Gelir Vergisi Kanunu değişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2009 18:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı üzerindeki görüşmelerini tamamladı.

Alınan bilgiye göre, bugün çalışmalarını tamamlayan Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, bazı maddeleri tasarıdan çıkarırken, yeni maddeler de ekledi.

Komisyon, Başbakanlık merkez teşkilatına yapılan motorlu taşıt teslimi ve kiralanmasının; KDV, ÖTV ve gümrük vergisi dahil her türlü vergi, resim, harç ve ücretlerden istisna olmasını düzenleyen maddeyi, tasarıdan çıkardı.

Yeminli mali müşavirlerin, iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve müesseseleri ile TMSF'nin yönetimindeki kurumların yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliğini yapabilmesine olanak sağlayan hükmü de tasarı metninden çıkaran Komisyon, Türkiye Jokey Kulübünün borcunun, kamuya ödeyeceği paylardan mahsup edilmesine ilişkin maddenin tasarıdan çıkarılmasını da benimsedi.

Komisyon, tasarıya yeni maddeler de ekledi. Buna göre, ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 31 Aralık 2013 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak.

İŞE BAŞLATMAMA TAZMİNATLARI

İşveren tarafından işçiye ödenen işe başlatmama tazminatları, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulamayacak.

Öğrenci yurtlarına, bedelsiz verdikleri hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin yüzde 10'unu geçmemek üzere KDV istisnası tanınacak.

Tasfiye edilerek tüzel kişiliği ticaret sicilinden silinmiş olan mükelleflerin, tasfiye öncesi ve tasfiye dönemlerine ilişkin olarak, kesilecek vergi cezaları dahil her türlü vergi tarhiyatı, müteselsilen sorumlu olmak üzere; tasfiye dönemi için tasfiye memurlarından herhangi biri adına, öncesi dönemleri içinse kanuni temsilcilerden biri adına yapılacak.

Tasfiye memurlarının sorumluluğu, tasfiye sonucu dağıtılan tutarla sınırlı olacak.

?TASARIDAN ÇIKMASI OLUMLU?

Alt komisyonun CHP'li üyesi Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, tasarıyla ilgili soruları cevaplarken, Başbakanlık merkez teşkilatına uçak, otomobil alım ve kiralanmasına vergi istisnasını getiren maddenin tasarıdan çıkarılmasını olumlu bulduklarını söyledi.

Türkiye'deki ekonomik kriz olduğunu, bu ortamda kamunun tasarruf yapması gerektiğini, ancak tam tersine Başbakanlık'a uçak alımı ya da kiralanması yoluna gidildiğini ifade eden Hamzaçebi, ?Sağlık Bakanlığı hasta taşımak için ambulans alırken ya da Çevre ve Orman Bakanlığı orman yangınlarıyla mücadele için uçak kiralarken, KDV ödüyorlar. Ama Başbakanlık uçak alımı veya kiralanması için vergi ödemeyecekti. Düzenlemenin anlaşılır tarafı yoktu. Bu fark edilmiştir ve düzenleme tasarıdan çıkarılmıştır? diye konuştu.

Hamzaçebi, yeminli mali müşavirlerle ilgili düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasının da son derece doğru olduğunu belirterek, aksi halde düzenlemenin sektörde rekabet ortamını zedeleyeceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber