Asgari ücrette sürpriz ihtimaline işçi de işveren de karşı çıktı

Haber Giriş : 27 Aralık 2004 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın "Asgari ücrette sürpiz yapabiliriz" tarzında söylediği sözler, işçi ve işvereni kızdırdı. TİSK, Türk-İş ve TİSK başkanları Erdoğan'a yüklendi. Gerekçeleri var.

Başbakan Erdoğan'ın "Asgari ücrette sürpiz yapabiliriz" tarzında söylediği sözler, işçi ve işvereni kızdırdı. TİSK, Türk-İş ve TİSK başkanları Erdoğan'a yüklendi. Gerekçeleri var.

Net 318 milyon lira tutarındaki asgari ücret yeniden belirleniyor. Yeni rakamlar 28 Aralık Salı günü açıklanacak. NTV'ye konuşan işçi ve işveren sendikalarının başkanları, Başbakan Erdoğan'ın "Sürpriz yapabiliriz" sözleriyle yanlış bir çıkış yaptığını söylediler. Başkanların söyledikleri özetle şöyle.

TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik:

Asgari ücret ile geçinme imkanı yoktur. Asgari ücretin rakamı, sorunun sadece bir parçası. Başbakan'ın "sürpriz olabilir" sözlerini garipsiyorum. Hesabı kitabı yapılarak ortaya çıkılır. Sürprizle iş yürütmek olmaz.

318 milyon lira net. Devlet aldığından fedakarlık yapmazsa sorun çözülmez. Devlet asgari ücretin üzerindeki verginin nasıl bir azalma sürecine gireceği açıklansın. Hangi yılda vergi hangi noktadan hangi noktaya taşınacak bunu işveren de işçi de bilsin.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç:

Asgari ücret, temel ücret. Toplu sözleşmelerle belirlenmez. Bir yılda işsizliğin yüzde 50'sini halledeceklerse biz üzerimize düşeni yaparız. İşsizliği bahane edip asgari ücretliyi perişan etmeye devam etmesinler.

Ben sanmıştım ki asgari ücretteki yüksek verginin düşürülmesi sandık. Yüzde 5'lik vergi indirimi bekliyorduk. 78 milyar liralık ücretten yüzde 5 indirnim yaptılar. Asgari ücretten yapmadılar.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi

Asgari ücret ciddi bir olay. Hesap kitap yapılır öyle konuşulur. Sürpirzlerle ortaya çıkılmaz. Toplum bu konuda aldatılmamalı. Başbakan iktidara gelmeden önce söz verdi. Halen doğru olmayan ifadelerle toplumu oyalıyor. Mantıkta değişen birşey yok. Değişen birşey olmayacak.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber