Hükümet, kamu işçilerine 2009 için yüzde 3+3 zam önerdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2009 19:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, kamu işçilerinin ücretlerine 2009'da altışar aylık dönemlerde yüzde 3'er, 2010'da ise altışar aylık dönemlerde yüzde 2,5'ar artış önerdi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında, Genel Başkan Mustafa Kumlu ve beraberindeki Türk-İş heyetini Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti.

Kumlu, çıkışta yaptığı açıklamada, Hükümet'in, kamu işçilerinin ücretlerine 2009'da altışar aylık dönemlerde yüzde 3'er, 2010'da altışar aylık dönemlerde yüzde 2,5'ar artış önerdiğini bildirdi

Teklifte, enflasyonun ikinci yıl için öngörülen zammın üzerinde gerçekleşmesi halinde enflasyonun farkının da ücretlere yansıtılacağının ifade edildiğini anlatan Kumlu, "Biz de Türk-İş olarak bu önerinin, bu tekliflerin beklentilerimizi karşılamadığını, bunun net olarak tekrar değerlendirilmesi gerektiğini, bizim de kendi aramızda bunun değerlendirmesini yapacağımızı, beklentimize cevap vermediğinin altını çizerek ayrıldık" dedi.

Kumlu, bir gazetecinin, "bundan sonra nasıl bir yol izleneceğini" sorması üzerine, "Bizim bu şartlarda bu teklife yaklaşmamızın, imzalamamızın mümkün olmadığını Sayın Bakan'a ifade ettik ve ayrıldık" diye konuştu.

Görüşmelerin devam edeceğini belirten Kumlu, tarafların kendi aralarındaki değerlendirmenin ardından tekrar bir araya gelineceğini bildirdi.


- Hükümet ile Türk-İş arasında 240 bin kamu işçisini ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmesi Başbakanlık Merkez Bina'da başladı.

Hükümet adanı Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile kamu işçileri adına Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu başkanlığındaki heyetlerin görüşmesinde, Hükümetin 2009-2010 yıllarını kapsayacak Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili teklifini vermesi bekleniyor.

Türk-İş, daha önce TİS'le ilgili taleplerini hükümete iletmişti.

Türk-İş, en düşük işçi ücretinin 1230 TL'ye çıkarılmasını, enflasyon, refah payı ve verimlilik artışları dikkate alınarak ücretlere 2009 yılı için yüzde 20, 2010 yılı için ise 2009 yılında gerçekleşen enflasyon üzerine 4 puan refah payı eklenerek artış yapılmasını talep etmişti.

Türk-İş ayrıca sosyal yardımların da yüzde 40 oranında artırılmasını istemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber