Belediye gelirleri kanunu geliyor

Haber Giriş : 09 Ocak 2005 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli Valiliği ve Denizli Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 5272 Sayılı Yeni Belediye Yasası bilgilendirme toplantısı, Esnaf Sarayı Toplantı Salonu'nda başladı.

Yerel Yönetimler Yasası ile ilgili bilgilendirme toplantısına Denizli Valisi Gazi Şimşek, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, Vali Yardımcıları, Belediye Başkan Yardımcıları, kaymakamlar, ilçe, belde belediye başkanları ve meclis üyeleri katıldı. Esnaf Sarayı'nda yapılan Yeni Belediyeler Kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, Başbakanlık İdari Geliştirme Başkanı Ercan Topacı ve Mahalli İdareler Kontrolörler Başkanı Hayrettin Güngör katıldı. İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, AB'nin mahalli idareler kanununun uygulanmasını istediğini, 27 yıldır yanlışa devam edildiğini, kasabaların hizmet alımını Ankara bürokrasisi koridorlarında kaybedildiğini belirterek, "Kanunu, kitabı, uygulamayı iyi bilmemiz gerekir. Bilgi hap değil, çok değerli bir şey araştırıp okumak lazım. Belediye Kanunu çıktı, kaç kişi okudu? Bu kanunla getirilen temel yenilikleri görüp almamız lazım. Bu kanunda felsefi olarak çok şey değişti. Belediye gelirleri kanunu geliyor, arkasından Yerel Yönetimler Kanunu, Özel İdareler Kanunu, Köy Kanunu, Devlet Memurları Kanunu geliyor" dedi. Şarbak şunları söyledi:

"Bu kanunlar iyi yönetimi oluşturmak için çıkarıldı. Bu kanunla belediyelere iç denetçi atanacak. Belediyenin harcamaları rapor halinde sunulup Ankara'da izlenecek. Belediye Meclisi ve encümen kararlarının gizliliği önemli değil. Kararları vatandaş görebilecek. Vatandaşın anlamadığı dönem bitiyor. Belediye Meclisi Denetim Komisyonu kuruluyor. Harcamaları belediye meclisi her şeyi görebilecek. Babadan, deden kalma usullerle yönetim değişti.Umuma açık işyeri ruhsatlarını, sıhhi ve gayri sıhhi işyerlerinin ruhsatlarını belediyeler verecek. Fabrika atık atar vatandaş zarar görürse belediyeye dava açabilecek. Sindire sindire tedbirci kanunlar gelecek, yeterli bir adım değil. 14 kat daha mahalli idareler güçlenmesi lazım."

Belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmediği zaman, birilerinin bu yetkileri geri alabileceğini, bunun içinde iyi bir yönetimin oluşması gerektiğini dile getiren Şarbak, "Batıda 4 E formülü uygulanıyor. İyi yönetimin oluşması için 4 şart gerekir: Uygulamalar hukuka dayalı olmalıdır, şeffaflık, saydamlık, kaynakların iyi kullanılması, ekonomide iyi olmak lazım. Bugün 3 bin 225 belediyemiz var. Hayat kalitesinin değişmesi lazım. Belediye çalışmazsa olmaz, İçişleri Bakanlığı kapansa bir şey olmaz. Bir yerde belediye kurulabilmesi için daha önce 2 nüfus şartı 2 bin idi, şimdi 5 bin nüfusu öngörüldü, köylerin birleşerek belediye kurabilmeleri için aralarındaki mesafenin 5 bin metre şartı getirildi, belediye kurmak için başka bir belediyeye 5 bin metre mesafeden az olmaması gerekiyor. İçme ve kullanma suyu, SİT alanları ve korunan yerlere belediye kurulamayacak. Nüfusu 2 binin altına düşen belediye ve mesken sahası bağlı olduğu il ve ilçe sınırına 5 bin metreden daha aza inerse tüzel kişiliğini kaybedecek" dedi.
iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber