Türkiye, ulusal programı hayata geçirmek için 100 kanunu değiştirecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Temmuz 2009 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Hükümetin askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören CMK 250. maddede yaptığı değişikliğe CHP sert muhalefet yapıyor. Anamuhalefet partisi, bu düzenlemenin Albay Dursun Çiçek'i yargılamak için yapıldığı görüşünde. Ancak Çiçek'in tutuklanması bu tezin doğru olmadığını ortaya koydu.

Hükümet ise bunun AB sürecinde yapılması gereken değişikliklerden biri olduğunu dile getiriyor. AB Komisyonu da değişikliği 'doğru yönde atılmış bir adım' olarak değerlendirdi. 2008 yılı sonunda Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan 'Ulusal Program 2009'da buna benzer pek çok hukuki düzenleme yer alıyor. 32 alandaki düzenlemelerin 4 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor. AB'ye uyum konusunda 100'ün üzerinde yasa, 300'den fazla tüzük ve yönetmelik değişikliği öngörülüyor. Bunlar arasında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararlarının yargı denetimine açılması da bulunuyor.

Türkiye, AB ile müzakere sürecine başladığı dönemden itibaren demokratikleşme konusunda pek çok adım attı. Başta, ifade özgürlüğü, örgütlenme ve adil yargılama olmak üzere işkencenin önlenmesi, sivilleşme gibi alanlarda ciddi değişiklikler yapıldı. 2004 yılında MGK'nın yapısı sivilleştirildi. 'Ulusal Program 2009' onaylandı. AB'ye uyumda düzenleme yapılması gereken alanların madde madde yer aldığı bu belgedeki başlıklardan 'siyasî kriterler' önemli bir yer tutuyor. Bu madde içinde yer alan 'sivil-asker ilişkileri', 'yargının işlevselliği ve verimliliği' dikkat çeken hususlar. Sivil-asker ilişkilerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin AB'ye uyum normları çerçevesinde, Anayasa'nın 160. maddesi değişikliği ile TSK'nın gelir, gider ve mallarının Sayıştay denetimine açık hale getirileceği taahhüt ediliyor. Demokratik hukuk devletinin gerekleri çerçevesinde hazırlanacak Yargı Reformu Stratejisi'nin bir parçası olarak askerî mahkemelerin de görev ve yetkilerinin tanımlanmasıyla ilgili düzenlemelere devam edilecek. Aynı bölümde 'yargının işlevselliği ve verimliliği' başlığı altında 2010-2014 yıllarına ilişkin misyon oluşturmak üzere hazırlanacak planın ayrıntılarına yer veriliyor. Burada, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, adalete erişimin kolaylaştırılması ve ceza infaz sisteminin geliştirilmesi hedefleri bulunuyor. HSYK'nın tarafsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik temelinde yeniden yapılandırılması ve kurul kararlarına karşı etkili bir itiraz mekanizmasının oluşturulması öngörülüyor.

EMİNE DOLMACI İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber