Türk Tarih Kurumu'nda sadece 43 kişi kaldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Nisan 2009 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tarih Kurumu'nda araştırmalar durma noktasında

Türk Tarih Kurumu'nda (TTK) çalışan sayısı son iki yılda yarı yarıya azaldı. Maaşlarının düşük olması sebebiyle tercih edilmeyen kurumda sadece 43 kişi kaldı.

Kurum yetkililerinden alınan bilgiye göre personel sayısı 2007'ye kadar 86'ydı. Tarih Kurumu'nun bir basamak olarak kullanıldığını söyleyen yetkililer, işe başlayanların memur statüsünü kazandıktan sonra maaşı daha yüksek bir kuruma geçmesini eleştirdi. İyileştirme yapılmaması durumunda kurumda kimsenin kalmayacağını belirten çalışanlar, emeklilerin de ayrılmasıyla araştırmaların durma noktasına geldiğini söyledi.

Atatürk tarafından Türk tarihini araştırmak amacıyla kurulan TTK, zengin arşivi ile Türkiye'nin en önemli kurumlarından. Atatürk'ün vasiyeti üzerine İş Bankası'nın şu anda CHP yönetiminde bulunan hisselerinden de pay alıyor. Ancak alınan bu miktar, personele değil bilimsel çalışmalar için kullanılıyor.

Memura duyulan ihtiyacın had safhaya ulaştığı kurum, personel sayısının artırılması için Türk Dil Kurumu, Atatürk Araştırma ve Kültür Merkezi, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile birlikte Türkiye İş Kurumu'na müracaatta bulundu. Söz konusu 5 kurumu sadece 10 memurun tercih ettiği ve bu kişilerin de paylaştırılacağı öğrenildi. Kuruma KPSS ile giren bir personel, en düşük devlet maaşından 150 TL daha az alıyor. 22 yıllık uzman bir memurun maaşı ise en fazla bin 330 TL'yi buluyor. Normal bir kamu kuruluşunda işe başlayan bir uzmanın eline ise bu miktardan çok daha fazlası geçiyor.

TTK, daha önce Ermeni Masası'nda sadece iki kişinin çalışması ile gündeme gelmişti. Şu anda masada Prof. Dr. Kemal Çiçek tek başına görev yapıyor. Diğer uzman ise Amerika'da bulunuyor.

Aslıhan Aydın

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber