Tüketici en çok bankacılık hizmetlerinden şikayetçi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2009 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılın 6 aylık döneminde ''hak ihlali''ne uğradıkları gerekçesiyle 6 bin 213 tüketicinin, Tüketiciler Derneği'ne (TÜDER) başvurarak şikayetçi olduğu bildirildi.

Mağdur edildiklerini iddia eden tüketiciler, en çok bankacılık hizmetlerinden şikayetçi olurken, ilk sırayı da kredi kartı aidatının oluşturduğu belirtildi.

TÜDER'e 6 ayda, 6 bin 213 şikayetin gerçekleştiği, başvuranların 2 bin 618'inin bankacılık, bin 66'sının GSM sektörü, 602'sinin Türk Telekom, 229'u e-ticaret, 211'i beyaz eşya, 198'i kapıdan satış, 177'si bilgisayar ve yazıcı, 105'i ise tüketici hakem heyetlerinin hizmetlerinden yakındı. Diğer şikayetlerin ise tekstil, mobilya, otomobil, konut, gıda, elektronik ve konut gibi sektörlerin oluşturduğu kaydedildi.

Bankacılık hizmetlerindeki şikayetlerde, ilk sırayı 1945 başvuru ile kredi kartı aidatları oluştururken, GSM sektörü şikayetlerinde ise 701 başvuru ile hizmetlerin kalitesizliği, 548 başvuru ile TT sabit ücretlerinden yakınıldı.

Başvuru yönteminde ise telefonla yapılan 3111 şikayetin ilk sırada, 3018 ile internetin ikinci sırada, 63 şikayet ile derneğe gelerek yapılanların üçüncü sırada yer aldığı, 21 şikayetin ise posta ile gerçekleştirildiği belirtildi.

TÜDER Genel Başkanı Engin Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın 6 aylık dönemindeki 6 bin 213 şikayetin, 114'ünün derneğin girişimleriyle çözümlendiğini belirterek, 5 bin 728'inin Hakem Heyetine, 27'sinin Tüketici Mahkemelerine, 43'ünün İTO Tüketici Şubesine, 28'inin Esnaf Odaları Birliğine iletildiğini, 7'sinin Reklam Kuruluna yönlendirildiğini, 266 şikayetin ise tüketiciye bilgi verilerek reddedildiğini söyledi.

Başaran, gelinen süreçteki veriler ve duyarlılığın, tüketicilerin ''hak ihlali'' konusunda bilinçlendiğini ve mağduriyetlerinin giderilmesi doğrultusunda girişimlerde bulunduklarını gösterdiğini belirtti.

Banka hizmetleri, TT sabit ücretleri ve GSM sektöründe kontör yükleme ağırlıklı olarak hizmetlerle ilgili şikayetlerin çokluğunun dikkati çektiğini vurgulayan Başaran, ''Özellikle, kredi kartları aidatları ve hesap işletim ücretleri açık ara ile birinci sırada yer alıyor'' dedi.

Başaran, en sorunlusunun ''gıda sektörü'' olmasına karşın, tüketici duyarlılığının yeterince gelişmediğinin gözlemlendiğini ifade ederek, ''E-ticaret, sigorta ve baz istasyonları şikayetleri çok artmış durumda. Kapıdan satışlar ise oldukça azaldı'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber