MEB, Danıştay kararı üzerine sınavın adını değiştirdi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan "Devlet Parasız ve Yatılılık ve Bursluluk sınavı" için başvuran öğrencilerden başvuru ücreti alınmaktaydı. Bu konu dava edildi ve Danıştay, 2008/2667 Esas Nolu kararı ile başvuru ücreti alınamayacağına karar verdi. Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay'ın bu kararını işlevsiz kılmak amacıyla, bu kez, sınavın adında yer alan "Devlet" ibaresini çıkarmıştır. Konuya ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Nisan 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmakta olan "Devlet Parasız ve Yatılılık ve Bursluluk sınavı" için başvuran öğrencilerden başvuru ücreti alınmasının; Anayasa'nın devletin temel amaç ve görevlerini düzenleyen 5'inci maddesine, eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevini düzenleyen 42. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle; 2008 yılı Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Başvuru Kılavuzunun, Başvuru Ücreti ve Banka İşlemleri başlıklı 4. maddesi a bendinde düzenlenen 6., 7. ve 8. sınıflardan başvuracak adaylardan sınav ücreti alınacağına İlişkin düzenleme ile "sınav ücreti 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu kapsamına giren adaylardan alınmayacaktır ibarelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Zonguldak Türk Eğitim-Sen Şubesince açılan davada; Danıştay 8. Dairesi; 2008/2667 Esas ve 30/06/2008 tarihli kararında şu gerekçelere yer vermiştir:

"Milli Eğitim Bakanlığının İlköğretim ve orta öğretim kurumlarında kalkınma planlarında öngörülen hedefler doğrultusunda parasız yatılı ve burslu öğrencileri okutulacağı, parasız yatılı ve burslu okumak için maddi imkanlardan yoksun ve başarılı olmanın esas olacağı hüküm allına alınmıştır.

Bu durumda, maddi imkânlardan yoksun olan başarılı öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmelerini sağlama amacıyla yapılan sınavda, bu Öğrencilerden sınav ücreti talep edilemeyeceği açıktır.

Açıklanan nedenlerle, 2008 yılı Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk, sınavı başvuru kılavuzunun 4/a maddesinde düzenlenen 6., 7. ve 8. sınıflardan başvuracak adaylardan sınav ücreti alınacağına ilişkin düzenlemede 2577 sayılı Yasanın 27. maddesindeki aranan koşullar gerçekleşmiş olduğundan yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne."

"MEB davaları kaybediyor ama uygulamaları değiştirmiyor" başlıklı haberimizde; Milli Eğitim Bakanlığı uygulamaları hakkında açılan davalar sonucunda yargı kararlarının gereğini yerine getiren Bakanlığın yargı kararının gerekçelerini, yeni hazırladığı mevzuat düzenlemelerinde dikkate almadığını, bu gerekçelerin dikkate alınmasının daha az davalar açılmasına neden olacağını, dolayısıyla yargı kararları sonucunda oluşan bilgi birikimi neticesinde sorunsuz bir mevzuat düzenlenmesi oluşacağını, fakat Yargı kararının gerekçeleri dikkate alınmadan yapılan yeni düzenlemelere açılan davalar sonucunda da sürekli tekrarlayan bir süreç yaşandığını, bu durumdan eğitim ve öğretimin olumsuz etkilendiğini dile getirmiştik.

Danıştay 8. Dairesinin 2008/2667 Esas ve 30/06/2008 tarihli kararı olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı, sınavın adından "Devlet" ibaresini kaldırarak "Parasız Yatılılık bursluluk sınavı (PYBS) " adını vermiştir. Bunun anlamı açıktır. Danıştay 8. Dairesi'nin kararı etkisiz kılınmak istenmiştir.

Sınavın Adındaki Devlet İbaresi Çıkarıldı

2009 yılı kılavuzunun adı bu şekildedir.

"2009 PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK SINAVI (PYBS) e-BAŞVURU KILAVUZU"

2008 yılı ve bu yıldan öncekilerin adı ise;

"DEVLET PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK SINAVI (DPY-B) e-BAŞVURU KILAVUZU"
Şeklindedir.

Sendikaların Bakanlıkla yapmış oldukları görüşmeler ve 29 Mart yerel seçimlerinin baskısı nedeniyle olsa gerek Milli Eğitim Bakanlığı; Milli Eğitim Bakanlığı 23/03/2009 tarihinde açıklama yaparak sınav ücreti alınmayacağını duyurdu. Bu duyurusunda;

"2009 Yılı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS)ile Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına (YİBO) başvuru işlemleri 23 Mart-03 Nisan 2009 tarihleri arasında yapılacaktır. Millî Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin "sınava başvuru yapan öğrencilerden sınav ücreti alınmayacağına dair görüşü" gereği bu yıl başvuru yapan öğrencilerden sınav ücreti alınmayacaktır.
Bu düzenlemeden dolayı 23 Mart 2009 tarihli olarak kılavuz güncellenmiştir."

ifadelerine yer vermesine rağmen;
Bu duyuru metnine Nevşehir ve Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin internet sitesinde orijinal hali bulunmaktadır.

Duyuru Metni Değiştirildi

Duyuru metni daha sonra değiştirilmiştir. Duyuru metnindeki Millî Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin "sınava başvuru yapan öğrencilerden sınav ücreti alınmayacağına dair görüşü" ifadesi Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesindeki duyurudan çıkarılmıştır.

"PYBS İçin Duyuru
2009 yılı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS)ile yatılı ilköğretim bölge okullarına (YİBO) başvuru işlemleri 23 Mart-03 Nisan 2009 tarihleri arasında yapılacaktır. Bu yıl başvuru yaparken öğrencilerden sınav ücreti alınmayacaktır.
İlköğretim 5,6,7 veya 8.inci sınıfında ya da ortaöğretimin 9,10 veya 11.inci sınıfında öğrenim gören öğrencilerin velileri kendisi bireysel olarak ya da öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünden PYBS başvurusunu ve tercihini yaptırabilecektir."

açıklamasında bulunmuştur. Bu açıklamadan sonra 23 Mart 2009 tarihli olarak kılavuz güncellenmiştir.

2010 yılında başvuru ücreti alınabilmesi için "Millî Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin "sınava başvuru yapan öğrencilerden sınav ücreti alınmayacağına dair görüşü" ibaresinin duyuru metninden çıkarıldığı ve kamuoyundan gizlenmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır.

27/02/2009 tarihinde açıklanan "2009 PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK SINAVI (PYBS) e-BAŞVURU KILAVUZU" nun 3.maddesinde sınava başvuracak öğrencilerden 10 (on) TL sınav ücreti alınacağını duyurulmuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı 23/03/2009 tarihinde güncellediği kılavuzda sınav ücreti alınmayacağını duyurdu.

Kısacası Bakanlık bursluluk sınavından, yargı kararını etkisiz kılmak için Devlet adını kaldırmış, ilk yaptığı açıklamada; Millî Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin "sınava başvuru yapan öğrencilerden sınav ücreti alınmayacağına dair görüşü" ibaresini duyuru metninden kaldırarak görüşün varlığını gizlemeye çalışmaktadır.

Hukuk Müşavirliği'nin "sınava başvuru yapan öğrencilerden sınav ücreti alınmayacağına dair görüş yazısını MEB sitesinden ilan ederek kamuoyuna duyurmalıdır.

İlk önce yapılan duyurudaki;"Millî Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin "sınava başvuru yapan öğrencilerden sınav ücreti alınmayacağına dair görüşü" ibaresinin duyuru metninden neden çıkarıldığı kamuoyuna açıklanmalıdır.

"MEB'den Şaşırtan Karar: Öğretmen Çocukları Burs Alamayacak" haberimizde de kamuoyuna bu sınavdaki diğer bir sıkıntıyı gündeme getirmiştik.

Bakanlığın bu konuya ilişkin olarak bir sendikaya, 19/03/2009 tarih ve 60563 sayılı yazıyla verdiği cevaptaki;

ifadeler manidardır.

Bursluluk müracaatında en fazla sıkıntı duyulan öğretmen ve memur çocuklarına yapılan haksızlık, öğretmen çocuklarına yüzde 15 kontenjan açıklanmasına rağmen ailenin yıllık gelirinin fert başına düşen geliri
2007 yılında; 5100 YTL,
2008 Yılında; 5400 YTL
2009 Yılında; 4353 YTL (TL)
Olarak açıklanması, 3 çocuklu öğretmen ve memur çocuklarının Bursluluk sınavına başvuramamalarına neden olmaktadır. Bu durum düzeltilmelidir. Çünkü yüzde 15 lik öğretmen çocuğu kontenjanı doldurulamayacaktır.

Emekli öğretmen çocuklarının sınava başvuru işlemleri emekli öğretmenlerin ilsis'e girilmesiyle çözülmektedir.

Sorunun çözüleceğine dair e-mail tüm ilgililere gönderilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber