Yasak, sigara satışını yüzde 5 düşürdü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Ağustos 2009 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasak, sigara satışını yüzde 5 düşürdü İlker KILIÇASLAN/MANİSA, (DHA) KAPALI alanlarda sigara yasağının uygulamaya girmesinin ardından, bu kez de özellikle kahvehanelerde, barlarda ve lokantalarda dışarıya masa çıkarılması Manisa İl Tütün Kurulu'nun gündemine geldi. ?Kaldırım işgali' yaptıkları gerekçesiyle, çok sayıda işletmenin masa ve sandalyelerini kaldırmaları yönünde belediyeye tavsiye niteliğinde yazı gönderilmesi kararlaştırıldı.

Manisa Vali Yardımcısı Salih Gürhan'ın başkanlığında, Sağlık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda bir araya gelen İl Tütün Kurulu, 19 Temmuz 2009'dan bu yana uygulamaya giren sigara yasağı konusunda değerlendirmelerde bulundu. İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, Tütünle Mücadele Kurulu Başkanı Tuncay Özer, Manisa Asayiş Şube Müdürü Hasan Onar ve Esnaf Odaları Birliği Genel Sekreteri Önder Savcı'nın da katıldığı toplantıda, 19 Temmuz'dan bu yana il genelinde 69 kurumun, 674 kahvehanenin, 190 lokantanın, 44 içkili yerlerin, 134 pastanenin, 48 kafenin ve 920 çeşitli yerlerin denetiminin yapıldığı açıklandı. Ayrıca yasağın başladığı günden bu yana 11 kişiye para cezası uygulandığı bildirildi.

İl Tütün Kurulu Koordinatörü ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Tuncay Özer, Manisa genelinde sigara satışlarında son 15 günde yüzde 5 azalma olduğunu belirterek, ?Yasağın uygulanması ile birlikte sigara içme oranında düşüşler oldu. Zamanla sigara içmeyenlerin oranı daha da artacak. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Sigara Bırakma Merkezi'ne yapılan başvuruların da yüzde 100 artış gösterdiğini hastane yetkililerinden öğrendik. Artık tiryakiler de sigarayı bırakmak istiyor? diye konuştu.

SİGARA CİNAYETİ ÜZDÜ

Toplantıya katılan İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay, geçtiğimiz günlerde Saruhanlı'nın Kumkuyucak Beldesi'nde işlenen sigara cinayeti ile ilgili değerlendirmede bulunarak, ?Sigara yasağının uygulanması ile ilgili olarak bazı sıkıntılar yaşandı. Cinayetin Manisa'da işlenmesi bizi çok üzdü. Ancak cinayetle sonuçlanan olayda tarafların yüksek miktarda alkol aldığını biliyoruz. Sigara sadece bahanesi oldu? dedi. İl Tütün Kurulu'nun toplantısında zabıta, emniyet ve il sağlık müdürlüğünden oluşan sigara yasağı denetim ekibinin, kapalı işyerlerinde denetimlerini sıklaştırması kararı alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber