Topbaş'tan 'metrobüs' açıklaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2009 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüslerin İstanbul'da eleştirildiği iddialarıyla ilgili olarak, "Günde İstanbul'da 700 bin insan kullanıyor ve memnunlar ama birileri eski otobüslerin, tedavülden kalkmış otobüslerin kullanılmasını hala istiyor" diye konuştu.

Türkiye Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı'nda İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Topbaş, metrobüs konusunda kendisini eleştiren muhalefete yanıt verdi. Topbaş, metrobüsün önemli bir uygulama olduğuna dikkat çekerek, "Maalesef bu güzel çalışmanın gölgelendirilmesini düşünenler başından beri muhalefet yapma adına, karalama, kötüleme, başarısız olduğunu göstermeye çalıştılar, İstanbul'da bunu ilk yapan bizdik dediler. Ama onların bahsettiği tercihli yol. Bununla hiç alakası yok. Hatta birileri kalktı daha önce bize de bu teklifler geldi, kabul etmedik dediler ki hiç alakası yok. Biz bunu doğru bir uygulama olarak ortaya koyduk. Burada konu olan Hollanda menşeli olan aracın alımıyla ilgili Deniz Feneri tarzında bir takım yolsuzluktan ithamlar, birilerinin buradan bir şey aldığını, aracı kurumları sorgulamaya kalktılar. Bu doğrudan alımdı. Doğrudan alımda böyle bir aracıya ihtiyaç yok. Bunları araştırmadan ve beklemeden vatandaşı yanıltmaya çalıştılar, etkilemeye çalıştılar" dedi.

Metrobüs konusu ile ilgili firma yetkililerinin açıklama yaptığını kaydeden Topbaş, şöyle devam etti:

"Asansör düşünün, güvenlik açısından önünde durunca kapanmıyor. Bu otobüsler de böyle. Çok medeni bir araç olarak üretilmiş. O çizgiler vatandaşın dikkat etmesi gerek. İstanbul'da yeni bir sistem. Maalesef bunun kullanımı sürücüler açısından, İETT açısından söyleyeyim, vatandaşların bunu kullanımını tam iyi bir noktaya getiremediğimizi söylemeliyim. Örneğin şoför mahallindeki panik düğmesine zaman zaman şoförlerin panikleyerek basarak stop ettirdiklerini, panikleyerek devam edemediklerini ve orada bir takım otomatik yerine manuel hale getirilmesi gerektiğini gördük. Kısa bir süre sonra garajlarda bekleyen bu otobüsler İstanbul'da konforlu kaliteli hizmete devam edecek. Biz 50 otobüs aldık. Süresi içinde alamadığımız için 60 milyon Euro'nun 14 milyonun ödenmeyeceğini ilgili firmaya İETT yazı yazdı. Geciken araçlarla ilgili haftada 800 bin lira gibi bir ceza da alınmak üzere."

"İETT Müdürünün görevden alınacağı iddiaları gündemde, görevden alınacak mı?" sorusuna Topbaş, birilerinin bununla ilgili bir takım dedikodu yaptığını anlatarak, şu anda böyle bir adım olmadığını söyledi. Topbaş, İETT Müdürlüğüne Mehmet Öztürk'ün vekalet ettiğini belirterek, "Biz henüz İETT'ye genel müdür ataması yapmadık. Bu da öteden beri böyle yürütülmekte. İETT'de veya başka birimlerde yapmak isteyeceğimiz tabii ki değerlendirmeleri sanki bir takım iddiaların doğru olduğunun yansıması olarak algılanmasını hiç kabul etmemiz mümkün değil. Asla alakası yok. Şu anda böyle bir uygulama yok. Metrobüs çok başarılı. Dünya örnek alıyor. Yapılan başarılı hizmetler, seçimler bittiği halde gündemde olmak isteyen bazı kişiler tarafından karalanmaya çalışılıyor. Bunlar, bizim muhalefetin yaptığı işler. Metrobüs çok başarılı ve tüm dünya tarafından örnek alınan bir ulaşım sistemidir. Günde İstanbul'da 700 bin insan kullanıyor ve memnunlar ama birileri eski otobüslerin, tedavülden kalkmış otobüslerin kullanılmasını hala istiyor. Metrobüsler kent içinde ulaşıma katkı sağlayan yararlı araçlardır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber