Anayasa Paketinde, 7 önemli düzenleme yer alıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Nisan 2009 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelecek hafta TBMM Başkanı Köksal Toptan'a ve muhalefete sunulacak olan Anayasa değişikliği paketine son şekli verildi. Pakette, 7 önemli düzenleme yer alıyor

TBMM Başkanı Köksal Toptan'a ve muhalefete sunulacak olan Anayasa değişikliği için dün yoğun bir çalışma yürüten AK Parti'nin hukukçu kurmayları pakete son seklini verdiler. Yeni paket için gerçekleştirilen toplantıya Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Meclis eski Başkanı Bülent Arınç, Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya katıldı. MHP'nin Anayasa değişikliği konusundaki önerilerinin de dikkate alındığı yeni pakette yer alan düzenlemeler şöyle:

PARTİ ÜYELERİNE CEZA

Venedik Kriterleri geliyor:

Parti kapatmanın zorlaştırılması için Venedik Kriterleri olarak bilinen evrensel ölçüler esas alınacak. Böylece, şiddeti siyasi bir araç olarak kullanmadığı sürece, partiler kapatılmayacak. Parti kapatma davalarında, siyasi partiler değil, söz ve eylemleri ile yasaya aykırı davranan parti üyeleri yargılanacak ve suçlu bulunurlarsa siyasi yasak getirilecek.

Bireysel başvurunun önü açılıyor:

Vatandaşlara Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı tanınıyor. Türkiye'den AİHM'e yapılan başvuruları azaltacak olan bu düzenlemeyi AB de bekliyordu.

SEÇİM BARAJI ESNİYOR

Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 21 çıkartılıyor:

Anayasa Mahkemesi'nin eski Başkanı Mustafa Bumin'in hazırladığı formül uyarınca Anayasa Mahkemesi 11 yerine 21 üyeden oluşacak ve 3'te birini TBMM seçecek.

Gül'ün görev süresi 7 yıl:

Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak öngören düzenleme de muhalefete sunulacak.

Küçük partilere vekil şansı:

Muhalefete götürülecek bir başka düzenleme ise Seçim Yasası'nda değişiklik öngören çalışma olacak. Milletvekilliği seçimlerinde yüzde 10 barajının esnetilmesini öngören düzenleme ile Türkiye genelinde yüzde 1 alan parti, en azından 1 milletvekili ile Meclis'te temsil edilebilecek.

HSYK kararlarına çağdaş ayar:

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ( HYSK) kararları yargıya açılıyor.

Ombudsmanlık sistemi:

Vatandaşların sorunlarını yargıya taşımadan çözebileceği ombudsmanlık sistemi de pakette yer alıyor.

YAZICIOĞLU ETKİLEDİ

12 Eylül 1980'den sonra 5 yılda bir Mart ayında yapılan yerel seçimlerin, ağır kış şartlarına denk gelmesi nedeniyle kampanyalarda yaşanan zorluklar da dikkate alındı. BBP Lideri Yazıcıoğlu'nun helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmesi bu düzenlemede etkili oldu. Yeni düzenleme ile yerel seçimler 5 yıl sonra Eylül-Ekim ayında yapılacak. Ayrıca, 5 yılda bir yapılan genel seçimleri 4 yıla düşüren düzenlemenin, yapılacak ilk genel seçimde geçerli olmamasını öngören bir başka düzenleme pakette bulunuyor.

HAMDİ ATEŞ / BEHÇET GÜNGÖR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber