Meclis'te ?94 krizi' alarmı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Mayıs 2009 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1994'te Meclis kapısında tutuklanan DEP'li vekiller krizinin benzeri yeniden gündemde. Yargılanan DTP'li 5 vekil için savcılık Meclis Başkanlığı'na yazı yazdı. İfade vermeyi reddeden vekiller polis zoruyla götürülebilir.

TBMM'DE 1994'te dört DEP milletvekilinin gözaltına alınmalarıyla ilgili yaşanan olayın benzerinin tekrar yaşanması gündemde. 5 DTP'li milletvekilinin Anayasa'nın 14'üncü maddesine aykırı olarak, ?bölücülük suçunu işledikleri' gerekçesiyle, yargılanmalarına başlandı. Bu kapsamda, savcılık 5 DTP'li vekilinin ifade vermek için adliye gitmesini istedi. Ancak, DTP'li vekiller dokunulmazlıkları olduğunu belirterek gitmemekte direniyor. Şimdi 5 DTP'li vekilin ifadelerinin alınması için polis zoruyla adliyeye götürülmesi gerekiyor. Konuyla ilgili Adalet Bakanlığı yazıları yazılar Meclis Başkanı Köksal Toptan'a ulaştı. Konuyu hukuki olarak incelemeye alan Toptan ise, ?Yazıları bende bekliyor. Yazıları biz işleme koysak da koymasak da mahkeme resen işlem yapabilir' dedi.

?ÇÖZÜM YOLU ARIYORUM'

TOPTAN, konunun, anayasaya göre kendi inisayatifinin dışında olduğunu vurgulayarak kendisinin sadece bir çözüm formülü bulmaya çalıştığını söyledi. Konu hakkında hukukçuların da ikiye bölündüğünü belirten Toptan, bazılarının anayasasının 14. maddesine göre bir yasal engel olmadığı görüşünü, bazı hukukçuların da yargılamanın yapılmayacağını savunduğunu anlattı.

ZORLA İFADE ALINACAK

TOPTAN, ?Burada gözaltı söz konusu değil. Gelip savunma yapmaları isteniyor. Gelinmediği takdirde ihsaren celp suretiyle savunmaları alınacak deniliyor. Milletvekili için böyle bir zor kullanma uygulanabilir mi bu tartışılıyor' dedi. Toptan, kendisinin yazıları tutsa bile mahkemenin resen işleme başlayabileceğini de hatırlatarak, Mahkeme istediği takdirde verdiği kararı uygular. Sonuç itibariyle bize gelen yazı bunu tebliğ edin diyor' diye konuştu. NEVİN BİLGİN

Krize neden olan 5 vekil

Aysel Tuğluk

Emine Ayna

Sabahat Tuncel

Fatma Kurtulan

Selahattin Demirtaş

İfade vermeye gitmeyeceğiz

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, zorla ifadelerinin alınması gündemde olan 5 DTP'li vekilin ifade vermeye gitmeyeceklerini, gerekirse zorla ifadelerinin alınabileceğini söyledi. Kaplan, ?Dokunulmazlığı olan hiçbir milletvekili polis zoruyla ifade vermeye götürülemez' dedi. Kaplan, şunları söyledi: ?1994'de DEP milletvekilleri hakkında bile, fezlekeler Meclis'te görüşülüp Anayasa Mahkemesi'nde kesinleştikten sonra işlem yapıldı. Bu prosedür işlemeden, örneğin Çemişkezek Savcısı, bir milletvekilini istediği zaman ifadeye çağıramaz. 14'üncü madde kapsamında hangi suç var, hangisi yok belli değil. Meclis Başkanı tavır koymak, milletvekillerinin hukuklarını korumak zorunda. Bu bir skandal. Meclis, üyelerinin haklarını korumalı. ?Ben bağımsız yargıya karışmam' deyip işi başından atamaz. 30 yıldır işlemeyen bir yöntem, DEP söz konusu olunca mı işletilecek? Bu yapılırsa, milletvekili dokunulmazlığının bir anlamı kalmıyor ki. Adalet Bakanlığı'ndan gelen yazıda, Anayasa ve ilgili yasa hükümleri sıralanıyor, bir şey yok ki... Açıkça, bir ayırımcılık söz konusu.'

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber