Terörle savaşta sosyolog ve antropolog kadrosu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Mayıs 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nuray BABACAN

"Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı" terörü besleyen kültürel ve sosyal yapıyı da araştıracak. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek "Oluşturulan müsteşarlığa sosyolog, psikolog ve antropolog kadroları koyduk" dedi.

BAŞBAKAN Yardımcısı Cemil Çiçek, terörle mücadele için oluşturulan, "Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı"nın nasıl çalışacağını anlattı. Çiçek, "Terörle mücadele ederken onu besleyen kültürel ve sosyal yapıyı da iyi analiz etmek gerekir. Terörizmin sosyolojik boyutu çok önemli. Bu nedenle oluşturulan müsteşarlığa sosyolog, psikolog ve antropolog kadroları koyduk" dedi. Çiçek, TBMM kulisinde sohbet ederken, müsteşarlığın, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olmasını bizzat kendisinin istediğini söyledi. Çiçek, "Planlayan başka, uygulayan başka olmaz. Zaten sorunların hepsi çok başlılıktan kaynaklanıyor" dedi. Çiçek, kurumun çalışma stratejini şöyle anlattı:

Bilimsel yaklaşılacak

Bu kurum, teröre sadece askeri ya da yasal eksiklikler açısından bakmayacak. Olayın bilimsel boyutunu da araştıracak. Bu konuda bilimsel araştırmalar yapacak ya da yaptıracak. Kültürel değişimin bu olaya ne tür katkısı var, ona bakılacak. İşe sadece ceza ve suç açısından bakarsanız başarılı olamazsınız. 'Ben olsam tıkarım, ben olsam ipe çekerim' yaklaşımıyla sorunu çözemezsiniz. 'Cezalar az, caydırıcı değil' gibi lafları çok duyuyorsunuz. Olaya sadece cezai açıdan bakarak bir yere varamıyoruz, sosyolojik nedenlerine bakmak lazım.

Güncel olduğu için olaya PKK terörü olarak bakıyorsunuz, ama şu an cezaevlerinde 38 ayrı grup terör örgütü mensubu yatıyor. Bunun iyi analiz edilmesi gerekir. Terörün, toplumsal değişim, ekonomik ve sosyal yapıdan kaynaklanan nedenleri nelerdir? Bunları bilirseniz daha aklı başında çözüm üretebilirsiniz. Bu kişilerin teröre yönelmesinin kökeni nedir? Aile yapısından tutun da toplumsal nedenlere kadar, psikolojik sorunları kadar bir çok açısı var. Örneğin Mardin olayını iyi analiz etmeniz gerekir.

İstihbaratta sorun yok

İstihbarat paylaşılmaması gibi sorunlar bizim dönemimizde ortadan kalktı. Bizzat başkanlık ettiğim koordinasyon toplantılarında bunu aştık. Eskiden bu sorun vardı, ama artık yok. Kurumlar arasında istihbarat paylaşımında sorun olacağını sanmıyorum. Bizim içinde bulunduğumuz Yüksek Kurul bütün bunların üzerinde olacak. Yılda bir kaç kez bir araya geleceğiz."

Sınıfı vali olacak

TBMM'ye gönderilen "Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı" tasarısı, önümüzdeki hafta komisyonda ele alınıp, Meclis tatile girmeden yasalaştırılacak. Müsteşarlığın görev ve yetkilerini belirleyen tasarıda, müsteşarın sınıfının "vali" olarak belirlenmesi, asker kökenli bir ismin müsteşar olmasının önünü kapattığı yorumlarına neden oldu. Müsteşarlık için Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'nın adı geçiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber