Hakim ve savcı adayları kura çekti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2009 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, demokratik hukuk devletinde bağımsız ve tarafsız yargının, devletin ve toplumun güvencesi olduğunu söyledi.

Meslek öncesi eğitim sürelerini başarıyla tamamlayıp mesleğe kabul edilen 7. dönem adli yargı hakim ve savcı adaylarının ad çekme töreni, Türkiye Noterler Birliği Kongre Salonu'nda yapıldı.

Törene, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, HSYK üyeleri ile Danıştay ve Yargıtay üyeleri katıldı.

Törende konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, adayların zorlu bir dönemin ardından onurlu bir mesleğe adım atacaklarını belirterek, bugünün hayatlarının en önemli günlerinden olduğunu ifade etti. Ergin, adayların heyecanını paylaştığını belirterek, şöyle konuştu:

''Sizlerin katılımı inanıyorum ki adalet hizmetini sağlama görevini yerine getiren hakim ve cumhuriyet savcılarımıza güç verecek.

Bugün en saygın mesleklerin başında hakimlik ve savcılık mesleği geliyor. Hakimlik ve savcılık, adalet dağıtılması gibi çok önemli bir konuda devletin bir anlamda elidir, vicdanıdır. 'Kimseyi üzmeyelim' deme lüksümüz yoktur. Sizler hakkın yerini bulması, haklının ortaya çıkması ve adaletin sağlanması için uğraş vereceksiniz. Önemli olan genel olarak toplum vicdanını tatmin etmek, edebilmektir. Devletin toplum ve bireylere hiç bir ayrım gözetmeksizin eşit ve adil bir biçimde yaklaşmasını sağlamak temel hukuk ve adalet anlayışımız olmalıdır.

Demokratik hukuk devletinde bağımsız ve tarafsız yargı devletin ve toplumun güvencesidir. Devlete olan güvenin temel kaynağını yargı oluşturur. Yargıya karşı güvensizlik duyulması aynı zamanda devlete olan güven duygusunu da zaafa uğratacaktır. Geciken adaletin devletin temel değerlerini yıpratacağı, halkın adalete karşı güven duygusunu zayıflatacağı kuşkusuzdur.''

-''TUTTUĞUNUZ ADALET OLSUN''-

Yargının işlevselliğini sağlayacak üç önemli araç bulunduğunu kaydeden Ergin, bunlardan ilkinin kaliteli yasal düzenlemeler yapılması, ikincisinin hakim, savcı ve yardımcı personelin kaliteli eğitimi, sonuncusunun ise yargının kaliteli fiziki alt yapı ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu bildirdi.

Vatandaşların yargıya ve devlete var olan güvenlerini devam ettirmenin adil ve hızlı bir yargılama ile mümkün olduğunu vurgulayan Ergin, şöyle devam etti:

''Temiz toplum düzenini gerçekleştirmek amacına yönelik yapılacak mücadeleden sonuç alınabilmesi de ancak yargı hizmetlerinin hızlı ve etkili şekilde yerine getirilmesine bağlıdır.

AB yolundaki Türkiye'nin iyi yetişmiş hukukçulara hakim ve savcılara ihtiyacı var. Görev yapacağınız yerler konusunda hiçbir şekilde farklı düşüncelere kapılmayın. Doğudan batıya, kuzeyden güneye her yer bizimdir. Bu ülkeyi, bu Cumhuriyet'i bize emanet edenlere şükran borcumuz var. Bu borcu, ancak onların kurduğu Cumhuriyet'i daha da yüceltmekle ödeyebiliriz. Hukuk her zaman toplumun önünü açan bir rol üstlenmiştir. Sizler cumhuriyetimizin 100 yılında mesleklerinizde olgunluk dönemlerinizi yaşıyor olacaksınız. Yolunuz, bahtınız açık, tuttuğunuz adalet olsun.''

Hakim ve savcı adayları adına konuşan dönem birincisi Yasemin Kocabaş da Ulu Önder Atatürk'ün emaneti Türkiye Cumhuriyeti'ni, Cumhuriyet'in, hukuk devletinin, Anayasa'nın ilkelerine bağlı olarak yaşatmaya devam edeceklerini söyledi. Kocabaş, meslek hayatları boyunca dürüstlükten şaşmayacakları, tarafsız olacakları sözünü verdi.

Konuşmaların ardından, dereceye giren hakim ve savcı adaylarına plaketleri verildi.

Adalet Bakanı Ergin, daha sonra 161'i kadın, 195'i erkek toplam 356 hakim ve savcı adayının ilk görev yerlerinin kuralarının çekileceği bilgisayar sistemini başlattı. Adaylardan 134'ü Cumhuriyet savcısı, 196'sı da hakim olarak kura çekti. Adaylardan 13'ü de eş kurası çekerek yeni görev yerlerini belirledi.

Görev yeri belirlenenler arasında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu'nun kızı Berna Boyrazoğlu da kura çekti. Boyrazoğlu'nun görev yeri Kırklareli'nin Babaeski ilçesi olarak belirlendi. Kızının görev yerine sevinen Başsavcı Boyrazoğlu, meslektaşlarının tebriklerini kabul etti.

Görev yerleri belirlenen hakim ve savcı adaylarından bazıları salondan mutlu ayrıldı, bazılarının ise ağladıkları görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber