13 ilde PKK'ya yönelik operasyon: 70 gözaltı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2009 18:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

16:49-MURAT GEZER

Diyarbakır'daki eşzamanlı operasyon: Şanlıurfa'da 1 kişi daha gözaltına alınarak Diyarbakır'a götürüldü

ŞANLIURFA- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 12 ilde eşzamanlı yapılan terör örgütü operasyonunda Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Z.B. adlı bir kadın gözaltına alındı.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Z.B.'yi Suruç DTP ilçe binasında kadınlarla bir toplantı yaptığı sırada göz altına aldı.

Z.B. polis ekipleri tarafından Diyarbakır'a götürüldü.

15:15-Metin EROL

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın terör örgütüne yönelik soruşturması: Elazığ'da da bir evde arama yapıldı

ELAZIĞ- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında Diyarbakır merkezli olmak üzere Elazığ'ın da aralarında bulunduğu 12 ilde eşzamanlı operasyonlar düzenlendi.

Alınan bilgiye göre Elazığ Mustafapaşa Mahallesi'nde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün bir eve düzenlediği baskında aranılan şahsa ve suç unsuru sayılabilecek herhangi bir bulguya rastlanılmadığı öğrenildi.

14:43-MEHMET GÖKÇE

DTP Grup Başkanvekili Demirtaş: "Baskınlar siyasidir, derhal son verilsin"

DİYARBAKIR- Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, birçok ilde DTP'ye yönelik yapılan baskınların siyasi olduğunu savunarak, "AK Parti hükümeti, DTP'nin şahsında geliştirdiği bu siyasi baskılara derhal son vermelidir" dedi.

Demirtaş, DTP Diyarbakır il binasında parti yöneticileri, milletvekilleri ve belediye başkanlarının da katıldığı değerlendirme toplantısı sonunda baskınlarla ilgili açıklama yaptı.

Açıklama sırasında il binası önünde toplanan bir grup DTP'li "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atarak, baskını protesto etti.

Operasyonun partiyi ve yöneticilerini hedefe koyduğunu savunan Demirtaş, şimdiye kadar 70'e yakın parti yöneticisi ve çalışanın gözaltına alındığını söyledi.

Partilerine yönelik faili meçhul, tutuklama ve kapatmalar olmak üzere envai çeşit baskı yöntemi denendiğini ileri süren Demirtaş, şöyle konuştu: "Ancak 29 Mart yerel seçimler sonrasında halkımızın ortaya çıkardığı siyasi irade halkımızda ve Türkiye'de barış umutlarını çözüm umutlarını güçlendirmişti. Dolayısıyla böylesi bir tablo içerisinde, böylesi bir siyasi atmosfer içerisinde bu baskı mekanizmasının geliştirilmesinin siyasi anlamı siyasi sonuçları bizler açısından maalesef ki vahimdir. Biz umut ediyoruz ki partimize yönelik bu baskılar derhal durdurulur. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılır. Beklentimiz bu yönlüdür. Bu operasyonun hükümetten bağımsız gelişmediğini daha ilk saatlerden beri zaten biliyoruz, tahmin ediyoruz. Bu nedenle AK Parti hükümeti DTP şahsında geliştirdiği bu siyasi baskılara adli baskılara derhal son vermelidir."

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Kürt halkının barış talebine ve barışa dair atmış olduğu adıma verilmesi gereken yanıtın bu olmadığını dile getirerek, "Mutlaka ama mutlaka, bu kadim coğrafyanın kadim halkı onurlu barışı getirecektir" şeklinde konuştu.

14:15-Ali Haydar Gözlü

Tunceli Belediye Başkanı Şahin, DTP yöneticilerine yönelik gözaltıları kınadı

TUNCELİ- Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Demokratik Toplum Partisi (DTP) yöneticilerine yönelik gözaltıları kınadı.

Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Alican Önlü'nün gözaltına alınarak Diyarbakır'a götürülmesinin ardından bir açıklama yapan Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Türkiye'de demokratikleşmenin motor gücü olan DTP'ye yönelik böyle bir yaklaşımın ortaya çıkmasını doğru bulmadıklarını kaydetti.

Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Alican Önlü'nün sabah saatlerinde evinde yapılan aramanın ardından Diyarbakır'a götürüldüğünü ifade eden Şahin, "Başkan yardımcısı konumundaki bir arkadaşımızın bu tarzda götürülmesini kınıyoruz. Çünkü Türkiye'nin demokratikleşmesinde parti olarak, önemli bir güç olduğumuzu seçimlerin sonucunda gördük. Bu siyasi iradenin tanınması gerekiyor." şeklinde konuştu.

14:10-MEHMET GÖKÇE

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın terör örgütüne yönelik soruşturması: Gün Radyo-Tv Genel Yayın Koordinatörü gözaltına alındı

DİYARBAKIR- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında Diyarbakır'da geçen ay seçim yasaklarına aykırı Kürtçe yayın yaptığı için 12 gün süreyle kapatılan Gün Radyo-TV'deki arama sona erdi.

Bilgisayar ve evraklarına el konulan Gün Radyo-Tv'nin Genel Yayın Koordinatörü Ahmet Birsin de gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında bugün sabah saat 05.00'da polisin Gün Radyo-Tv'de yaptığı arama sona erdi.

Gün Radyo-Tv'deki aramalar saat sürerken, kurumun yayınla ilgili bütün arşivlerinin tarandığı belirtildi. Polisin 8 saat süren araması sonrasında Gün Radyo-Tv'nin bütün yayın arşivine el konularak bilgisayarın hard diskleri ve bazı evraklara el konuldu. Ayrıca Gün Radyo-TV Genel Yayın Koordinatörü Ahmet Birsin de gözaltına alındı.

Polisin aramayı bitirip gidişi sırasında kurumun çalışanları alkışlar eşliğinde "Özgür basın susturulamaz" ve "Gün Tv'ye uzanan eller kırılsın" sloganlarıyla baskını protesto etti.

Gün Radyo-Tv yetkilileri, şimdilik konuyla ilgili bir açıklama yapmayacaklarını bildirdi. Kurumun bir yetkilisi, aramanın sadece Genel Yayın Koordinatörü Ahmet Birsin ile ilgili olmasına rağmen polisin yayın arşivine el koyduğunu öne sürdü.

13:59-ÜNAL AYDIN

DTP'nin grup toplantısına 'operasyon' damgasını vurdu

ANKARA- TBMM'deki DTP Grup toplantısı 'Operasyon' gerginliği ile başladı. Terör örgütü PKK'nın KCK kanadına yönelik operasyonda DTP'nin üç genel başkan yardımcısının da gözaltına alınması bugünkü grup toplantısının gergin başlamasına neden oldu. Saat 12.30'da başlayan grup toplantısı için salona gelen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk girişte soruları cevapsız bıraktı. Basının yoğun ilgi gösterdiği grup toplantısında salona milletvekilleri Ahmet Türk ile birlikte toplu olarak girdi. Daha sonra kürsüye gelen Ahmet Türk sözlerine operasyonların bir an evvel durdurulmasını isteyerek başladı.


Diyarbakır Valiliği: 51 kişi gözaltında

Diyarbakır Valiliği, düzenlenen operasyonlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Valilik açıklamasında Diyarbakır merkezli operasyonun diğer illerde de eş zamanlı düzenlendiğini ve 38'i Diyarbakır'da olmak üzere toplam 51 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Valilik açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

?PKK/Kongra-Gel terör örgütü TM (Türkiye Meclisi) yapılanmasına yönelik 14.04.2009 tarihi itibariyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde Diyarbakır merkezli olarak toplam 12 ilde eş zamanlı operasyon başlatılmıştır. Operasyonlar sonucu 38'i Diyarbakır ilinde 13'ü ise diğer illerde olmak üzere toplam 51 şahıs gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan şahısların ikametleri, işyerleri ve üzerlerinde çok miktarda örgütsel doküman, bilgisayar, hard disk ve cd'ye el konulmuştur. Sözkonusu operasyon tamamen terör örgütü ve illegal yapılanmalarına yönelik gerçekleştirilmiştir. Soruşturmaya çok yönlü olarak devam edilmektedir. Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.?

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, 12 ilde eş zamanlı baskınların, aranan bazı kişilerin başka illerde bulunması nedeniyle operasyon yapılan il sayısının 15'e çıktığını söyledi.

13:09-HAMZA ERDOĞAN

DTP Genel Başkanı Türk: Operasyonlar siyasi

ANKARA- DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Türkiye genelinde yapılan terör örgütü PKK/KCK operasyonunda DTP'li yöneticilerin de gözaltına alınmasını kınadıklarını söyledi. Operasyonu siyasi olarak değerlendiren Türk, DTP'nin seçim başarısına yönelik bir hareket olduğunu açıkladı.

TBMM'deki grup toplantısında konuşan Türk, bugün 13 ilde gerçekleştirilen operasyonlar hakkında konuştu.

Seçim sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Güneydoğu'ya ilişkin açıklamalarının operasyon sinyalini verdiğini kaydeden Türk, söz konusu operasyonun sorunları daha da çözümsüz hale getireceğinin bildirdi. Türk, gerçekleştirilen operasyonların bir an evvel durdurulmasını istedi.

12:49-Emrullah Bayrak

Terör örgütü PKK'nın siyasi yapılanmasına yönelik operasyon Diyarbakır merkezli gerçekleştirildi

ANKARA- Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmalarına yönelik operasyon, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Terör örgütüne yönelik soruşturması" kapsamında sabah saatlerinde başlatıldı. Operasyonda terör örgütünün Türkiye'de oluşturmayı planladığı sözde meclis yapılanmaları hedef alındı. Diyarbakır merkezli operasyon Aydın, İstanbul, Gaziantep, Adana, Ankara, Kahramanmaraş, Mersin, Elazığ, Hakkari, Van ve Tunceli'de gerçekleşti.

Terör örgütü Kandil Dağı'nda 2007 yılında yaptığı sözde 5. kongresinde, isim değişikliğine gitmişti. Türkiye, İran, Suriye, Irak ile yurtdışından bölgeye gelen sözde delegelerin katıldığı genel kurulda yeni yönetim belirlenmişti. Terör örgütünün siyasi yapılanması olan Koma Komalen Kurdistan'ın (KKK) adı Koma Civaken Kurdistan (KCK) olarak değiştirildi.

Terör örgütünün 'KCK' ve 'Türkiye Meclisi' adını verdiği bu yasadışı örgütün PKK adına ülke genelinde gerçekleştirilen tüm illegal aktiviteleri kontrol ettiği iddia ediliyor. Kuzey Irak'taki örgüt kamplarından emir alan bu örgüt, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve teşvik etmek, vatandaşlara ait araçlara, polis, jandarma ve kamu varlıklarına molotof kokteyli atmak, taşlı-sopalı saldırıda bulunmak, bunun için eylemci gruplar oluşturmakla suçlanıyor.

Halk arasında karışıklık çıkarmakla görevli KCK militanlarının, PKK'nın yurtdışındaki kongre ve toplantılarına katılarak Türkiye hakkındaki kararları ülke genelinde oluşturulan illegal yapılar aracılığıyla uygulamaya koyduğu belirtiliyor. Bir devlet gibi hareket eden, kendi meclislerini, karar organlarını, mahkemelerini kurmaya çalışan KCK'nın, örgüte karşı hareket edenleri de kendi usullerince cezalandırdığı iddia ediliyor.

PKK'nın sözde yöneticileri Murat Karayılan, Sabri Ok, Cemil Bayık, Zübeyir Aydar'ın talimatlarıyla hareket eden militanların, yurtdışındaki ve özellikle Avrupa'daki PKK sempatizanlarıyla bağlantılı olarak uyuşturucu ticareti yaptıkları, holding, belediye, sanatçı, esnaf, işçi gibi meslek gruplarından 'bağış' diyerek zorla para topladıkları, elde ettikleri gelirleri PKK'ya aktardıkları, dağlardaki teröristlerin ihtiyaçlarını karşıladıkları tespit edilmişti.

OPERASYON SEÇİM SONRASINA BIRAKILDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda Emniyet güçlerinin başlattığı operasyon, 29 Mart yerel seçimleri öncesi planlanmıştı. Ancak yerel seçimlerin şaibe altına girmemesi, güvenli ve huzurlu bir şekilde yapılması için operasyon tarihi seçim sonrasına kaydırıldı. Terörle mücadele ekiplerinin yaptığı operasyon, DTP'ye yönelik değil terör örgütünün şehir merkezlerinde yasadışı faaliyetlerde bulunan, halkı provoke eden, kaos ortamı yaratmak isteyen kadrolarına karşı gerçekleştirildi. Yerel seçimler öncesinde de halka DTP'ye oy vermeleri, başka partiler adına çalışmayı bırakmaları için baskı-şantaj yapan, DTP'ye uzak gördükleri kişilerin telefon ve adres bilgilerini öğrenerek ailesi ve yakınlarını öldürmekle tehdit eden KCK kadrolarının, demokratik bir anlayışla seçimlere girmeyi düşünen DTP yönetimi arasında da huzursuzluk oluşturduğu belirtiliyor.

12:46-Medeni Akbaş

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın terör örgütüne yönelik soruşturması: Batman Belediye İmar Müdürü gözaltına alındı

BATMAN- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın terör örgütüne yönelik soruşturması kapsamında Batman Belediyesi İmar Müdürü Heval Erdemli, gözaltına alındı.

Batman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İmar Müdürü Heval Erdemli'nin evine sabah saatlerinde baskın yaptı. İmar Müdürü Erdemli'yi gözaltına alan ekipler, daha sonra Erdemli'nin, belediye binasındaki odasını aradı. Yaklaşık 3 saat süren arama sonunda bilgisayarı ve çok sayıda CD'sine el konulan Heval Erdemli, Diyarbakır'a götürüldü. Ekipler ayrıca Belediye Konukevi'nde de arama yaptı.

Olay nedeniyle belediye binasına gelen Başkan Nejdet Atalay, "Sabah 05.00 itibari ile TEM ekiplerinin belediye ve konuk evimizde arama yaptığı bilgisini aldık. O saat itibarı ile buradayız. Şimdiyi kadar izlediğimiz kadarıyla Diyarbakır merkezli bir operasyon, nedeni ve kapsamını bilmiyoruz. Batman itibarı ile belediye imar müdürlüğünde görevli elemanımız gözaltına alındı. Yapılan aramada bilgisayar ve birkaç CD tutanakla teslim alındı." dedi.

12:33-MEHMET GÖKÇE

13 ilde DTP'ye baskın: 70 kişi gözaltına alındı

DİYARBAKIR- Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) yönelik 13 ilde başlatılan operasyonlarda yaklaşık 70 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında DTP Genel Başkan yardımcıları da bulunuyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında DTP'ye yönelik bugün 13 ilde operasyon düzenlendi. Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Aydın, Adana, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Hakkari, Bingöl, Van, Batman, Mardin'de yapılan operasyonlarda en az 70 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, Selma Irmak, Bayram Altun ile parti yetkililerinden Senamis Önal, Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Alican Önlü, DTP'li Batman Belediyesi İmar Müdürü Heval Erdemli ve DTP MYK Üyesi Mazlum Tekdal da var.

Edinilen bilgiye göre operasyonun hazırlıkları ve planlaması yaklaşık bir yıldır yapılıyor. Baskınlar 13 ilde 90 farklı noktaya yapıldı.

Başkanlığını Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de yaptığı Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) GAP Belediyeler Birliği de arandı. GABB'daki arama sonrasında bazı bilgisayarlar ve belgelere el konuldu.

Diyarbakır'da yapılan ev baskınlarında ise DTP'nin yerel yönetimlerden sorumlu olanların da aralarında bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'da gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle: GAP Belediyeler Birliği yöneticileri Aslan Özdemir, Roza Erdede, Musa Farısoğulları, Ahmet Zirek, DTP danışmanlarından Nadir Yıldırım, DTP Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun, DTP Diyarbakır yöneticisi Celal Yoldaş, DTP İl Başkan Vekili Mehmet Akın.

Diyarbakır'da operasyon kapsamında Gün TV'ye de baskın düzenlendi. Geçen ay seçim yasaklarına aykırı Kürtçe yayın yaptığı için 12 gün süreyle kapatılan Gün TV-Radyo'ya da baskın düzenlendi. Gün Radyo-Tv'deki aramalar halen devam ediyor.

PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatı Seracettin Irmak'ın bürosunda arama yapıldı. Av. Irmak gözaltına alındı.

DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, gözaltıların hukuk dışı olduğunu savundu.

Soruşturma dosyasının üzerinde 'gizlilik' kararı olduğu için gözaltına avukatlarına bile bilgi verilmediğini belirten Demirtaş, "Savcılığın dosya üzerinde gizlilik kararı var ve 24 saat boyunca avukatla görüştürülmeme kararı var. Ama görünen o ki yerel seçim sonra DTP'ye yönelik baskılar had safhaya ulaşmış durumda. Çok ciddi bir maniplasyonla karşı karşıyayız. Özellikle yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcımızın gözaltına alınması oldukça ilginç. Konuyla ilgili partimize bilgi verilmemesi de ilginç. Gizli bir şekilde yürütülecek bir operasyonu biz son derece maniplatif bir operasyon olarak görüyoruz. Herhalde AKP seçim yengilisini intikamını DTP'den bu şekilde almaktadır. Gözaltına alınma gerekçesi de bildirilmiyor. Operasyonu Güvenlik ve Terörle Mücadele Şube ekipleri sürdürüyor. Detaylarını bilmiyorum ama sabah 4'ten beri Diyarbakır, Batman ve Mardin kapsamlı olmak üzere birçok ilde operasyonlar yapılmış." şeklinde konuştu.

12:19-Emrullah Bayrak

DTP'li Yüksek, askerleri şehit eden teröristi 'özgürlük eylemcisi' ilan etmişti

ANKARA- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Terör örgütüne yönelik soruşturması" kapsamında gözaltına alınan DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, PKK'nın terör örgütü olmadığını söylemişti.

Terör örgütü yanlısı konuşmalarıyla dikkat çeken DTP Genel Başkan Yardımcısı Yüksek, geçen yıl da örgüt propagandası yapıp teröristleri selamlamıştı. 9 Şubat 2008 tarihinde DTP Tunceli İl Örgütü kongresinde yaptığı konuşmada Yüksek, "Bizlere ısrarla bir şeyler dedirtmeye çalışanlar duysun. PKK bir terörist örgüt değildir." demişti.

2006 yılında 7 askeri şehit eden eylemi düzenleyen canlı bomba Zilan kod adlı Zeynep Kınacı'yı ise özgürlük eylemcisi ilan eden Yüksek, geliştirdiği eylemi yüreğinde hissettiğini, ayrıca çatışmalarda ölen PKK'lıları kastederek onların çığlıklarını yüreğinde hisettiğini belirterek şöyle konuşmuştu: "Hala Zilan'ların bu kentte geliştirdikleri özgürlük eylemlerini hissediyorum, hala toprağa bedeni düşen yoldaşlarımın çığlıklarını duyuyorum, hala halkımız üzerinde geliştirilen baskının zulmün açılarını yüreğimde hissediyorum ve hala dersimin tüm bunlara karşı geliştirdiği özgürlük direnişini hissediyorum."

12:16-Emrullah Bayrak

Gözaltına alınan DTP Genel Başkan yardımcısı Irmak hakkında dava açılmıştı

ANKARA- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Terör örgütüne yönelik soruşturması" kapsamında gözaltına alınan DTP Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'nin '1 Eylül Barış Günü' nedeniyle yayımladığı bildiriye ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında dava açmıştı.

2007 yılında Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan tarafından açılan davanın iddianamesinde Selma Irmak'ın '1 Eylül Barış Günü' nedeniyle DTP adına hazırladıkları bildiriyi, ajanslar aracılığıyla kamuoyuna duyurdukları belirtildi. İddianamede, sözkonusu bildiride, "Ülkemizin bir bölümünde şiddetli imha operasyonları yapılmakta, barışın yolunu döşemek için geliştirdiğimiz tüm çabalarımız askeri operasyonlarla tahrip edilmektedir." şeklinde ifadelerin yer aldığı hatırlatıldı.

İddianamede, Nurettin Demirtaş ile Selma Irmak'ın 'Cumhuriyeti aşağılamak' suçundan eylemlerine uyan TCK'ın 301/1. maddesi ve 'devletin askeri teşkilatını alenen aşağılamak' suçundan eylemlerine uyan 301/2. maddesi uyarınca ayrı ayrı olmak üzere toplam 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

12:12-PINAR ACAR

Operasyon PKK'nın istihabarat/siyasallaşma kanadı KCK'yı çökertmek için yapıldı

ANKARA- Türkiye genelinde 13 ilde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen ve 90 adresdeki aramada 70 kişinin gözaltına alındığı operasyonun PKK'nın istihbarat/siyasallaşma kanadını oluşturan KCK'yı çökertmeye yönelik olduğu belirtildi.

AK Parti Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, PKK/KCK'ya yönelik operasyonda geç bile kalındığını söyledi. Seçimlerden sonra yapılmasının manidar olduğu yönündeki açıklamaların doğru olmadığını dile getiren Çolak, "Geç bile kalındı. Şahsi kanaatim bu daha önce yapılması planlanan bir şeydi. Seçimler nedeniyle ertelendiğini düşünüyorum. Bazıları seçim sonrası kastı yapıldığını söylüyor. Bunlar deli saçması. Bu operasyonda yarası olmayanın gocunmaması gerektiğini düşünüyorum.'' açıklamasını yaptı.

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ise KCK operasyonunun siyasi olduğunu ve DTP'nin seçim başarısına yönelik olduğunu iddia etti.

12:09-EMRULLAH BAYRAK

Terör örgütü bağlantılı adreslere polis baskını sürüyor

ANKARA- Terör örgütü PKK'nın şehir kadrolarına yönelik geniş çaplı operasyon kapsamında DTP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Sarıkaya ve avukat Ebru Güneş'in İstanbul Fatih'deki evlerinin de arandığı öğrenildi.

Aynı zamanda PKK'nın KCK kanadında faaliyet gösterdiği belirtilen Beygüzar Kaygısız'ın da Avcılar Denizköşkler Mahallesi'ndeki evinde arama yapıldığı bildirildi. Söz konusu kişilerin gözaltına alınabileceği kaydedildi.

11:56-MEHMET GÖKÇE

DTP Grup Başkanvekili Demirtaş: Gözaltına alınanlarla ilgili bilgi verilmiyor

DİYARBAKIR- Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, partisinin yöneticilerine yönelik 12 ilde yapılan gözaltılar ile ilgili polisin kendilerine bilgi vermediğini söyledi.

Dosyanın üzerinde 'gizlilik' kararı olduğu için gözaltındakiler hakkında avukatlarına bile bilgi verilmediğini belirten Demirtaş, şu açıklamayı yaptı: "Savcılığın dosya üzerinde gizlilik kararı var ve 24 saat boyunca avukatla görüştürülmeme kararı var. Ama görünen o ki yerel seçim sonrası DTP'ye yönelik baskılar had safhaya ulaşmış durumda. Çok ciddi bir maniplasyonla karşı karşıyayız. Özellikle yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcımızın gözaltına alınması oldukça ilginç. Konuyla ilgili partimize bilgi verilmemesi de ilginç. Gizli bir şekilde yürütülecek bir operasyonu biz son derece maniplatif bir operasyon olarak görüyoruz. Herhalde AKP seçim yenilgisinin intikamını DTP'den bu şekilde almaktadır. Gözaltına alınma gerekçesi de bildirilmiyor. Operasyonu Güvenlik ve Terörle Mücadele Şube ekipleri sürdürüyor. Detaylarını bilmiyorum ama sabah 4'ten beri Diyarbakır, Batman ve Mardin kapsamlı olmak üzere birçok ilde operasyonlar yapılmış."

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Muharrem Erbey de zanlıların kaçırırcasına gözaltına alındığını dile getirdi.

Gözaltıların hukuk dışı ve gergin bir ortamda yapıldığını savunan Demirtaş, bunun hem insanlar hakları hukukuna hem de Türkiye gözaltına kanuna aykırı olduğunu kaydetti.

11:32-MEHMET GÖKÇE

Diyarbakır'da 5 DTP gözaltına alındı

DİYARBAKIR- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Terörle Mücadele Müdürlüğü ekipleri tarafından 12 ilde başlatılan operasyonlar Diyarbakır'da 5 DTP'li yönetici gözaltına alındı.

DTP'nin Yerel Yönetimler Bürosu'nun bulunduğu Galeria İş Merkezi'nde yapılan aramadan sonra DTP'li yöneticiler yoğun güvenlik önlemleri altında polis araçlarına bindirilerecek TEM Şube'ye götürüldü.

Operasyon kapsamında Diyarbakır'da yayın yapan yerel Gün Tv-Radyo ile Öcalan'ın avukatı Seracettin Irmak'ın bürosundaki aramalar ise halen devam ediyor.

11:26-Emrullah Bayrak-Türkiye

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait araçlar, PKK'ya lojistik malzeme taşırken yakalanmıştı

ANKARA- Emniyet Müdürlüğü tarafından 10 Kasım 2006 tarihinde yapılan operasyonda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi adına çalıştığı ve terör örgütü PKK'ya lojistik malzeme taşıdığı iddia edilen 2 araç suçüstü ele geçirilmiş, 3 kişi tutuklanmıştı. Büyükşehir Belediyesi ise araçların kurum ile ilgisinin bulunmadığını savunmuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi adına yaklaşık 18 aydan bu yana çalışan 1 adet pikap ile 1 adet otomobil, yapılan istihbar çalışmaları neticesinde izlindi. 4 gün süren titiz çalışmalar sonucunda Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele ekipleri, yola çıkan araçları takibe aldı. Diyarbakır-Silvan Karayolu üzerinde Özel Hareket timlerinin desteğiyle 2 araca yönelik operasyon düzenlendi ve araçlarda bulunan S.Ç., U.Ö. ve N.Ç. isimli şahıslar gözaltına alındı. Araçta yapılan aramalarda 117 adet beyaz renkli sırt teçhizatı muhafazalı kar kamuflajı, 35 adet şirketlere ait sahte kaşe ve çok miktarda sahte fatura, 1 adet Glock marka silah, bu silaha ait 3 adet şarjör ve 82 adet mermi, 2 adet propaganda CD'si, 100 gram esrar, 107 kutu antibiyotik ilaç, 1 adet bilgisayar yazıcısı, 12 adet not defteri, 4 adet bilgisayar, 2 adet cep telefonu ele geçirilmişti.

PKK'ya lojistik destek sağlamak amacıyla yükledikleri iddia edilen lojistik malzemeleri kırsala götürürken yakalanan zanlıların yapılan sorgularında, malzemeleri terör örgütü PKK'ya götüreceklerini itiraf ettikleri belirtilmişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise ihale usulü ile belediye hizmetlerinde kullanmak üzere kiralanmış araçlardan birinin karıştığı söz konusu olayın belediye ile ilişkilendirilmesinin kabul edilemez olduğunu ve gün içerisinde 10 saat belediye hizmetlerinde bulunan bu araçların kontrolü, personeli, bakımı ve her türlü inisiyatifinin söz konusu şirkete ait olduğunu ileri sürmüştü.

11:24-Murat Gezer-Türkiye

Terör örgütüne yönelik operasyon Şanlıurfa'ya da sıçradı

ŞANLIURFA- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 'Terör örgütüne yönelik soruşturma' kapsamında 12 ilde eş zamanlı başlatılan operasyon Şanlıurfa'ya da sıçradı.

Sabah saat 05.00 sıralarında Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı ekipler Yehişehir Mahallesi'ndeki bir eve operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında PKK terör örgütünün yönetim yapılanmasında yer aldığı öğrenilen K.E.'nin evine baskın yapıldı. Polis, söz konusu operasyonu gerçekleştirdiği evde yaptığı aramada K.E.'yi bulamazken, herhangi bir eşyaya da dokunmadı.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin, terör örgütü elemanı olduğu iddia edilen ve K.E.'yi aradıkları ancak zanlının evde bulunmadığı bildirildi.

Emniyet yetkilileri, şu ana kadar Şanlıurfa'da herhangi bir gözaltının olmadığını kaydetti.

11:10-Kazım Canlan-Türkiye

DTP Genel Başkanvekili Ayna: Operasyonun PKK'nın siyasallaşma kanadına yönelik

ANKARA- DTP Genel Başkanvekili Emine Ayna, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda üç DTP Genel Başkan Yardımcısı'nın gözaltına alındığı bilgisini doğruladı. Ayna, şu ana kadar kendilerine 20'si Diyarbakır'da olmak üzere 46 kişinin gözaltına alındığı bilgisinin ulaştığını söyledi. Ayna, ''Genel Başkan Yardımcılarımızdan Bayram Altun ve Selma Irmak, Mardin'de; Kamuran Yüksek ise Diyarbakır'da gözaltına alındılar. Ankara'da ise partimize ait iki evin arandığını biliyoruz." dedi.

Operasyonu siyasi olarak değerlendiren Ayna, bunun sonucunun da siyasi olacağını savunarak, DTP'nin baskı altına alınmaya çalışıldığını iddia etti.

Ayna'nın PKK'nın siyasete girme yönünde çaba gösterdiği bir dönemde operasyonların olduğunu açıklaması da, PKK'nın siyasallaşmaya dönük faaliyet gösteren kanadının olduğununun doğrulanması şeklinde yorumlandı.

10:44-ADEM YILMAZ-Türkiye

Gaziantep'te yapılan operasyonda 1 kişi gözaltına alındı

GAZİANTEP- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı'nın talimatıyla Terörle Şube Müdürlüğü'nce başlatılan operasyon kapsamında Gaziantep'te 1 kişi gözaltına alındı.

Polis 13 ayrı ilde 90 ayrı noktada yaptığı arama yaptı. Gaziantep'te yapılan operasyonlarda 1 kişi gözaltına alındı. Hasan Ü. ismindeki kişi gözaltına alındıktan sonra Diyarbakır'a gönderildi. Operasyon kapsamında şuana kadar 70'e yakın kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Baskın yapılan illerin arasında Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Aydın, Adana, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Hakkari, Bingöl, Tunceli, Van, Batman, Mardin bulunuyor.

10:37-CİHAN PAÇA-Türkiye

DTP Genel Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu

ANKARA- Türkiye genelinde 13 ilde DTP'yi de kapsayan PKK terör örgütüne yönelik operasyon sonrası DTP Genel Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu.

DTP Genel Başkanvekili Emine Ayna, DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan'ın da bulunduğu parti yönetimi olağanüstü toplandı.

10:34-MEHMET GÖKÇE-Türkiye

Diyarbakır merkezli operasyonda 70 kişi gözaltına alındı

DİYARBAKIR- PKK terör örgütüne yönelik 12 ilde başlatılan geniş kapsamlı operasyonda şu ana kadar yaklaşık 70 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Terörle Mücadele Müdürlüğü ekipleri tarafından 12 ilde başlatılan operasyonlarda aralarında DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek ile terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatı Seracettin Irmak'ın da bulunduğu yaklaşık 70 kişi gözaltına alındı.

Operasyon kapsamında Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki GAP Belediyeler Birliği ile Batman Belediyesi Konukevi'nde başlatılan arama sona erdi. Buradaki aramalarda bilgisayar hard diskleri ile bazı evraklara el konuldu.

Diyarbakır'da yayın yapan yerel Gün Tv-Radyo ile Öcalan'ın avukatı Irak'ın bürosundaki aramalar ise halen devam ediyor.

10:24-Kazım Canlan-Türkiye

DTP'nin 3 genel başkan yardımcısı gözaltına alındı

ANKARA- DTP genel başkan yardımcıları Bayram Altun, Kamuran Yüksek, Selma Irmak gözaltına alındı.

DTP Genel Merkezi'nden alınan bilgiye göre, DTP Sayman Yardımcısı Hüseyin Cengiz'in ise evi arandı.

10:07-EMRULLAH BAYRAK-Türkiye

PKK'ya ağır darbe

ANKARA- Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 13 ilde 90 adrese eşzamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonlarda terör örgütü PKK'ya ağır darbe vuruldu.

Aralarında DTP'nin üst düzey yöneticilerinin ve teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarının da olduğu 70 kişi gözaltına alındı. Terör örgütüne yönelik operasyon ile örgütün şehir merkezlerinde faaliyet gösteren siyasallaşma kanadının çökertildiği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; Diyarbakır, İstanbul ve Ankara başta olmak Aydın, Adana, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Hakkari, Bingöl, Van, Batman, Mardin olmak üzere toplam 13 ilde 90 adrese eşzamanlı operasyon düzenlendi.

Aralarında DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek ve teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarının da bulunduğu toplam 70 kişi gözaltına alındı.

Çalışmanın 2007 Aralık ayında Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi harekatın ardından terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen en büyük operasyonlardan biri olduğu dile getirildi.

Söz konusu operasyonun PKK'nın şehir merkezlerindeki yapılanmasına yönelik olduğu ve avukatlar aracılığıyla sağlanan Öcalan ve örgüt bağlantısının çökertilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Batman'daki Konukevi ile terör örgütü yanlısı yayınlarıyla bilinen Diyarbakır'daki Gün TV'de polisin aramalarının sürdürdüğü bildirildi. Diyarbakır'da ayrıca Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği binasında da aramaların yapıldığı öğrenildi.

Operasyon sürecinin özellikle ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında, Obama'nın terör danışmanları ile Türk yetkililerin istihbarat paylaşımında bulunmalarıyla hızlandığı belirtildi.

Obama'nın ayrıca Türkiye ziyaretinde görüştüğü DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün kendisine sunduğu Kürt sorununu içeren mektubu kabul etmediği ileri sürüldü.

09:54-Ali Haydar Gözlü-Türkiye

Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı gözaltına alındı

TUNCELİ- Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Alican Önlü gözaltına alındı.

Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Alican Önlü, dün gece Atatürk Mahallesi'nde bulunan evinden Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Alican Önlü'nün evinde arama yapan polis, başkan yardımcısının dizüstü bilgisayarına da el koydu.

Önlü'nün Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine gözaltına alındığı öğrenildi.

09:53-Kazım Canlan-Türkiye

PKK'ya ağır darbe

ANKARA- Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 13 ilde 90 adrese eşzamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonlarda terör örgütü PKK'ya ağır bir darbe vuruldu.

Aralarında DTP'nin üst düzey yöneticileri ve teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarının da olduğu 70 kişi gözaltına alındı.

Terör örgütüne yönelik operasyon ile örgütün şehir merkezlerinde faaliyet gösteren siyasallaşma kanadının çökertildiği öğrenildi.

09:52-MEHMET GÖKÇE-Türkiye

DTP'li eski yöneticilere baskın düzenlendi

DİYARBAKIR- Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, sabahın erken saatlerinde aralarında DTP'li eski yöneticilerin evlerinin de bulunduğu 27 noktaya baskın yaptı. Eş zamanlı operasyonda Diyarbakır ve Batman'da bazı kişiler gözaltına alındı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sabaha karşı saat 04.00'te operasyon başlattı. DTP'li eski yöneticilerin evleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi ile geçen ay seçim yasaklarına aykırı Kürtçe yayın yaptığı için 12 gün süreyle kapatılan Gün TV'nin de aralarında bulunduğu 27 nokta basıldı. Bu noktalarda yapılan aramalarda bazı kişiler gözaltına alınırken, bilgisayar ve belgelere el konuldu.

Operasyon kapsamında DTP'li Batman Belediyesi İmar Müdürü Heval Erdemli de gözaltına alınarak Diyarbakır'a getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber