36 yönetici ve üyesi gözaltına alınan KESK eylem kararı aldı

Haber Giriş : 29 Mayıs 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK Danışma Meclisi, konfederasyonun ve bağlı sendikalarının bazı yöneticilerinin gözaltına alınması nedeniyle olağanüstü toplanarak bir dizi eylem yapılmasını kararlaştırdı.

KESK yöneticileri, Ankara, İzmir, Van ve Manisa'da düzenlenen operasyonlarda 36 KESK yönetici ve üyesinin gözaltına alınmasının ardından ulusal ve uluslararası düzeyde girişimlerde bulundu.

Bu arada, KESK Danışma Meclisi de olağanüstü toplandı. Toplantıda, gözaltılara tepki olarak çeşitli eylem ve etkinlikler yapılması kararlaştırıldı.

Karara göre, bugün ve 30 Mayıs Cumartesi günü çeşitli illerde oturma eylemleri ve yürüyüşler yapılacak.


Sendikalara operasyon

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Ankara'daki KESK Genel Merkezi ile Eğitim-Sen ve SES şubelerine PKK'nin amaçları doğrultusunda çalıştıkları iddiasıyla eşzamanlı baskın düzenlendi. 5 kentte çoğu öğretmen 34 kişi gözaltına alındı.

Haber Merkezi - İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla il jandarma alay komutanlığı tarafından terör örgütü PKK'ye yönelik operasyon düzenlendi. KESK Genel Merkezi ile Eğitim-Sen ve SES şubelerine baskınların gerçekleştirildiği operasyonda İzmir'de 28, Ankara'da 3, İstanbul, Manisa ve Van'da 1'er olmak üzere çoğu öğretmen 34 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaklaşık 6 ay önce gelen bir ihbar mektubunda, jandarmanın sorumluluk bölgesindeki bir ilköğretim okulundaki öğretmenlerin, PKK terör örgütünün amaç ve stratejileri doğrultusunda çalışma yaptıkları öne sürüldü.

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısının 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde aldığı kararın ardından jandarma ekipleri, zanlıların ev, işyerleriyle Eğitim-Sen'e bağlı İzmir 1 ve 2 numaralı şubeler ve SES İzmir Şubesi'nde arama yaptı. Buralarda bulunan CD'ler, dokümanlar torbalarla emniyet müdürlüğüne götürüldü. Bu kapsamda İzmir'de 17'si öğretmen 28, Manisa'da da 1 kişi gözaltına alındı.

KESK'TE BEŞ SAATLİK ARAMA

Ankara'da KESK Genel Merkezi'ne jandarma ve polis ekiplerince saat 08.30'da baskın düzenlendi. Yaklaşık 5 saat süren aramalarda genel merkezdeki çok sayıda bilgisayar, belge ve dokümana el konuldu. KESK'in diğer sendikalarla olan yazışmaları da el konulan belgeler arasında yer aldı. KESK yöneticisi Songül Morsümbül ve İzmir Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) şube yöneticisi Yüksel Özmen gözaltına alındı. Aynı saatlerde, İstanbul'dan Ankara'ya gelen bir yolcu otobüsündeki sendika yöneticilerinden Gülçin İsbert de Kazan gişelerinde durdurulan otobüste gözaltına alındı. Gözaltına alınan 3 kişi, sağlık kontrolünden geçirilmesinin ardından İzmir'e gönderildi.

Van'da Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğretmeni Hasan Umar Yenimahalle semtindeki evinde gözaltına alındı. Jandarma ekipleri tarafından evinde yapılan aramanın ardından Umar, Eğitim-Sen Van Şubesi'ne getirildi Eğitim-Sen şubesinde yapılan arama sırasında çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı.

OTURMA EYLEMİ -

Taksim Gezi Parkı'nda bir araya gelen KESK İstanbul Şubeler Platformu üyeleri oturma eylemi yaptılar. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması istendi. Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen İstanbul 5 No'lu Şube Başkanı Feyzullah Coşkun, demokrasi ve hukuk dışı bir süreçle karşı karşıya olduklarını belirterek, ?KESK'e yönelik baskılar yaygınlaşarak devam etmektedir? dedi. Eyleme, DİSK, TMMOB, TTB, İstanbul Tabip Odası, Tekstil-Sen ve DTP de destek verdi.

(MEHLİKA AKGÜN)

Sendikalar ve sivil toplum örgütleri sendika üyelerine yönelik baskınları protesto etti

?Amaç gözdağı vermek'

Haber Merkezi - Sendikalar ve sivil toplum örgütleri KESK üyelerine yönelik 5 ilde düzenlenen baskınları kınayarak sendika yöneticilerinin ve üyelerinin serbest bırakılmasını istedi. KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, KESK'in terör örgütü operasyonuyla ilişkilendirilmeye çalıştığını belirterek ?Bunu kabul etmek mümkün değil. Amaç gözdağı vermek? dedi. Çoğu öğretmen 34 kişinin gözaltına alınması yurt genelinde protesto edildi.

İstanbul'da DİSK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan ortak açıklamada, KESK'in, ?tüzüğü, çalışma programı, emek, demokrasi ve barış mücadelesinde bugüne dek izlediği politikasıyla saygınlık kazanmış sendikal bir demokratik kitle örgütü olduğuna? dikkat çekildi. Açıklamada, ?Faaliyetleriyle açık, konumuyla demokratik işlerliğe sahip bir örgüte yönelik baskınlarla temel hak ve özgürlüklere yapılan saldırı, darbeci zihniyetin, baskıcı-otoriter bir özlemin dışavurumudur. Yapılan saldırı ?suçlu olmasalar da potansiyel taşıyorlardı' anlayışı ile kamuoyunu yönlendirmek, bütün muhaliflerini ise bu uygulamalarla sindirmek isteyen tehlikeli bir yolun ifadesidir? denildi.

?KESK'LE DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM'

DİSK/Limter-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada ise yapılan operasyonla KESK'in hedef gösterildiği ve itham altında bırakıldığı ifade edildi. KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, genel merkez önünde yaptığı açıklamada, aramaların usulsüz bir biçimde yapıldığını belirterek İzmir'de jandarmanın ?kendi yetkisini aşacak bir şekilde İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nden karar çıkararak il sınırlarını aşan hukuk dışı bir operasyon gerçekleştirdiğini? belirtti. Şimşek, ?KESK, terör örgütü operasyonuyla ilişkilendirilmeye çalışılıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil? dedi. Şimşek, 20 yıldır yayımlanan bir kadın dergisiyle ilgili kendilerine soru sorulduğunu ve dergiye el konulduğunu bildirdi. Şimşek, aramalar sırasında resmi yazışmalara da el konulduğunu belirterek ayrıca telefon görüşme kayıtlarına da el konulmaya çalışıldığını kaydetti. Aramanın sürdüğü saatlerde DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, KESK Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Uras, ?Kamu çalışanlarının en büyük örgütüne hukuk dışı bir müdahale kabul edilemez? dedi.

DİSK ve KESK üyeleri, İzmir Konak Alanı'ndaki eski Sümerbank binası önünde toplanarak operasyonu protesto etti. KESK Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı okuyan Dönem Sözcüsü Ramazan Çetinkaya, ?Her haliyle KESK'i yıldırmayı, sürdürdüğü emek ve demokrasi mücadelesinde yıpratmayı hedefleyen bu faşizan tutum amacına ulaşmayacaktır? diye konuştu. Grup, 5 dakikalık oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

Adana'da İnönü Parkı'nda toplanan çok sayıda kitle örgütü üyesi AKP İl binasına yürüyüş düzenleyerek gözaltına alınan sendikacıların ve insan hakları savunucularının serbest bırakılmasını istedi.

Cumhuriyet

İzmir İl Jandarma Komutanlığı'nın beş ilde eş zamanlı olarak düzenlediği operasyonda aralarında Kamu Emekçileri Sendikası yöneticileri ve öğretmenler olmak üzere 35 kişi gözaltına alındı. Operasyonun PKK'nın ?Türkiye Meclisi' yapılanmasıyla ilgili olduğu iddia edildiİzmir İl Jandarma Komutanlığı'nın dün beş ilde PKK'ya yönelik başlattığı operasyonda, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yöneticileri ile KESK'e bağlı sendikaların üyeleri, biri müdür yardımcısı 20 öğretmen ve iki hemşirenin aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı.

Operasyona Torbalı'dan gelen bir ihbar mektubuyla başlandığı öne sürüldü. Gözaltına alınan eğitimcilerin PKK'nın KCK (Türkiye meclisi) yapılanmasının siyasi kanadında görev yaptıkları, Öcalan'ın avukatlarına verdiği talimatlara göre faaliyetlerini yönlendirdikleri öne sürüldü.

Okullara baskın

KESK Genel Merkezi, bağlı sendikaların bazı şubeleri, görev yaptıkları milli eğitim müdürlükleri, 20 okul ve evlerde yapılan aramalarda çok sayıda belge ve dokümana el konuldu.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda dün sabah Ankara, İzmir, İstanbul, Manisa ve Van'da başlatılan eş zamanlı operasyonda İzmir'de 29, Ankara'da 3, Manisa'da 1, Van ve İstanbul'da birer kişi gözaltına alındı.

İzmir'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü, merkez ve köylerde 20 okulla bazı Eğitim-Sen şubeleri ve 38 evde arama yapıldı. Okullara, öğrencilerin etkilenmemesi için sadece sivil ekip gönderildiği öğrenildi.

Otobüsten indirdiler

Ankara'da iki ayrı eve baskın yapan jandarma, KESK'e bağlı Eğitim-Sen Eğitim Komisyonu üyesi Lami Özgen ile İHD Ankara Şube Başkanı Yüksel Mutlu'yu gözaltına aldı. İstanbul'dan gelen bir otobüs Kazan gişeler bölgesinde durdurularak Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Gülçin İsbert gözaltına alındı. Gaziosmanpaşa Çehre Sokak'taki KESK Genel Merkezi'nde de arama yapıldı.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınan KESK Merkez Yürütme Kurulu üyesi Songül Morsümbül'ün odasında yapılan arama yaklaşık 4.5 saat sürdü. Aramalar sırasında KESK'in avukatları hazır bulundu. Van'da sabah 04.00 sıralarında Eğitim-Sen Şubesi üyesi öğretmen H.U., Manisa Turgutlu'da da matematik öğretmeni A.A. 06.00'da evlerine yapılan baskınlarda gözaltına alındı.

Operasyon sırasında KESK Genel Merkezi'ni CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, DTP milletvekillleri Sevahir Bayındır, Hasip Kaplan, Selahattin Demirtaş ile ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ziyaret etti.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber