Seçim tatilinden Maliyenin karı 22,5 milyon TL'nin üstünde

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mart 2009 21:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullar 30.03.2009 Pazartesi günü seçim nedeniyle tatil edilmiştir. Bakanlar kurulunca 16 Aralık 2006 tarihinde çıkarılan ?Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar? ve bu karara göre yayımlanan genelgelere göre öğretmenler gelmedikleri her gün için o günde bulunan derslerinin tamamı alacakları ek ders saatinden kesilmektedir.

Ülkemizde örgün eğitimde yaklaşık 600bin şube bulunmaktadır. 30 Mart 2009 günü tüm okullarımızda tüm şubelerde 6 şar saat ders yapılacağına göre toplam 600bin*6=3.600.000 saat ders yapılmayacak demektir.

Bir ders saatinin vergiler dahil devlete maliyeti 7,50TL'dir.

Bu derslere ödenecek ücretlerin tamamı öğretmenlerden kesildiğine göre 7,50*3.600.000=27 milyon TL'lik ücret ödenmeyecek demektir. Kaldı ki her bir öğretmenin kaybı 6 saat olarak hesaplanmışken oysa ki her 10 saate 1 saat olarak ödenen Hazırlık ve planlama ücretleri işin içine katıldığında bu sayı daha da büyüyecektir.

16 Aralık 2006 da bu karar yayımlanmadan önce bu konudaki uygulama o gün öğretmenin üzerinde kaç saat ek ders varsa o kadarı kesilmesi şeklindeydi. Örneğin bir sınıf öğretmeninin kaybı o gün için 6 saat değil sadece 3 saat olmaktaydı.

Bu uygulama nedeniyle örneğin dini bayramların 2 günü ders günlerine denk geliyorsa bir sınıf öğretmeni sadece 1 saatlik hazırlık ve planlama ücretini alabilmektedir.

Konu ile ilgili olarak açıklayıcı bilgiyi http://www.memurlar.net/haber/96429 linkinde yer alan Eğitim Sendikaları Neden Ek Ders Eylemi Yapıyor? başlıklı yazımız, http://www.memurlar.net/haber/92067 linkindeki Ek ders uygulaması yine muamma başlıklı yazımız ve http://www.memurlar.net/haber/96432 linkindeki MEB Personel Genel Müdürü Konuyu Anlamadı başlıklı yazımızda yayımlamıştık.

Bu sorunlar devam ederken sendikaların yaptığı eylemlere istinaden ?Öğretmenlerin dini bayramlarda girmedikleri dersin ücretini talep ettikleri bunun laikliğe de aykırı ? şeklinde ifadelerle karşı karşıya kalınmıştı.

Oysa ki öğretmenlerin taleplerini örnekle açıklayacak olursak;

2 gün bayram tatili olduğunda diğer 3 gün derse giren bir sınıf öğretmeni derse girdiği 18 saate rağmen o haftayı rapor alarak geçiren bir öğretmenin maddi olarak durumu aynı olmaktadır.

Yine aynı şekilde öğretmenin 2 gün rapor alması ile (5 gün yani hafta boyu) rapor alması arasında ücret olarak bir fark kalmamıştır.

Oysa ki 16 Aralık 2006 öncesinde aynı şartlarda 2 gün tatil olduğunda yada öğretmen 2 gün rapor aldığı için 3 gün derse giren bir öğretmen 8 saat yani 50,00TL'nin üzerinde ücret alabilmekteydi.

Bu kararın ilk yürürlüğe girdiği dönemde milli bayramlardaki uygulama da bu yöndeyken sorun 21/07/2007 tarihinde yapılan değişiklikle çözümlenmişti.

Bakanlık aynı uygulamayı dini bayramların yanı sıra, kar tatili, seçim tatili gibi öğretmenin inisiyatifiyle gerçekleşmeyen tatillerde de uygulamaktadır. Mağduriyet buradan oluşmaktadır. Bu mağduriyetin sonucu olarak maliyenin kasasına 27milyon TL civarında bir para kalacaktır. Bakanlık okulları tatil erken seçim nedeniyle okulların tatil edilmesine ilişkin yazısında ?tatil ilan edilen 30 Mart 2009 günü öğretmenlerin görevli izinli sayılmaları? şeklinde bir ifade bulunmuş olsaydı bu durumda öğretmenlerin hiçbir kaybı olmayacaktı.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber