Çubukçu 'Avrupa Bilgi Yarışması' ödül töreninde konuştu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Haziran 2009 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve AB Bilgi Ağı tarafından üçüncüsü yapılan Avrupa Bilgi Yarışması'nda derece alan okulların ödülleri, Hilton Otel'de düzenlenen törenle verildi.

Törene, Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini'nin yanı sıra, 16 ilin finalistleri ve öğretmenleri katıldı.

Burada konuşan Bakan Çubukçu, MEB'in Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde, girmek istenilen birliğin öne çıkan değerlerinin öğrenciler tarafından bilinmesine büyük önem verdiğini söyledi.

"Hiç kuşkusuz Avrupa Birliği ile bütünleşmek, Türkiye'nin en büyük toplumsal projesidir" diyen Nimet Çubukçu, Türkiye ile AB arasındaki tarihi sürece değindi.

Avrupa Birliği'ne üyeliğin Türkiye'ye kazandıracağı kazanımlar kadar Türkiye'nin de Avrupa Birliği'ne katacağı değerler ve katkılar bulunduğunu belirten Çubukçu, şöyle konuştu: "Ülkemiz için Avrupa Birliği süreci, daha iyi eğitim, daha iyi sağlık, daha şeffaf ve demokratik bir toplum gibi hedeflerimize ulaşmak için işbirliği platformudur. Dolayısıyla AB sürecinin bizim hayatımıza artılar getireceğini, kendi yaşam kalitemizi yükselteceğini, kendi ülkemizin önünü açacağını doğru anlamamız gerekiyor. Öte yandan böyle bir Türkiye hem Avrupa'ya hem de küresel barışa çok büyük bir destek sağlayacaktır."

Öğrencilerin AB konusunda araştırma yapmaları ve birlik hakkında bilgi edinmelerini teşvik etmek amacıyla Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ile yapılan işbirliğini anımsatan Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, yarışmanın çok güzel sonuçlar doğurduğunu ve amaçlanan hedeflere ulaşıldığını ifade etti.

Bakan Çubukçu, "İnsanlık ailesi olarak özlemini duyduğumuz barışın ve refahın gerçekleşmesinin önündeki en önemli engellerden biri kuşkusuz diyalog eksikliğidir. Kültürler, medeniyetler, toplumlar arasında diyaloğun gerçekleşmesinin önündeki engellere baktığımızda, ön yargıları ve hoşgörüsüz yaklaşımları görmekteyiz. Bu olumsuz ve yıkıcı tutumları kırmanın yolu ise birbirini tanımaktan geçer" diye konuştu.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Pierini de ödül kazanan öğrencileri tebrik ederek, aileleri, öğretmenleri ve okudukları kentlere örnek teşkil ettiklerini söyledi.

Yoğun bir çalışma döneminden geçildiğini ifade eden Pierini, yarışmanın AB ile Türkiye ilişkileri hakkında bilgi sahibi olunması açısından fırsat oluşturduğunu kaydetti.

AB-Türkiye katılım müzakerelerinin karışık bir süreç olduğunu ve siyasetçilerin her zaman bu süreçten memnun kalmadıklarını söyleyen Pierini, ancak bunun siyasetin bir parçası olduğunu belirtti.

Pierini konuşmasının sonunda, öğrencilerin konuya gösterdikleri coşkunun, Türkiye-AB ilişkilerinde de hissedilmesinin mümkün olabileceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Çubukçu ve Pierini, yarışmanın birincisi İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi, ikincisi Kayseri Kilim Sosyal Bilimler Lisesi ve üçüncüsü İstanbul Halkalı Ticaret Meslek Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerine ödüllerini verdi.

Yarışmada birinciliği kazanan öğrenciler, Prag ve Brüksel seyahati ile ödüllendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber