Okulların notunu, öğrencilerin SBS sonucu belirleyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2009 15:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Zülfü Toman, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarını n öğrencinin seviyesinin yanı sıra okulun, ilin ve ülkenin seviyesini de ortaya koyan bir veri niteliği taşıdığını söyledi.

Toman, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığınca iki yıl önce orta öğretim kurumlarına öğrenci seçen OKS sınavının uygulandığını hatırlatarak, bakanlıkça hazırlanan bir sistem ile bunu tek bir sınava indirgemek değil, yıllara yaymak ve öğrencinin stres katsayısını azaltmak amacıyla SBS'nin geliştirildiğini bildirdi.

İki yıldır uygulanan SBS'nin temel amacının nitelikli orta öğretim kurumlarına öğrenci seçmek olmadığına dikkati çeken Toman, sınav sonuçlarının öğrencinin seviyesinin yanı sıra okul idarelerinin ve öğretmenlerin de seviyesini ortaya koyduğunu belirtti.

Toman, bu tür sınavların sonucu açıklandığında sıfır puan alan öğrencilerden de söz edildiğini hatırlatarak, şöyle dedi:

"Bu, eğitimciler ve eğitimi planlayanlar açısından bir veridir. Normalde her öğrencinin bir kaç soru cevaplandırması gerekir. Öğrencilerin tümünün eğitim hayatı sonunda akademik başarı elde ederek beyaz yakalı olması beklenmese de her öğrencinin eğitimi sürecinde bir birikiminin olması doğal olandır. Aslında her sınavın sonucunda hem okul idaresini, hem öğretmenleri, hem de eğitimin standartlarını anlamamızı ve sorgulamamızı sağlayacak veriler oluşur."

Toman, sıfır puan alan öğrenciden hareketle o öğrenciyi böyle bir sonuca götüren tüm unsurların tespit edilebileceğini ifade ederek, öğrencinin ailevi sorunlar, eğitimden kaynaklanan sorunlar veya eğitim öğretim tekniklerinden kaynaklı sorunlar nedeniyle mi sıfır aldığının araştırılabileceğini söyledi.

Toman, en ücra köylerdeki öğrenciler de dahil bu yıl kentteki 80 bin öğrencinin SBS'ye girmelerini sağladıklarını kaydederek, şunları söyledi:

"Amacımız öğrencilerin sınav bilincine varması ve sınav stresini yaşamasıydı. Köylerdeki öğrencilerimizin ailesi böyle bir bilinci çocuklarına aşılamamış olabilir. SBS'nin mantığının ne olduğunun öğrencilerce de anlaşılması gerekir. Öyle öğrencilerimiz var ki sınava giriyor aradan aylar geçiyor hala sınav sonucuna merak edip bakmamış. Geçen yıllarda 6 ve 7. sınıflarda sınava girmeyen ciddi oranda öğrencimiz vardı. Bu yıl sınava giren öğrenci sayısın ı yüzde 40 oranında artırdık. En ücra köydeki öğrenciler SBS'ye girdi. Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca sağlanan destekle ihtiyaç sahibi çocukların başvuru ücretlerini biz yatırdık."

SBS sonuçlarına göre, Diyarbakır'ın Türkiye ortalamasında 80. sırada yer aldığını hatırlatan Toman, ancak bunun gerçekliği yansıtmadığını belirterek, SBS sonuçlarına göre, Diyarbakır'ın başarısız olmadığını, tersine başarılı bir performans sergilediğini belirtti.

Sınava giren 80 bin öğrenciden 30 bininin başarı sağladığını anlatan Toman, "Biz eğitimde yaşanan sorunların kaynağını tespit etmek için tüm öğrencilerimizi sınava dahil ettiğimizden ortalamamız düşük. Bu nedenle sıralamalar ilin eğitim seviyesini ve başarısını ortaya koyacak net bir gösterge değil" dedi.

"SBS sonuçları, öğrencinin seviyesinin yanı sıra okulun, ilin ve ülkenin seviyesini de ortaya koyan bir veri niteliği taşıyor. Sınav sonuçlarına göre okul idareleri mercek altına alınacak. Başarısızlığa neden olan faktörler araştırılarak gerektiği taktirde okul idaresine soruşturma açılabilecek" diyen Toman, başarısızlığa neden olan faktörleri belirlemek için okul idarecileriyle toplanacaklarını ve eğitimle ilgili kendilerini sorgulayacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber