Okulları depreme dayanıklı hale getirmek için ödenek gönderildi

Haber Giriş : 04 Ocak 2005 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mevcut okulları depreme dayanıklı hale getirmek için 56 ile 7 trilyon liralık deprem ödeneği gönderdi. Geçmiş yıllarda yaşanılan acıların nedeninin; yüksek ihale kırımları olduğunu söyleyen ve 'Okullarımız Yıkılmasın' kampanyasına başlama nedenlerinin; eğitim kurumlarının bugüne kadar ucuz iş adına güvensiz yapılması olduğunu kaydeden MEB Yatırımlar ve Tesisler Daire Başkanı Abdüssamet Arslan, "Eğitim kurumlarımızı, kendimize ve çocuklarımıza mezar yapmamalıyız" dedi.

Türkiye'de yaşanan depremlerde sürekli kamu binalarının yıkılmasıyla ortaya çıkan acı gerçekler, yetkililerin yapılanma projelerinde değişikliğe gitmelerine neden oldu. MEB Yatırımlar ve Tesisler Daire Başkanlığı, Türkiye'yi 4 ayrı deprem bölgesine ayırarak, deprem ve eğitim haritası çıkardı. Eğitim kurumlarına yönelik projeler, inşatın yapılacağı bölgenin yer aldığı deprem kuşağı ve coğrafi özelliği baz alınarak hazırlanacak. Yapılacak olan eğitim kurumlarının dış mimarisi, o bölgenin iklim ve yeryüzü özelliklerine göre şekil alacak. 'Depremle Yaşamak Zorundayız' gerçeğinden hareket ettiklerini belirten Daire Başkanı Arslan, tüm binalarda deprem güvenliğinin öncelikli konuları olduğunu bildirerek, bundan sonra yapacakları eğitim binalarında amaçlarının binaların deprem öncesi ve sonrasında birer acil müdahale, idare ve barınma merkezi olarak kullanılması olduğunu söyledi.

Arslan, Türkiye'de yaklaşık 200 milyon metrekare okul binası bulunduğunu ve bunların hepsinin sismik güvenlik testinden geçirilmesini de hedeflediklerini kaydetti.

Öte yandan MEB, deprem kuşağında bulunan ve yaşanılan depremler sonrasında güçlendirilmesi gereken okullar için 56 ile toplam 7 trilyon liralık deprem ödeneği gönderdi. Ödenek gönderilen iller şunlar: "Adana, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş,Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Ordu, Osmaniye, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Van, Zonguldak."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber