DDK, raporlu terörist aflarını da inceleyecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Temmuz 2009 10:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adli Tıp'ta başlayan inceleme kapsamında, teröristlere tahliye getiren kurul raporlarının veriliş aşamaları da incelenecek. Adli Tıp raporuyla af rekoru Sezer'in

HASAN ÖYMEZ, ANKARA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Devlet Denetleme Kurumu'nu (DDK) görevlendirerek Adli Tıp Kurumu'nda inceleme başlatması, kurum raporuyla affedilen ancak daha örgütlerine dönen teröristleri yeniden gündeme getirdi. DDK incelemesinin, cumhurbaşkanı affına neden olan ?iyileşemez hasta? raporlarının veriliş sürecini de kapsayacağı öğrenildi. ?İyileşemez hasta? raporları nedeniyle af rekoru 10. Cumhurbaşkanı Sezer'e ait.

261 AFLA REKOR SEZER'A AİT

Münevver Karabulut cinayetinin ardından peş peşe gelen hatalarla tartışmaların odağına yerleşen Adli Tıp Kurumu'yla ilgili DDK incelemesi başlıyor. Adli Tıp'ta yapılacak inceleme kapsamına alınacağı belirtilen terörist aflarıyla ilgili rekor 10. Cumhurbaşkanı Sezer'e ait. Sezer, Adli Tıp raporları doğrultusunda 261 mahkumu affederken, bu kişilerin büyük çoğunluğunu, cezaevlerinde açlık grevi yaparak ?Wernicke Korsakoff' hastalığına yakalanan teröristler oluşturmuştu.

SALIVERİLİNCE ÖRGÜTE DÖNDÜLER

Affedilen teröristlerin büyük bir bölümünün yeniden mensubu oldukları terör örgütlerine katıldığı belirlenmişti. 2002 ve 2003 yıllarında, Anayasa'nın 104'üncü maddesinin kendisine verdiği yetki çerçevesinde Sezer'in cezasının infazını ertelediği 54 teröristten 34'ü geri dönmeyerek, ya yurt dışına kaçtığı ya da dağa çıktığı belirlenmişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aralarında Necmettin Erbakan'ın da bulunduğu 3 mahkumu affederken, Süleyman Demirel 100, Turgut Özal 21, Kenan Evren ise 27 mahkumu affetmişti.

AFFEDİLENLER ASKERLE ÇATIŞTI

Sezer döneminde Adli Tıp raporuyla affedilen Maoist Komünist Parti üyesi Okan Ünsal, affından iki yıl sonra Tunceli Ovacık kırsalında güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldü. 2003'te Tunceli kırsalındaki çatışmada sağ yakalanan DHKP-C militanı Cengizhan Pilav'ın da Sezer'in imzasıyla tahliye edildiği ortaya çıktı. Müebbet hapse mahkum olan PKK'lı Abdülaziz Karaarslan da 2003'te Adli Tıp raporuyla Sezer tarafından affedildi, 2004'te PKK'nın dağ kadrosuna katılan Karaarslan, hala yakalanamadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber