İdeal vücut ağırlığını korumak kanser riskini azaltıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2009 19:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Eşref Akgün

KAYSERİ- Vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde üremesi sonucu oluşan kanserin şişmanlık nedeniyle ortaya çıktığı, ideal vücut ağırlığını korumanın hastalık riskini azalttığı belirtildi.

Kayseri Sağlık İl Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, kanserin vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde üreyerek komşu dokuları işgal etmesi (invazyon) veya kaynağını aldığı organdan daha uzak bir yere kan-lenf yoluyla yayılması (metastaz) ile oluşan bir hastalık olduğunu söyledi. Tütün kullanımının, sağlıksız beslenmenin ve hareketsiz yaşamın kanser riskini önemli ölçüde artırdığını belirten Çetinkara, "Dünya genelinde yapılan araştırmalarda, tüm kanserlerin yüzde 30'u, kilo fazlalığı ve şişmanlık ile ilişkili bulunmuştur. Okul çağındaki her 10 çocuktan biri normal kilosunun üzerinde. Bu çocukların 30-45 milyonu şişman. Bu nedenle ideal vücut ağırlığını korumak kanser riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu sebeple enerji değeri yüksek, yağlı ve şekerli besinlerin aşırı tüketiminden kaçınmak, bol taze sebze ve meyve tüketmek, stresten uzak hareketli bir yaşam tarzı benimsemek ve alkol, tütün gibi zararlı madde kullanımından kaçınmak önem taşımaktadır" dedi.

Uluslararası araştırmaların yetişkinler ve çocukların gün geçtikte daha az hareketli bir yaşam sürmeye başladığını ortaya koyduğunu dile getiren Çetinkara, "Bunun nedeni, oturularak yapılan işlerdeki artış, yeni teknoloji sayesinde yapılacak işlerin daha az hareket gerektirmesi, yürüyüş, bisiklet ve toplu taşım araçlarının yerini araba ve motosiklet gibi ulaşım araçlarına bırakması, ev işlerinin teknolojik aletlerle yapılması, nüfusu fazla metropollerde ve büyük şehirlerde fiziksel aktivitelerin gerçekleştirilebileceği alanların giderek daralmasından kaynaklanmaktadır. 1985'ten 2005'e kadar Çin'deki 7-18 yaş arası öğrencilerde obezite yüzde 1'den yüzde 8.5'e yükseldi. 2002-2007 yıllarında Hindistan'da aşırı kilo ve obezite yüzde 16'dan yüzde 24'e çıktı. Ülkemizde şişmanlık, yetişkinlerde yüzde 18, çocuklarda ise yüzde 9 oranlarında bildirilmiştir. 2015 yılında kansere bağlı ölüm sayısının 9 milyona ulaşacağı öngörülüyor." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber