5 milyon astım hastası var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2009 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kronik bir solunum yolu hastalığı olan astım hastası bulunduğu belirtildi.

Astımın doğru tanı, doğru tedavi, eğitim ve koruyucu önlemlerin alınması ile kontrol altına alınabildiğini belirten uzmanlar, astımla yaşamın engelsiz olarak sürdürülebildiğine dikkat çekiyor.

Türk Toraks Derneği Marmara Şubesi Başkanı ve Acıbadem Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Karadağ, çocukluk çağında erkeklerde astımın kızlardan daha fazla görüldüğünü söyledi.

Ailesinde astım olanlarda genetik yük nedeniyle astımın daha sık görüldüğünü aktaran Karadağ, ayrıca şişmanlıkta da bazı hormonların astım gelişme riskini artırdığını kaydetti.

Çevresel risk faktörleri arasında ise solunan havanın önemine işaret eden Karadağ, polenler, ev tozları, küf mantarları, sigara dumanı, hava kirliliği, mesleksel maruziyetlerin astımın ortaya çıkmasında ya da şiddetlenmesinde etkili olduğunu ifade etti.

Karadağ, beslenmenin önemine değinerek, anne sütü alan çocuklarda astım riskinin daha az olduğunu belirtti.

Başarılı bir astım tedavisinde 5 önemli unsurun ön plana çıktığını belirten Prof. Karadağ, bunları şu şekilde sıraladı: "Hastalık belirtilerinin kontrol altına alınması ve kontrolün sürdürülmesi, aktif yaşam şartlarının oluşturulması, egzersizin engellenmemesi, solunum fonksiyonlarının olabildiğince normale yakın düzeylerde tutulması, astım ataklarının önlenmesi, astım ilaçlarının yan etkilerinin önlenmesi"

Prof. Dr. Karadağ, bu hedeflere ulaşmak ve hastalığı kontrol etmek için, hastanın hastalığının şiddetine göre tedavi planı yapılmasının ve hasta-hekim işbirliğinin mutlak gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Dünyada ve Türkiye'de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç ve tedavinin bulunduğunu vurgulayan Acıbadem Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bahadır Erdoğan ise buna rağmen Türkiye'de astımlı hastaların yalnızca yüzde 1,25'inde bir yıl boyunca tam kontrol sağlanabildiğini dile getirdi.

Batı Avrupa'da yüzde 5,3 olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Astım hastalarının yüzde 90'ı gündüz yakınma yaşamakta, yüzde 60'ı ise gece uyanmaktadır. Son bir yılda her 4 hastadan biri hastaneye yatmış, yarısı acil başvuruda bulunmuştur. Bugün burada yaptığımız bu panelin esas amacı da kamuoyunda oluşacak astım bilinci ile; astıma bağlı hastaneye yatışların ve astımlı hastaların azalmasıdır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber