısında suçluluk duyguları oluşabilecektir. Çocuğun bu davranışı doğaldır ve çocuk sadece bedeninin herhangi bir bölümüne dokunmakta ve bedenini keşfetmektedir. Bu nedenle anne ve babalar çocuğun bu davranışını normal ve doğal karşılamalı heyecana kapılarak çocuğu utandıracak ve özgüvenini zedeleyecek bir tepki vermemelidir. Çocuğun yaptığı davranış görmezden gelinerek dikkati başka yöne kaydırılmalıdır. Ancak, çocuğun genital organları konusundaki ilgisi aşırı ise ya da çocuk sık sık genital organlarına dokunuyorsa bu durum çocuğun yaşamında stresin belirtisi olarak kabul edilebilir. Eğer böyle bir durumla karşı kaşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, çocuğunuzu endişelendiren bir durum olup olmadığını araştırabilirsiniz. Böyle bir durumda çocuğun yaşamında baskıya neden olabilecek konuların, beslenme, tuvalet eğitimi ya da başka konularda eğitim verirken sergilediğiniz tutumun incelenmesi ve gerekli değişikliklerin yapılması çocuğunuza yardımcı olabilecektir" dedi.

Çocukların 3 -5 yaşlarından itibaren temel cinsellik özeliklerine ilgi göstermeye başladığını belirten Aydın, bebeklerin nereden geldiklerini, neden kız ve erkeklerin bedenlerinin farklı olduğunu sorabildiğine dikkat çekti. Anne babaların bu durumda çocukların sorularını anlayabilecekleri basitlikte ve doğru terimleri kullanarak cevaplandırmalarını tavsiye eden Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Selda Aydın, sorular cevaplandırılırken anne babaların konuyu doğal bir olgu olarak ele almaları, utanç sergilememelerinin çocuğun konuya gereken ilgiyi göstermesine yardımcı olacağını vurguladı.

Aydın şöyle devam eti: "Bu dönemde bazı çocuklar karşı cinsten ebeveynlerinin genital organları ile ilgilenmeye başlayabilirler. Kız çocukları babalarının ilgisini çekme konusunda anneleriyle yarışmaya girebilirler, anne babalarının cinsel yaşamları hakkında sorular sorabilirler. Anne babaların, çocuğun merakını gidermek adına, cinsel yaşamları hakkında çocuğa bilgi vermeleri sakıncalıdır. Cinsel yaşamın özel bir konu olduğu ve başkaları ile paylaşılamayacağı ifade edilmelidir. Çocuğun anne baba ile aynı odada yatması, anne babanın evde çıplak dolaşmaları, çocuğun merakını daha fazla artıracaktır. Bu nedenle, doğduğu günden itibaren en kısa zamanda çocuğun odası ve yatağı ayrılmalıdır. Çocuğun sorularının kaynağı, bilmediği bir konuya duyduğu meraktır. Bu durum normaldir ve ailenin anlayışlı tutumu ile kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Cinsel eğitim konusunda anne babaların en sık sorduğu soru, çocuğu anne ve babadan hangisinin aydınlatacağıdır. Çocuğunuz belirtilen yaşta olmasına rağmen cinsellikle ilgili sorular sormayabilir ya da çocuğunuz altı yaşında olduğu halde bu soruları sormaya yeni başlayabilir. Her çocuğun gelişim hızının birbirinden farklı olduğu unutulmamalıdır. Aileler de birbirinden farklıdır. Bu nedenle, çocuğunuzun soru sormamasının nedeni, böyle bir rahatlığı hissetmiyor olması ya da daha önce engellenmiş olması olabilir. Böyle bir durumda çocuk merakını arkadaşları ile oynarken gidermek isteyebilir. Anne babalar bu durumun farkında olduklarını çocuklarına hissettirebilir ve bu durumu çocuğu bilgilendirmek için bir fırsat olarak değerlendirebilirler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber