Baykal, köy adlarının iade edilmesi konusunda yeşil ışık yaktı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Mayıs 2009 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şükrü KÜÇÜKŞAHİN

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 12 Eylül döneminde değiştirilen köy adlarının iade edilmesi konusunda yeşil ışık yaktı.

Belediye başkanlarına ilk talimatının, "İsimlerle uğraşmayın" olduğunu anımsatan Baykal, "Bu konuda komplekse gerek yok" dedi. Baykal, gündemdeki konularla ilgili olarak Hürriyet'in sorularını yanıtlarken şunları söyledi: "Köy adları ile ilgili doğal, makul neyse onun olması gerek. Siyasi nedenle kimlik değiştirme dayatması yanlış tabi. Bunu anlayışla karşılamamız doğru değil. Mesela Antalya'da Demre adı kaldırıldı, Kale isimi verildi. Sonunda yasa teklifi verdik değiştirdik, Demre'ye yeniden Demre denmeye başlandı. Komplekse gerek yok bu işlerde. Eski, yerleşik, köklü isim neyse o. Onu bozmaya yönelik girişimlerden hoşlanmayız. Tabii bir görmek lazım; ama prensip olarak yerlerin köklü yerleşik isimlerinin belli siyasi anlayışlarla zorla değiştirilmesi yanlış bir şey. Belediye başkanlarına talimat verdim; 'değiştirmeyin isimleri, yeni yerler yapın yeni isim verin' dedim.

Anayasa değişikliği konusunda siyasi zemin uygun olabilse bir an durmayız. Ancak bunlar getirmemeli; çünkü çok kaba, Türkiye'yi sıkıntıya sokacak sorumsuzluk. Kaba diyorum; çünkü Anayasa Mahkemesi senin hakkında karar vermiş, mahkum etmiş. Orayı değiştiriyorsun. Bastıracak, Anayasa Mahkemesi'ni biçimlendirecek, emrine alacak. Bu vahim bir durum ve siyasi gerginlik yaratır. İntikam, çürütme, kıpırdayamaz hale getirme; 'beni yargıladın sana gösteririm' denerek olmaz."

Erdoğan'ın sözleri

Baykal, Başbakan Erdoğan'ın "Karabağ işgali bitmeden Ermenistan sınırı açılmaz" sözlerinden mutluluk duyduğunu açıkladı. Dün toplanan MYK'da konuşan Baykal, hükümetin bir süredir Ermenistan'a sıcak mesajlar verdiğini, hatta sınırın açılabileceğini ima ettiğini savundu. Baykal, "Biz her zaman, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorun çözülmeden sınırın açılmaması gerektiğini söyledik. Sayın Başbakan'ın bu noktaya gelmesinden mutluluk duyuyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber