60 müsteşar yardımcısı standart hizmet için biraraya geldi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Haziran 2009 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bürokraside Hizmet Standardı modeline geçiliyor. Bürokratik işlemleri kısaltan sistemde İngiliz modeli örnek alındı

Bürokrasİnİn hantallığına çare için Başbakanlık 'Tony Blair' ayarı uygulamasına geçiyor. Tüm bakanlıklar, Kamu Hizmet Standartları'nı belirleyecek böylece bürokrasi hızlanacak, vatandaş da günlerce beklemekten ve evrak toplamaktan kurtulacak. Bürokratik hizmetleri hızlandıracak 'Kamu Hizmet Standartları' ilk kez, 1997'de, dönemin Sanayi Bakanı Yalım Erez tarafından başlatılmıştı. Şimdi bu modeli AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Başbakan Erdoğan'a iletti. Başbakan'ın destek vermesi üzerine 60 müsteşar yardımcısı bir araya geldi. Prof. Dr. Aziz Akgül ve Dr. Fetin Rüştü Yıldız, müsteşar yardımcılarına kamu hizmet standartlarının nasıl uygulanacağını anlattılar.

Müsteşar yardımcıları, kendi kurumlarında yapılan bürokratik işlemlerin listesini çıkartmaya başladı. Tüm bakanlıklar ve bağlı birimler tek tek, 'yapılan işlem, gerekli evraklar, neden gerektiği ve bir ne kadar sürede yapıldığının' listesini çıkaracak. İşlemlerin maksimum süresi ortaya konulacak. Vatandaş yapacağı her işlem için ne kadar süre gerektiğini önceden bilecek. Dr. Yıldız ise '6 Sigma Modeli' ile ilgili bilgi verdi. Sistem '1 milyon işlemde hata sayısını 3'e indiriyor. Bu modelde kurumsal başarı için kritik role sahip olanlara 'Kara Kuşak' adı veriliyor.

Masraflarını devlete ödetmiş

İngiltere'yi sarsan siyasetçilerin özel masraflarını devlete ödetmesi skandalına İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in de karıştığı ortaya çıktı. Avam Kamarası milletvekillerinin devlete ödettirdikleri masrafların listesini yayımlayınca, Blair'in görevinden ve milletvekilliğinden istifa etmeden iki gün önce evinin akan çatısının aktarılması için 7 bin sterlini devlete ödettiği belirlendi.

TONY BLAİR örnek oldu

Kamu Hizmet Standartları'nın çıkışı İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in görev yaptığı dönemde uygulamaya geçirdiği 'Citiziens First' modeline dayanıyor. Model, aynı zamanda Clinton ve Al Gore'un ortak çalışması 'Nationel Performans Review' modelinden de izler taşıyor. Tüm modellerde işlemler hızlandırılarak vatandaşların rahat etmesi hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber