İnkılap tarihi kitabından darbeyi meşrulaştıran ifadeler çıkarıldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Nisan 2009 07:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, 8. sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabından darbeleri 'meşru' gösteren ifadeleri kitaptan çıkardı.

Talim ve Terbiye Kurulu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in onay vermesi üzerine yenilenen eserde demokrasi vurgusu yaptı. Eserde, "Artan ekonomik ve siyasi sıkıntılar 27 Mayıs 1960 tarihinde askeri müdahaleye yol açtı. 1980 12 Eylül'üne gelindiğinde TSK geçici bir süre için yönetime el koydu. Laiklik karşıtı söylem ve eylemlerin artması üzerine Milli Güvenlik Kurulu, 28 Şubat 1997 tarihinde hükümeti uyardı." ifadeleri yer alıyordu. Menderes'in idamına değinilmeyen, darbelerin mazur görüldüğü kitaplar, kamuoyunun tepkisini çekmişti.

Yeni eserde demokratik olmayan ve darbeyi 'normal bir eylem' gibi gösteren söylemler düzeltilirken, yenilenen metinde demokrasi ve darbe ilişkisi sadece şu cümlelerde ifade edildi: "1946 yılı genel seçimleri sonucunda CHP iktidarı devam etti. 1950 yılında ise genel seçimleri kazanan Demokrat Parti (DP) iktidara geldi. Böylece çok partili siyasi ortamda Meclis'te farklı görüş ve düşünceler temsil edilme imkanı buldu. Yeni siyasi partilerin kurulması ve yapılan seçimlerle başlayan demokratik süreç gelişerek devam etti. Ancak bu demokratik süreç 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 tarihlerinde yapılan askerî müdahalelerle zaman zaman kesintiye uğradı. Demokrasiye zarar veren bu müdahalelerin etkileri anayasa değişiklikleri ve anayasal düzenlemeler, yeni siyasi partilerin kurulması ve özgürlüklerin genişletilmesiyle aşıldı."

İbrahim Asalıoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber