Memur sendikaları ortak hareket kararı aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2009 13:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK genel başkanları, toplu görüşmeler öncesinde ortak hareket kararı aldı.

Toplu sözleşme hakkının hayata geçirilmesi konusunda ortak hareket etme kararı alan Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK genel başkanları, bir araya geldikleri Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya bu konudaki bu konudaki taleplerini iletti.

Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK genel başkanları, toplu görüşmeler öncesinde bir araya geldikleri Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya toplu sözleşme hakkının hayata geçirilmesine ilişkin taleplerini iletti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bakan Yazıcı, yaklaşık 2 milyon 200 bin kamu çalışanını ilgilendiren toplu görüşmeler öncesi Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve KESK Genel Başkanı Sami Evren ile dün bir araya geldi.

Toplantıda, taraflar toplu görüşme sürecine ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Memur konfederasyonlarının genel başkanları, geçmiş yıllardaki deneyimlerden hareketle toplu sözleşme hakkını içermeyen ''toplu görüşme düzenin'' bir anlamı olmayacağını Yazıcı'ya iletti.

Toplu sözleşme hakkının hayata geçirilmesi konusunda ortak hareket etme doğrultusunda karar alan konfederasyon başkanları, bu yöndeki taleplerini Yazıcı'yla paylaştı.

Bu yıl ilk kez kamu çalışanlarını temsilen toplu görüşme heyetine başkanlık edecek Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar yapılan toplu görüşmelerin sendikacılığın doğasına aykırı olduğunu söyledi.

ILO, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile altına imza konulan uluslararası sözleşmeler gereği kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakkının tanınmasının bir zorunluluk olduğunu dile getiren Gündoğdu, ''Toplu sözleşme hakkı konusunda ortaya somut yol haritası konulmasını ve bunun bu seneki görüşmelerin en büyük kazancı olmasını istiyoruz. Bu konuda atılacak adımları birlikte belirledikten sonra toplu görüşmelerin kapsamındaki diğer konuları konuşabiliriz'' dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da önceki yıllarda grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı konusunda kamu çalışanlarına verilmiş sözler olduğunu ve bu konuyu öncelikle görüşmek istediklerini söyledi.

Konfederasyonların grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı konusunda çok farklı şeyler söylemediklerini ve bu konuda bir yaklaşım birlikteliğine gidilmesinin zor olmadığını anlatan Akyıldız, şunları kaydetti:

''Daha sürecin başında bu konuyu görüşmenin doğru olacağını düşündük ve talebimizi Sayın Bakan'la paylaştık. Toplu görüşme masasının bu konuda karar verme yetkisi olmadığını önceki yıllarda gördüğümüz için talebimizle ilgili doğrudan Başbakanla görüşmek istediğimizi de bildirdik. Biz bu konuda bugüne kadar iyi niyet ve samimiyetimizi gösterdik. ILO'da bu yönde ortaya çıkan görüşler de ortadayken artık siyasi iradenin kendisinden beklediğimiz samimiyeti göstererek gerekeni yapmasını istiyoruz.''

KESK Genel Başkanı Sami Evren, 3 konfederasyon olarak bir araya gelip önceki toplu görüşme süreçlerini değerlendirip, özellikle mali konularla ilgili kamu çalışanları lehine kayda değer bir sonuç alınamadığı yönündeki görüşlerini ortaya koyduklarını söyledi.

Toplu sözleşme ve grev hakkı olmadan yapılacak toplu görüşmelerden hak elde etmenin mümkün olmadığını ifade eden Evren, konfederasyonlar olarak, Bakan Yazıcı'ya konunun muhatabı siyasi iktidar olduğundan toplu sözleşme ve grev hakkının sağlanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediklerini ilettiklerini bildirdi. Evren, ''Sayın Bakana, Başbakan Erdoğan ile kendisinin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in de bulunacağı bir görüşme yapmak istediğimizi belirttik. Yazıcı önerilerimizi aldı ve değerlendireceğini söyledi. Bu konuda adım atılıp atılmayacağını göreceğiz'' diye konuştu.

KESK olarak toplu görüşme düzeninde ''sendikaların iradesinin ortadan kalktığını ve iradelerini teslim etmek istemediklerini'' savunan Evren, toplu sözleşme masasının eşit bir tarafı olarak temsil ettikleri kitlenin haklarını savunma amacında olduklarını kaydetti.

-GÖRÜŞMELER CUMARTESİ GÜNÜ BAŞLAYACAK-

Bu arada, Bakan Yazıcı'nın konfederasyon başkanlarıyla yaptığı görüşmede toplu görüşmelerin takvimi de ele alındı.

Toplu görüşmelerin başlangıç tarihi olan 15 Ağustosun Cumartesi gününe gelmesi dolayısıyla bazı kamu işveren kurulu temsilcilerinin görüşmelere 17 Ağustos Pazartesi günü başlanmasını önerdikleri belirtildi. Ancak bu önerinin konfederasyonlar tarafından kabul görmediği öğrenildi.

Görüşmede, kamu çalışanlarının sorunların çözümü için yılın 15 gününün yetmediğine işaret eden konfederasyon temsilcileri, bu süreden bir de hafta sonu diye feragat edilmesinin doğru olmayacağını kaydetti.

Görüşme sonunda bu yılki toplu görüşmelerinin ilk oturumunun 15 Ağustos Cumartesi günü yapılması kararlaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber