Üniversiteli açlık sınırında!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2009 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Öğrenci Üye Komisyonunun, İzmir'de üniversite öğrencileri arasında yaptığı anket, her dört üniversiteliden üçünün açlık sınırında yaşadığını ortaya koydu.

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 2008-2009 akademik yılında Dokuz Eylül, Ege, Celal Bayar üniversiteleri ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünün mühendislik mimarlık fakültelerinde ve Yaşar Üniversitesinin Endüstri Mühendisliği Bölümünde öğrenim gören 1667 öğrenciye uygulanan anketin sonuçlarını açıkladı.

Öğrencilere, beslenme, ulaşım, sosyal kültürel etkinlikler, kente bakış, meslek odalarıyla ilişkileri, merkezi ve yerel yönetimlerden beklentileri konularında soruların yöneltildiği anket sonucunda, öğrencilerin çok büyük barınma ve beslenme sorunlarıyla mücadele ettiği, kiradan ve temel harcamalardan arta kalan parayla beslenmeye çalıştıkları ortaya çıktı.

ÜNİVERSİTELİNİN BARINMA PROFİLİ

Gençlerin yüzde 36'sının ailelerinin yanında kaldığı, yüzde 64'nün ise başka illerden okul kazanarak kente geldiği görüldü.

Kent dışından gelen gençlerin, "barınma sorunlarını nasıl çözdükleri" incelendiğinde, yüzde 65'inin öğrenci evinde barındığı, yalnızca yüzde 18'inin devlet yurtlarından yararlanabildiği, yüzde 7'sinin yarı özel devlet yurtlarında ve yüzde 10'unun ise özel yurtlarda kaldığı saptandı.

Öğrenci evinde kalanların yüzde 40'ı 1-2 kişilik, yüzde 57'si ise 3-4 kişilik evlerde barınıyor. Bu öğrencilerin yüzde 37'si aylık kira olarak 300-499 TL, yüzde 49'u ise 500-699 TL ödüyor.

ÜÇ ÖĞÜN YEMEK NE DEMEK?

Gençlerin yüzde 62'sinin günde üç öğün yemek yiyemediği, yüzde 72'sinin dengeli beslenemediği ortaya çıktı.

Öğrenci evinde kalanların yüzde 34'ü beslenmek için haftada 50-69 TL, 30'u da 30-49 TL ayırabilirken, yüzde 10'u 30 TL'den az para harcayabildiğini bildirdi.

Yine öğrenci evindekilerin yalnızca yüzde 26'sı, yurtta kalan öğrencilerin ise yüzde 21'i beslenme ihtiyacı için haftada 70 TL'den fazla para ayırabildiğini söyledi.

Harçlıkları, beslenme ve barınmaya yetmeyen öğrencilerin yüzde 59'unun hiçbir sosyal etkinlik, spor ya da kulüp çalışmasına katılmadığı, yalnızca yüzde 10'unun arada bir sinema ve tiyatro gibi kültürel etkinlikleri izleyebildiği belirlendi.

BESLENME İÇİN GÜNDE 3-10 LİRA

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, anket sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

"Ortaya çıkan tablo çok düşündürücüdür. Öğrenci evinde kalanların yüzde 64'ünün, yurtta kalan öğrencilerin ise yüzde 65'inin beslenme gideri olarak haftada ancak 30-69 TL ayırabildiği ortaya çıkmaktadır.

Bu rakama haftada 30 TL'den daha az parayla beslenmeye çalışanlar da eklendiğinde, İzmir'de öğrencilerin ortalama yüzde 75'inin, yani her 4 öğrenciden 3'ünün beslenebilmek için günde 3 TL ile 10 TL arasında harcama yapabildiğini görmekteyiz. Bu da İzmir'de öğrencilerin dörtte üçünün açlık sınırında yaşadığı anlamına gelmektedir. Bu bütçeyle genç bir insanın sağlıklı beslenmesi mümkün değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber