100 kişiden 28'ine göre rüşvet alınır da, verilir de

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Temmuz 2009 22:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ekonomik kriz, iş dünyasında suistimal ve yolsuzlukları da artırdı. Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG'nin yaptığı bir araştırmaya göre son dönemde şirketlerde kamuya rüşvet verilmesi ve evrakta sahtecilik gibi yolsuzluk türlerinde artış yaşanıyor.

KPMG'nin Türkiye Başkanı Bülent Ejder, krizle birlikte suistimal araştırması yaptırmak isteyenlerin arttığını söyledi. GFR Türkiye'ye yaptırılan suistimal ve yolsuzluk araştırması 'Yöneticilerin bakış açısıyla Türkiye'de suistimal' başlığını taşıyor. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 88'i rüşvetin varlığını kabul ediyor. Yüzde 21'i rüşvetin bazen gerektiğini düşünürken, yüzde 7'si de rüşveti iş hayatının gereklerinden biri olarak görüyor.

Bu bölümün incelemelerine göre haksız kazanç elde eden Türkler, ilk olarak arabasını değiştiriyor. "Ekonomiler daralınca şirketlerde de küçülme yaşandı. Yapı büyükken suistimaller araya kaynıyordu. Şimdi hemen sırıtıyor ve daha çabuk ortaya çıkıyor." diyen Ejder, yine de suistimale katılan ve taraf olan sayısı arttıkça, kanıt bulmanın da zorlaştığını bildirdi. KPMG Suistimal Önleme ve İnceleme Bölüm Başkanı İdil Gürdil ise, Türkiye'de şirketlerin yüzde 54'ünde ihbar hattının bile olmadığını ifade etti. Şirketlerde en çok rastlanılan suistimal türleri şirketten varlıklarının çalınması, rüşvet verilmesi ve evrakta sahtecilik. İdil Gürler, önümüzdeki 3 yılda bu sıralamanın kimlik hırsızlığı, elektronik ticaret ile ilgili hırsızlıklar ve maddi olmayan varlıkların çalınması şeklinde değişeceğini dile getirdi. GFR Türkiye'nin, Eylül 2008 ile Ocak 2009 arasında gerçekleştirdiği araştırmanın sorularına 146 yönetici cevap verdi. Katılımcı şirketlerin yüzde 32'si, bin kişinin üzerinde eleman çalıştırıyor. Cevap verenlerin yüzde 36'sı finans yöneticisi, yüzde 65'i de 5 yıldan fazla süredir aynı şirkette çalışıyor. Yöneticilerin yüzde 93'ü suistimali Türkiye'de büyük bir problem olarak görüyor. Yüzde 57'si suistimal riskinin 2 yıl içinde daha da artacağı görüşünde. Suistimalin en çok görüldüğü sektör yüzde 88 ile inşaat ve altyapı. Yüzde 84 ile bunu finans sektörü takip ediyor. İş hayatlarında suistimalle karşılaştıklarını belirten katılımcıların yüzde 30'u, kaybın 500 bin liranın üzerinde olduğunu söylüyor. Finans sektöründe yer alanların yüzde 50 ve tüketim ürünlerinde yer alanların da yüzde 40'ı, bu rakamın 1 milyonun üzerine olduğunu söylüyor. İstismarın sebebi olarak da denetim zafiyeti, yöneticilerin kayıtsızlığı ve iş süreçlerinin uygulanmaması görülüyor. Suistimalin tespit şekli ise şöyle: Yüzde 38 iç denetim, yüzde 27 ihbar ve yüzde 18 tesadüf.

Yolsuzluk Raporu'ndan İlgİnç satIr başlarI

HAKSIZ kazanç sağlayan, önce arabayı değiştiriyor.

HALEN şirketlerde firma varlıklarının çalınması, rüşvet ve evrakta sahtecilik en sık görülüyor.

GELECEKTE ise kimlik hırsızlığı, elektronik ticaret ile ilgili hırsızlıklar ve maddi olmayan varlıkların çalınması öne çıkacak.

ŞİRKET yöneticilerinin yüzde 21'i rüşveti bazen, yüzde 7'si ise her zaman iş hayatının gereklerinden biri olarak görüyor.

SUİSTİMAL ve yolsuzlukların en çok görüldüğü sektörler inşaat, altyapı ve finans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber