Vatandaş borç cambazı oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2009 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaş, biriken kredi kartı borçlarından kurtulmak için birbirinden ilginç yöntemlere başvuruyor.Kredi kartına 12 taksitle pırlanta alıyor. Daha dükkandan çıkmadan yüzde 25 zararla pırlantayı satıyor. Aldığı nakit parayı da borcunu ödemek için kullanıyor...

Son aylarda kamuoyunun gündeminden hiç düşmeyen kredi kartı borçları, yüz binlerce kişiyi kara kara düşündürüyor. Tüketiciler, birkaç ay ödeyememeleri durumunda faiziyle birlikte büyük rakamlara ulaşan kredi kartı borçlarından kurtulmak için kendilerince ya da bu durumdan kazanç sağlamaya çalışanlar tarafından geliştirilen yöntemlere yöneliyor.

REKLAM YAPIYORLAR

Bazı firmalar, 32 milyar liraya ulaştığı belirtilen kredi kartı borçlarından para kazanmak, bu durumu lehlerine çevirmek için tüketicilere ulaşmaya çalışıyor. Firmalar, gazetelere reklam vererek, internet sitesi kurarak ya da mail göndererek binlerce kişiye ulaşıyor. Kredi kartı borcunun ödenmesi konusunda ilk sırada altın alım-satımı geliyor. Bazı firmalar, örneğin kredi kartı ile bin liraya altın satıyor.

Bu parayı 12 taksite bölüyor. Ardından yüzde 25 düşük fiyata birkaç saniye önce sattığı altını geri alıyor. Tüketici, böylece nakit paraya ulaşırken satıcı da yüzde 25 kar ediyor. Başka bir firma da benzer şekilde para sağlıyor. Ancak bunu randevulu sistemle yapıyor. Firma, pırlanta alım-satımı yaparak tüketiciye nakit para veriyor. Tüketici, taksitle pırlanta alıp peşin satarak nakit parayı alıyor. Bursa'da bir spot mağazası da yerel gazetelere verdiği ilanla ulaştığı tüketicilere nakit para sağlıyor.

YÜZDE 50 KAYIP

Mağaza, kutusu açılmamış buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi, televizyon, doğalgaz sobalarını yüzde 50'ye varan değer kaybı ile peşin alıyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, "Kredi kartı borcu ödenmesi konusunda yasal olmayan bir sektör oluştu. Bazı vatandaşlar borcu borçla kapatmaya çalışıyorlar" dedi.

TAZMİNAT İÇİN İŞTEN ÇIKIYORLAR

Nazım Kaya, bazı tüketicilerin evine gelecek haczi önlemek için işten ayrılmayı tercih ettiğini belirterek şunları kaydetti: "İşten çıkarak tazminat alıyorlar ve borçlarını ödüyorlar. Bu da başka bir yöntem. Bazıları kredi çekiyor. Şu anda bankalar kredi kartı borçlarını aylık yüzde 2,5 faizle taksitlendiriyor. Oldukça yüksek bir faiz oranı.

Bu konuda hükümetin olumlu adım atacağını umuyoruz. Yıllık yüzde 18 faizle taksitlendirme imkanı var. Tüketicilerin biraz daha sabretmelerini istiyoruz. Borç için değişik yöntemlere başvurmaya gerek kalmayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber