Masum Türker icazet almadan başkan oldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Mayıs 2009 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokratik Sol Parti (DSP) dün tarihi bir genel kurul yaşadı. Olağanüstü yapılan kurulda Kurucu GenelBaşkan Rahşan Ecevit'in destek vermemesine rağmen Masum Türker, üçüncü turda 431 oy alarak genel başkan oldu.

DSP tarihinde ilk kez bir genel başkan Ecevit'e rağmen seçim kazandı. DSP'nin dün yapılan olağanüstü kurultayında "Kimseden icazet almadım" diyen Masum Türker 3. turda 431 oyla seçildi. Eski Genel Başkan Zeki Sezer 375 oyda kalırken, Kurucu Genel Başkan Rahşan Ecevit'in desteklediği Prof. Dr. Alemdar Yalçın ise ilk turda 87. ikinci turda ise 38 oy toplayabildi.

DSP Olağanüstü Kurultayı dün Büyük Anadolu Otel'in kongre salonunda yapıldı. Konuklara kapalı yapılan kurultaya sadece delegeler ve basın mensupları alındı. Salonda Sezer ve Türker ilgi gördü. Kasasında 29 milyon lira bulunan partinin kurultayında sık sık "Saltanat, şatafat" eleştirileri yapıldı.

Tüzük gereği, ilk iki turda seçilebilmek için 1063 delegenin salt çoğunluğu olan 532 oy arandı. Yedi adayın yarıştığı ilk turda Türker 363, Sezer 357 oy aldı. Adaylığından birkaç gün önce partiye üye olduğu için eleştirilen Yalçın ise 87 oyda kaldı. Ecevit'e bağlı delegelerin Türker'e yönelmesiyle, Yalçın'ın oyu ikinci turda 38'e düştü. Yalçın, son turda ise 20 oy aldı. İkinci turda Türker 415, Sezer 380 oy aldı. Sezer son turdan önce çekilmek isteyince çevresini saran partililer engel oldu. Bu sırada bazı partililer ağladı ve "Çetelere bırakmayacağız. Hainler dışarı" diye bağırdı. Türker son turda 431 oyla başkan seçilirken, Sezer 375, İçli 4 oy aldı.

Türker "İktidarla mücadele edecek yürekli adam lazım. O yürek bende var. Kimseden icazet almadan buraya geldim. Ben kimseye itaat etmeyeceğim, yalnız size itaat edeceğim" diye konuştu. Kurultay sadece genel başkan seçimi gündemiyle toplandığı için tüzük gereği Parti Meclisi seçimi yapılmadı. Türker, mevcut parti yönetimiyle çalışacak. 12 DSP milletvekili dört parçaya bölündü. Aday olan Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli son turda 4 oy alırken, dörder milletvekili Sezer ve Türker'i, 3 milletvekili de Yalçın'ı destekledi. Adaylık başvurusu yapan 16 partilinin arasından Sezer lehine "naylon" adaylar çıkması gerilime neden oldu. Sezer'i övüp adaylıktan çekilenlere tepki gösteren partililer kürsüye yürüdü.

Rahşan Hanım protokole gitmedi

n Erken saatte kurultaya gelen Rahşan Ecevit, programın sonuna kadar salonda kaldı. Sezer'in yanında ayrılan yere oturmayan Ecevit, orta sıralarda eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'le oturmayı tercih etti.

Bir partili kurultaya Ecevit'in çerçeveli fotoğrafıyla geldi.

Birlik mesajı

Büyük Anadolu Oteli'nde yapılan DSP kurultayında genel başkan seçilen Masum Türker, Zeki Sezer'le birlikte platforma çıkarak partilileri selamladı. Teşekkür konuşması yapan Türker, ?Gelin birlik olalım? dedi.

Partililer, adaylıktan çekilmek isteyen eski genel başkan Zeki Sezer'e ağzını kapatarak engel oldular.

NOTLAR...

Sezer'in yanına oturmadı

- Rahşan Ecevit, delegelerin ?Halkçı Ecevit? sloganları arasında salona girdi. Kendisine Zeki Sezer'in yanında yer ayrılmasına karşın delegeler arasında oturmayı tercih etti. Ecevit, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile birlikte oturdu.

- Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, kurultaya katılmadı.

- Danıştay saldırısının yıldönümü olduğunu belirterek ?Biz niye mitingde değil de buradayız? diye soran Gali Özge Arbak, Atatürk ile Bülent Ecevit lehine adaylıktan çekildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber