Toptan: Milletvekillerinin mahkemeye götürülüp savunmalarının alınması mümkün

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2009 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Köksal Toptan, PKK'yı övdükleri ileri sürülen DTP'li 5 milletvekilinin savunmalarının mahkemede alınabileceğini söyledi.

TBMM'de gazetecilerini konuya ilişkin sorularına cevap veren Toptan, DTP'li milletvekillerinin savunmalarının istenmesi ile ilgili hukuki inceleme yaptırdığını ifade etti.

Köksal Toptan, bu konuda, ilgili ağır ceza mahkemesinden kendilerine uzun bir süre önce yazı geldiğini, bu konuda yapılacak çok fazla şeyin olmadığını kaydetti.

Yasalarda, ifadelerin nasıl alınacağına dair açık hükümler bulunduğu anlatan Toptan, şöyle konuştu: ''Bütün bunları incelemeye, hukuki sonuca varmaya çalışıyoruz. Görevli Ağır Ceza Mahkemesi, talimat mahkemesi olduğu ve işin esasına bakan dosyalar başka mahkemelerde bulunduğu için, bir anlamda buradaki mahkemede bulanan arkadaşlarımızın da çok fazla yapacağı bir şey gözükmüyor. Aslında bizim de gözükmüyor. Bize yazılan yazıda, TBMM'ye duyulan saygı nedeniyle şimdiye kadar beklenildi. Bizim aracılığımızla bir duyuru yapılması ve adı geçen milletvekillerinin bu şekilde gidip savunmaları yapmaları isteniyor. Doğrudan mahkemeler bunu yapabilirdi. Nezaket gösterdiler. Biz de mahkememize nasıl yardımcı oluruz diye çalışma yapıyoruz. Anayasanın lafzına baktığımız zaman, aslında davet üzerine savunma yapmaya gidilmediği takdirde, yasaların öngördüğü şekilde, ısrarla sanıkların mahkemeye götürülüp orada savunmalarının yapılmasının sağlanması mümkün. İlgili mahkeme ise böyle bir yol deniyor. Konu inceleniyor.''

Köksal Toptan, gazetecilerin 1994 yılında benzer şekilde yaşanılanların hatırlatılması üzerine, ''O dönemdeki uygulama biraz farklıydı. Orada dokunulmazlık kaldırıldı. Bu arkadaşlarımız savunmalarını yapmak için o zaman mahkemeye götürülmedi.'' karşılığını verdi.

Toptan, konu ile ilgili DTP'liler ile henüz görüşmediğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber