Sağlık Bakanlığı: Tavuk itlafı KKKA'yı artırmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2009 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanlığı, kuş gribi nedeniyle yapılan tavuk itlaflarının Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarını artırdığı iddialarının bilimsel gerçeklere dayanmadığı savunmasıyla, "KKKA hastalığı ülkemizde 2002 yılından beri görülmekle birlikte tavuk itlafları 2005-2006 yılında yapılmıştır. Tavuk itlafının olmadığı dönemde de ülkemizde KKKA hastalığı mevcuttu" açıklaması yaptı.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, bazı basın yayın organlarında yer alan, kuş gribi nedeniyle yapılan tavuk itlafının Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarını artırdığı iddialarına karşılık verildi.

Açıklamada, KKKA hastalığının 2002 yılında fark edildiği ve 2003 yılında da tanısının konulduğuna dikkat çekilerek, hastalığı bulaştıran kene türünün de özellikle meşelik orman yapısına ve kurak iklime sahip bölgelerde yoğun olarak bulunduğu belirtildi.

Kuş gribi hastalığının ise, ilk kez Ekim 2005 tarihinde Manyas Kızıksa beldesinde bir hindi sürüsünde belirlendiği hatırlatılan açıklamada, devam eden aylarda özellik köy tavuklarında görüldüğü ve Ocak 2006'da insan vakalarında ortaya çıktığı anlatıldı. Açıklamada, itlaf çalışmasının da, 2005 Aralık ayı ve 2006 Şubat ayında yapıldığı bilgisiyle şöyle denildi:

"KKKA vakalarının görüldüğü iller ile tavuk itlafı yapılan iller ve bölgeler birbirinden farklılık göstermektedir. İtlaf çalışması Ağrı ve Van başta olmak üzere ağırlıklı olarak Doğu Anadolu bölgemizde yapılmış, KKKA hastalığı ise Kelkit vadisi ve Orta Anadolu'ya doğru uzanan diğer vadilerde görülmektedir. KKKA hastalığının görüldüğü bölgeler ve itlafın yapıldığı bölgeler arasında uyumsuzluk söz konusudur.

KKKA virüsünü taşıyan kene türü yoğun olarak orman içi arazilerinin bulunduğu tarla kenarlarında bulunmaktadır. Genel olarak kanatlı hayvanlar kene yemekle birlikte aynı zamanda kene için önemli bir beslenme kaynağı da oluşturmaktadır. Belirtilen gerçekleri göz önüne aldığımızda tavuk itlafı ile KKKA hastalığı arasında bağlantı kurulması bilimsel gerçeklere dayanmayan bir iddiadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber