TİSK: Hükümet acilen işveren ve işçi kesimleriyle görüşmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2009 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - TİSK, hükümete "acilen işveren ve işçi kesimleriyle uygulanacak tedbirleri görüşmesi" çağrısında bulundu.

TİSK'in Mart ayı Ekonomi Bülteni'nde, Türkiye'nin 2008'in son çeyreğinde yüzde 6,2 küçüldüğü ve yılı yüzde 1,1'lik büyüme oranı ile tamamladığı ifade edildi.

İmalat sanayinin 2008'in son çeyreğinde yüzde 10,8 küçüldüğüne, yılın tümünde ise binde 8 büyüdüğüne yer verilen bültende, inşaat sektörünün de son çeyrekte yüzde 13,4, yıl içinde yüzde 7,6 daraldığı kaydedildi.

Bültende, "Türkiye, 2008'in son çeyreği itibariyle yapılan uluslararası kıyaslamada, ekonomide küçülmenin en fazla olduğu 2. ülke konumunda" denildi.

Ocak ve Şubat ayı verilerinin bütçede ciddi sorunlar olduğunu gösterdiği savunulan bültende, bütçe açığının iki ayda yüzde 2 bin 187 oranında artarak 10,4 milyar TL olarak gerçekleştiği belirtildi.

Bültende, ekonomideki daralma nedeniyle azalan tüketim harcamalarının, dolaylı vergilerin tahsilatını önemli ölçüde düşürdüğü, toplam vergi gelirleri içinde dolaylı vergilerin payının yüzde 70 olmasının vergi gelirlerindeki azalışta etkili olduğu ifade edildi.

"Çalışmayanların sağlık harcaması daha fazla"

"Çalışmayı değil, çalışmamayı özendiren uygulamaların da bütçe açığında rol oynadığı" öne sürülen bültende, Ocak-Şubat döneminde kamu kurumlarının sağlık giderlerinin 311 milyon TL, yeşil kart ilaç ve tedavi giderlerinin 805 milyon TL düzeyine yükseldiğine dikkat çekildi. Bültende, "Bir başka ifadeyle çalışmayanların sağlık harcamaları çalışanların yaklaşık iki buçuk katıdır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber