Meteoroloji, yeni hava tahmin radarları kuruyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2009 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, 16 Haziran Salı günü 6 yeni meteorolojik tahmin radarının temelinin atılacağını söyledi.

Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meteorolojik hizmetlerde teknolojik yatırımların çok önemli olduğunu ifade etti. Bu nedenle, uydu, otomatik gözlem istasyonu, radar ve ileri teknolojiyi kullanan bilgisayar sistemleri gibi teknolojik hizmetlerin, kuruma getirilmeye başlandığını ve bu tür hizmetlerin daha da geliştirileceğini anlatan Çağlar, ''Kurum tarihinde hem teknolojik, hem de yatırım miktarı olarak bir ilke imza atıyoruz. 16 Haziranda 6 meteoroloji radarının temelini atıyoruz'' dedi.

Ülke genelinde ayrıca, 150 otomatik gözlem istasyonu kurduklarını belirten Çağlar, bu istasyonların da 16 Hazirandaki törenle birlikte hizmete gireceğini söyledi.

İstasyonların, meteorolojik verileri hızlı, doğru ve sık aralıklarla ölçeceğini anlatan Çağlar, ''Bu istasyonlar, hem insan gücünden tasarruf, hem ekonomik tasarruf, hem de zaman tasarrufu sağlayacak. Bunlar aracılığıyla meteorolojinin hizmet verdiği tarım, ulaştırma, sigorta, silahlı kuvvetler, çevre, orman gibi hemen hemen bütün sektörlere yönelik hizmet kalitesini artıracağız'' diye konuştu.

Bu kadar kapsamlı bir yatırımın kurum tarihinde bir ilk olduğunu vurgulayan Çağlar, şöyle devam etti:

''Sel, taşkın gibi olayların halka önceden bildirilmesi çok önemli. Zaman olarak, miktar olarak nerede ne olacağının bilinmesi gerekiyor. Bu ileri teknoloji radarlar, bunları sağlayacak. Hava olaylarının, 3-4 saat öncesinden lokal olarak kesin yeri ve miktarı belirlenecek. Şu anda 4 radar var. Bunlar bütün Türkiye'yi kapsamıyordu, 6 tanesiyle beraber bütün Türkiye'yi kapsayacak ve ani sel, taşkın gibi olaylara karşı bütün ülkeyi uyaracağız. Bu radarlar aynı zamanda güvenli uçuş gibi sektörel bazlı hizmetlerde de kullanılacak.

Radarlar, yaklaşık 500 kilometrekarelik alanı tarıyor. Etkili alan ise 150 kilometrekare. Radarları, Antalya'ya, Adana-Hatay arasına, Samsun ve Trabzon'a kuruyoruz.''

Orman yangınlarının sık yaşandığı aylara girildiğine dikkati çeken Çağlar, radarların yangınların önceden belirlenmesi açısından da faydalı olacaklarını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber