Hız limitinin arttırılmasına tepki

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ağustos 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'nın duble yollardaki hız limitini 110, şehiriçindeki hız limitini de 55 kilometreye çıkarmak istemesine uzmanlar tepki gösterdi: Yolların altyapısı yetersiz, bu, ölümlü kazalara davetiye çıkarır

TBMM Adalet Komisyonu üyesi ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün Trafik Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle şehirlerarası bölünmüş yollarda hız sınırının 90'dan 110 kilometreye çıkarılacağını, şehiriçinde 50 kilometre olan hız sınırının da önümüzdeki yıllarda 20 kilometre artırılabileceğini açıklaması uzmanların tepkisine neden oldu. Hız limitlerinin artmasıyla ölümlü kazaların artacağı uyarısında bulunan uzmanların görüşleri şöyle:

Asıl sıkıntı eğitimsizlik

Demir Bükey (İleri Sürücülük Teknikleri Uzmanı): Yerleşim yoğunluğu olan yollarda örnek olarak Avustralya bunu 60'tan 50'ye düşürdü. Çünkü o 10 kilometrelik hız farkı durma mesafesini o oranda azaltıyor. Bizdeki sıkıntı limitin çıkarılması değil. Esas sıkıntı eğitimsizlik. İnsanları bilinç-lendirmedikçe 50 olmuş, 80 olmuş hiçbir şeyi değiştirmeyecektir.

Kültürümüze uymaz

Boray Uras (Kızı Selin Uras'ı trafik canavarına kurban veren baba):

Türkiye'de hız limitlerini belki yükseltebilirler. Anne ve babaların kültür seviyesi ile çocukların eğitim bilinçlendirme seviyeleri yükseltilirse bunda sakınca olmaz.

Hâlâ 3-4 yaşındaki çocuklarını kucağına oturtup araba kullanan insanlar var bu ülkede. Aslında limitleri artırmak yerine tam tersini yapmaları gerekirdi.

Bizim ülkemizin genel kültür seviyesine ve alışkanlıklarına göre şehir içerisinde 40, şehirlerarası, ki buna TEM otoyolu da dahil, azami süratin saatte 90 kilometre olması lazım.

Çünkü Türkiye'de bizim ortalama sürüş kültürümüze göre bu rakamlar üst sınırdır.

Ölümlü kazalar artar

Doç. Dr. Murat Ergün (İTÜ İnşaat Fakültesi Karayolu ve Trafik Bilim Dalı öğretim üyesi):Kaza istatistiklerine göre yeni yapılan bölünmüş yollarda kaza sayısında azalma olmadığı gibi kazaların şiddetinde artış var. Sürücüler bölünmüş yolu güvenli bulduğu için hızını artırıyor. Kent içinde 50'den 70'e çıkarılması da yaya hareketi olduğu için ölümlü kazaları artıracak demektir.

Altyapılar uygun değil

İhsan Memiş (Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkanı): Türkiye'nin karayolları, altyapı olarak 90 kilometre hız sınırına uygun olarak yapılmış. Türkiye'de yılda meydana gelen 10 bin ölümlü kazanın yaklaşık olarak yarısı aşırı hız nedeniyle meydana geliyor. Ayrıca şehiriçinde hız sınırlarını 70'e çıkarırsanız, hiçbir yaşlıyı, çocuğu kurtaramazsınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber