YÖK, usulsüz araştırma görevlisi alan üniversiteyi uyardı

Haber Giriş : 25 Nisan 2009 16:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul Üniversitesi'nde görevli 13 araştırma görevlisine kadro veren Rektör Yunus Söylet, YÖK tarafından sert bir dille uyarıldı. YÖK'ten gönderilen yazıda bilgi verilmeden yapılan atamaların geri alınması istendi

İstanbul Üniversitesinde görevli 13 araştırma görevlisine Yüksek Öğretim Kurulu'ndan (YÖK) onay almadan, sınavsız olarak kadro veren istanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Yunus Söylet, YÖK tarafından sert bir dille uyarıldı. YÖK Başkan Vekili İzzet Özgenç imzalı 2 Nisan 2009 tarihli yazıda, Rektör Söylet'in atama işlemlerini iptal etmemesi halinde IÜ'ye profesörlük dahil hiçbir kadro verilmeyeceği bildirildi.

"Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in hatırlatıldığı yazıda, "Kanun ve yönetmeliğin ilgili hükümlerine aykırı olarak ve kurulumuzdan kadro kullanım izni alınmaksızın yapılan bu atama işlemleri geri alınarak, sonucundan kurulumuza bilgi verilmesi, işlemler yapılıncaya kadar üniversitenizin kadro kullanım taleplerinin kurulumuzca değerlendirmeye alınmayacağı hususlarını önemle bilgilerinize rica ederim" ifadesi yer aldı.

KİMLER NEREYE ATANDI?

İÜ Rektörü Yunus Söylet, Veterinerlik Fakültesi'ne Sinem Özlem Apaydın Enginler, Enver Barış Bingöl, Ebruhan Zengin'i; Edebiyat Fakültesi'ne Emre Güldoğan'ı; Fen Fakültesi'ne Nihal Doğruöz'ü; İşletme Fakültesi'ne Bengü Vural'ı; Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne Erhan Keleşoğlu'nu; iletişim Fakültesi'ne Ahsen Deniz Morva ve Esra Gülay Er'i; istanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği'ne Emine Elmaslar Özbaş'ı atamıştı.

Atanan bazı isimlerin Yükseköğretim Ka-nunu'ndaki kriterlere uymadığı iddia edilmişti.

NASIL YAPILIYORDU?

Yükseköğretim Kanunu'na göre üniversitelerde araştırma görevlileri iki şekilde istihdam ediliyordu. Birinci yöntemde 33/a maddesine göre araştırma görevlileri rektör tarafından bu kadrolara üç yıllığına atanıyor, îkinci yöntemdeyse araştırma görevlileri, burslu öğrenci statüsüne indirgenerek bir yıllığına görevlendiriliyordu. Üniversitelerde 50/d kadrosundaki araştırma görevlilerinin, doktoraları bittiğinde daha güvenli kadro imkanı sağlanan 33. maddeye geçilerek istihdam edilmelerinin önü YÖK tarafından kesildi.

Habertürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber