Akdağ: Türkiye'de şu anda virüs yok

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2009 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdağ: "Türkiye'de şu anda virüs yok"

Ankara - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yurt dışında görülen domuz gribiyle ilgili olarak, "Bu tamamen yeni bir virüstür. Bu gömleğini değil yapısını tamamen değiştirmiş olan bir virüstür. Onun için toplumdaki hemen hemen bütün insanlar bağışıklık açısından bu virüse hazır değiller, bu virüsle hastalanabilir durumdadırlar. Ancak Türkiye'de şu anda virüs yok" dedi.

Ankara Dedeman Otel'de İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Akdağ ile 81 il valisi ve il sağlık müdürlerinin de katıldığı Genel Halk Sağlığı Toplantısı düzenlendi.

Akdağ, açılışta yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) duyuruları ve güncellemesiyle takip edilen ve Kuzey ve Güney ABD ile Avrupa'nın büyük bölümünü etkileyen H1N1 virüsü ile karşı karşıya bulunulduğunu söyledi.

İlgili virüse karşı DSÖ'nün henüz kıtalar arası salgın (pandemi) muamelesi yapmadığını ifade eden Akdağ, "Ancak biz biliyoruz ki artık onlarca ülkede yapısı değişmiş yeni bir grip virüsü vardır. Dolayısıyla bütün insanlara bulaşma riski yüksek olan bu virüs artık dünyada dolaşmaktadır" dedi.

Akdağ, bu virüsün "domuz gribi" olarak adlandırıldığını ve dünyada her 20-30 yılda bir buna benzer yeni bir virüsün ortaya çıktığını anlatarak, "1918'de bu virüslerden biri büyük bir salgına yol açtı ve salgında 18 milyon kişi yaşamını yitirdi. 1957 ve 1968 yıllarında da iki büyük salgın oldu. Bu salgınlarda da yaklaşık 1 milyon insan öldü" diye konuştu.

Akdağ, "Bu tamamen yeni bir virüstür. Bu gömleğini değil yapısını tamamen değiştirmiş olan bir virüstür. Onun için toplumdaki hemen hemen bütün insanlar bağışıklık açısından bu virüse hazır değiller. Bu virüsle hastalanabilir durumdadır"dedi.

"Türkiye'nin şu an içerisinde bulunduğu durum, hazırlık seviyesinin gözden geçirildiği , hazırlıkların pekiştirildiği bir dönem" olduğunu belirten Akdağ, "Türkiye'de şu anda virüs yok. Bunun yanı sıra dünyada hastalanan yaklaşık 5 bin kişiden bilim adamlarının çıkardığı sonuçlar, şu anda virüsün çok agresif olmadığı ve öldürücü bir grip oranının çok yüksek olmadığı şeklindedir. Şimdi çok süratli bir yayılım beklemiyoruz zaten, yaz mevsimine giriyoruz. Ancak 2 ve 3. dalga mümkün"dedi.


Pınar KAMAN-Türkiye

Valiler, domuz gribi konusunda bilgilendirildi

ANKARA- Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın daveti üzerine 81 il valisi ve il sağlık müdürleri, domuz gribi konusunda bilgilendirilmek üzere Ankara'da biraraya geldi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de domuz gribine rastlanmadığını belirterek, "Şeffaflığımızdan endişe edilmesin, virüs gelirse bunu açıklarız." dedi.

Toplantı öncesinde bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kıtalararası bir salgın söz konusu olmasa da, onlarca ülkede, dünyanın daha önce tanımadığı yeni bir grip virüsünün bulunduğuna dikkat çekti.

"Grip hepimizin zaman zaman yaşadığı bir hastalıktır." diyen Akdağ, domuz gribinin ise yapısını tamamen değiştirmiş, yeni bir virüs olduğunu söyledi.

Dünyada 20-30 senede bir böyle yeni virüslerin ortaya çıktığını kaydeden Bakan Akdağ, insanların bağışıklık açısından bu virüse hazırlıklı olmadığını ifade etti.

Akdağ, "Herkes, bağışıklık açısında bu virüse hazırlıklı değil, bu virüs ile hastalanabilirler. Bizim ülkemiz içinde bu geçerli. Bu yüzden hazırlıklı olmak çok önemli. " diye konuştu.

Türkiye'de şu ana kadar domuz gribi virüsüne rastlanmadığını vurgulayan Akdağ, griş kapılarında tedbir alındığını hatırlattı.

Vatandaşlara zaruri olmadıkça yurt dışına çıkışı tavsiye etmediklerini belirten Akdağ, "Bize komşu olan birçok ülkede, Avrupa Birliği ülkelerinde virüs görülmüş durumda. Biz de hazırlık seviyemizi daha üst seviyeye çıkarmak için gayret içindeyiz." şeklinde konuştu.

Akdağ, yapılan toplantının amacını, "Hepimizin farkındalık seviyesi belli bir noktada olması lazım ki, yarın virüs Türkiye'ye gelirse paniğe kapılmayalım, ne yapacağımızı bilelim" şeklinde açıkladı.

Kişisel tedbirler çerçevesinde vatandaşları, ellerini sabunla en az 20 - 30 saniye köpürterek yıkaması gerektiği konusunda uyaran Akdağ, şöyle devam etti: "Ellerimizi her zaman iyi yıkamamız lazım ama böyle zamanlarda çok daha iyi yıkamamız gerek. Ellerimizi başka insanların da ellerini dokunacağı yerlere dokundurduğumuz zaman iyi yıkamamız, yarın virüs Türkiye'ye bulaşır hale gelirse, bunun hızla yayılmasını önlemek için en önemli yollardan biri. Bir de mümkün olduğu kadar hasta olan kişiler başka insanları virüsü bulaştırmamaya çalışmalı. Hasta kişilerin mümkün olduğu kadar evlerinde kalmaları önemli."

Şu anda virüsün çok agresif olmadığını kaydeden Akdağ, "Bin kişi hastalanıyor, 1-2 kişi hayatını kaybediyor veya en fazla 3-5 kişi, en kötü senaryolarda ise 10 kişi hayatını kaybedebilir. Tabi, milyonlarca insan hastalığında zaman bu oranlar çok önemli hale geliyor. Toplumsal açıdan da çok sayıda insan birden hastalınca ortaya bazı zorluklar çıkıyor." dedi.

"YAZ MEVSİMİNDE SÜRATLİ BİR YAYILMA BEKLEMİYORUZ"

"Artık yaz mevsimine giriyoruz. Şimdi süratli bir yayılım beklemiyoruz, dünya da beklenmiyor ama ikinci bir dalga, hatta bazı durumlarda üçüncü bir dalga da mümkün." diyen Akdağ, "O yüzden hazırlıklı olmak için gayretlerimize devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Basın mensuplarından da istekte bulunan Akdağ, şunları dile getirdi; "Yurt dışından gelen misafirlerimizde ya da vatandaşlarımızda, ateşli bir durum olduğu zaman, hastalığın olduğu ülkelerden geliyorlarsa biz onları izole ediyoruz. Laboratuvar sonuçları çıkıncaya kadar, hastanede onu misafir ediyoruz. Bu çok tabii bir şey. Bu şekildeki misafirlerimizin, üstüne gitmemek lazım... Bu insanlara vebalı gibi davranmak hiç yakışık almayan bir durum. Grip hastalığına yakalanmış. Bizim onları izole etmemizin tek sebebi, toplumda hızla yayılmasını önlemektir. Bu insanların peşine düşmek, fotoğraflarını çekmeye çalışmak, birey hakları ile hasta hakları ile örtüşmeyen bir durumdur."

Hastalık konusundaki şeffaflıktan kimsenin endişe etmemesi gerektiğini vurgulayan Akdağ, "Laboratuvarda tespit edersek anında açıklayacağız. Hem toplumumuza açıklayacağız, hem Dünya Sağlık Örgütü'ne bildireceğiz. Bu ayıp bir şey de değil, korkunç bir şey de değil." biçiminde konuştu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise halk sağlığı ve domuz gribi konusunda valilik ve il müdürlüklerinin bilgilendirileceğini dile getirerek, "Erken tedbir almak çok önemli." dedi.

Bakan Atalay, toplantının öğleden sonraki bölümünde valiler ile İçişleri Bakanlığı'nın ayrı bir toplantısı olacağını ifade etti.


Vali Güler: İstanbul'da domuz gribi vakası yok

Ankara - İstanbul Valisi Muammer Güler, "Şunu kesinlikle ifade ediyorum ki İstanbul'da tespit edilmiş bir domuz gribi vakası yoktur" dedi.

İstanbul'da domuz gribi vakası olup olmadığına ilişkin soru üzerine Güler, domuz gribine ilişkin hazırlıkların devam ettiğini söyledi. Bugün Ankara'da Sağlık Bakanı, valiler ve sağlık müdürlerinin katılımıyla yapılacak toplantıda, konunun görüşüldüğünü hatırlatan Güler, ayrıca İstanbul'da da domuz gribine karşı gerekli malzemenin bulunduğunu anlattı.

Güler, "İstanbul'da bu konuda iyi bir seviyeye gelindi. Takip seviyesine göre de olayın izlenmesi daha da hızlandırılacaktır. Şunu kesinlikle ifade ediyorum ki İstanbul'da tespit edilmiş bir domuz gribi vakası yoktur" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının başına getirileceğinize ilişkin haberler var? Bu konudaki görüşünüzü alabilir miyiz?" şeklindeki sorusuna Güler, "Ben İstanbul Valiliği görevimden gayet memnunum. İstanbul Valiliği görevime devam ediyorum"dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber