Muhtar savaşındaki rant ne?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Nisan 2009 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rant savaşı mı prestij kavgası mı?

Seçimlerde yaşanan muhtarlık kavgalarında 20 kişi can verdi, yüzlerce kişi yaralandı. Akıllara 'acaba rant büyük mü?' sorusu geldi. Muhtarlar Federasyonu Başkanı'na göre sebep 300 TL'lik ödenek değil, prestij

29 Mart seçimlerine, özellikle muhtar adayları arasında çıkan kavgalar damgasını vurdu. Taşlı, sopalı, silahlı çatışmalarda 20 kişi yaşamını yitirdi. Acı bilanço 2004 seçimlerini 2'ye katladı. Akıllara 'bu kavganın sebebi ne' sorusu geldi. Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ramazan Özünal'a göre asıl neden muhtarlığın kırsal kesimde büyük prestij aracı olması.

SİLAH RUHSATI SAĞLIYOR

Özünal şöyle konuştu: Genelde kırsal kesimde büyük aileler vardır. Bu aileler arasında 'senin adayın muhtar oldu, benim adayım muhtar oldu' gibi tartışmalar çıkar. Muhtarlık bu bölgelerde saygınlık anlamına gelir. Bu nedenle çok önemli. Kırsal alanda muhtarlara taşıma ruhsatlı tabanca veriliyor. Ve ruhsat onlar için çok değerli. Kırsal kesimde, kentten köye gelen insanlar olur. Amir kaymakam komutan gibi. Bu insanları ağırlayan muhtarların itibarı artar. Muhtarların aylık 300 TL ödeneği var. Bunu para için yaptıklarını sanmıyorum.

Muhtarlık kavgalarında ortaya çıkan tüyler ürperten bilanço şöyle:

Elazığ Badempınarı Köyü: 1 ölü

Erzurum Horasan: 5 ölü

Aksaray Baymış Köyü: 1 ölü

Kayseri İncesu: 1 ölü

Diyarbakır Lice: 2 ölü

Şanlıurfa: 3 ölü

Van Erçek: 1 ölü

Erzurum Karaçoban: 2 ölü

Malatya Yenice Köyü: 1 ölü

Kars Kağızman: 1 ölü

Ankara Karataş Köyü: 2 ölü

Sevilay ÇOBAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber