Yolsuzlukların önlenmesi için kamuda etik kültürü ve bilinci geliştirilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2009 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından Erzurum'da 'Bölgesel Etik Liderlik Seminerleri' düzenlendi. Seminerle, kamu kurumlarındaki yolsuzlukların önlenmesi için etik kültürün ve bilincinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Palandöken Kayak Merkezi'ndeki Polat Renaissanca'da düzenlenen 'Bölgesel Etik Liderlik Semineri'ne bölgedeki 7 ilin il emniyet, sağlık ve milli eğitim müdürleri katıldı. Kamuda etik kültürünün geliştirilmesi alanında yürütülen diğer çalışmaların yanında Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Mali İşbirliği 2006 yılı programı kapsamında kabul edilen 'Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik Projesi' Avrupa konseyi ile birlikte yürütülüyor. Projenin genel amacının; 5176 sayılı kanun, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, uluslararası standartlar ile 'Yolsuzluğa karşı devletler grubu' tavsiyeleri doğrultusunda yolsuzluğun önlenmesi için etik kültürünü geliştirmek, böylece demokrasinin güçlenmesine ve hukukun üstünlüğüne katkıda bulunmak amaçlanıyor.

Erzurum Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş'ın başkanlık ettiği seminerin açılışında Kamu Etiği ve Etik Liderlik konusunda bir konuşma yapan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, etik ile ilgili konuların dünyanın en önemli ve yükselen değerleri arasında yer aldığını söyledi. Gerek devletlerin gerekse kamu kurumlarının etik değerlerin yerleşmesi için büyük bir gayret serfettiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Eryılmaz, "Devlet-toplum ilişkilerini tesis etmek ve mevcut olan hukuki temellerin yanında bir de buna ilave olarak etik bir temel zemin üzerinde yeni ilişkiler oluşmaya başlıyor. Etiğin toplumla devlet arasındaki ilişkilerde yeni bir değer olarak tüm dünyada pekiştirilmesi konusundaki çalışmalar ülkemiz açısından 2004 yılında başlamıştır. Kanun üç temel görev yüklenmiştir. Bunlar etik davranış ilkelerini belirlemek, davranış ilkelerine aykırılık sebebiyle yapılacak olan incelemelerde etik kurulu yetkilidir. Bir diğer görevde kamuda etik kültürünü yerleştirmek, tartışmak değerlendirmektir." dedi.

Prof. Dr. Eryılmaz, kamu etiği, liderlik ve karar alma süreci ile ilgili etik komisyonları faaliyetlerinin geliştirilmesi çerçevesinde interaktif bir şekilde gerçekleştirilen seminerlerle Türkiye'de etik kültürün ve bilincinin geliştirilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Bu arada ilki İstanbul'da düzenlenen 'Bölgesel Etik Liderlik Seminerleri'nin 10 bölgede tüm illerin katılımı ile gerçekleştirileceği bildirildi. Erzurum'daki iki seminerden ilkine Erzurum, Kars, Ardahan, Bitlis, Erzincan, Iğdır ve Artvin Vali ve belediye başkan yardımcıları ile özel idare genel sekreter yardımcıları katılırken, ikincisine ise il emniyet müdürleri, milli eğitim müdürleri ve sağlık müdürleri iştirak etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber