Yargı'dan 2009 KPSS sınav soruları açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Temmuz 2009 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargı Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Can Oktarlar, 27.06.2009 tarihinde yapılmış olan öğretmen adayları için Kamu Personeli Seçme Sınavının; zor, kaliteli ve ayırt edici olmasıyla birlikte; matematik testi sorularının çok zor olması, Türkçe testinde uzun paragraf sorularının çözümlenmesindeki süre problemi, eğitim bilimleri alanında 8-10 sorunun ifadesindeki kurgusal bozukluklar, çeldiricilerin doğru cevaba ve birbirine yakınlığı gibi nedenlerden dolayı tartışıldığını söyledi.

Soru tiplerindeki bu sorunlardan dolayı, bir çok adayın psikolojik anlamda travma yaşadığını ve adayların gerçek kapasitelerini kullanmalarına engel olduğunu dikkat çeken Oktarlar "Ayrıca bazı bölgelerde yaşanan kopya çekme olayları, bir kısım sınav salonunda sürenin gereğinden fazla kullandırılması, soruların bir yerde önceden ele geçirildiği gibi iddialar ve haberler sınavın kalitesini ve ayırt ediciliğini gölgede bırakmıştır. ÖSYM'nin tüm bu konularda açıklama yapması gerekmektedir. Çünkü adayların KPSS'ye olan güvensizliği artmakta ve tepkileri giderek büyümektedir." dedi.

KPSS Öğretmenliğe 260 bin adayın girdiğine dikkat çeken ve ancak 40.000 ? 55.000 arasında adayın başarılı olarak (üç dönem için) atanabilme hakkını kazanacağını belirten Oktarlar "ÖSYM seçme ve eleme yapmak amacıyla zor bir sınav hazırlamıştır. Fakat tartışılır nitelikteki birkaç soru, doğru cevabı ve çeldiricileri sınav anında adayların bilişsel yapısını bozmuş, bunun etkisiyle gerçek bilgilerini sınava yansıtamamışlardır." dedi.

Sınavın aritmetik ortalamasının düşük çıkmasını beklediğini söyleyen Oktarlar "Adayların başarı düzeyi yayılımı farklılık gösterecek, derslerin standart sapma değeri yükselecek, böylece az sayıdaki net cevaba fazla puan alınacaktır." dedi.

Sınavın kolay ya da zor olmasının atamanın yapılacağı kontenjanı değiştirmeyeceğini belirtildiği açıklamada "Fakat çok sayıda kişinin girdiği ve az sayıda kişinin seçileceği bir sınavın çoğunluk tarafından mutlulukla karşılanması beklenilmemelidir. Birçok aday hazırlanırken gösterdiği çabayı ve sahip oldukları potansiyeli sınava gerçek anlamda yansıtamamıştır. Tartışılabilir sorulardan ve sınavın uygulanmasında görülen istismar (kopya çekme vb.) nedeniyle birçok aday ÖSYM'nin güvenirliğine ve gelecekte yapılacak sınavların geçerliğine şüphe ile bakmaktadır." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber