Otoyollara mobil ?gözler' geliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Ağustos 2009 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, yurt genelindeki otoyollardaki denetimlerde kullanılmaya başlanan özel otoyol polisi ekip araçlarına her biri 20 bin TL'lik özel kameralar takacak

Yeni kameralar, seyir halindeki araçlar ve sürücüleri mercek altına alacak ve çektiği görüntüleri uydu teknolojisiyle anında Ankara'daki merkeze gönderecek.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın talimatıyla özellikle şehirlerarası karayollarında yaşanan kaza ve ölüm olaylarını azaltmayı hedefleyen ?Otoyol Polisi? uygulamasının kapsamı genişletilecek. EGM, bu amaçla yeni bir proje için hazırlıklara başlarken, projenin maliyeti 2010 bütçesinden karşılanacak. Proje için yaklaşık 15 milyon TL'lik kaynak kullanılacak. Proje çerçevesinde geçtiğimiz günlerde yurt genelindeki otoyollarda denetimlere başlayan özel hazırlanmış 50 otoyol polisi ekip aracına özel kamera sistemleri kurulacak.

Özel yazılım hazırlanacak

Bu sistemlerde kullanılmak amacıyla yine özel bilgisayar yazılımı hazırlanacak. Yaklaşık her birinin maliyeti 20 bin TL olacak kamera sistemleriyle seyir halindeki araçlar yakın takibe alınacak. Uydu sistemleri kullanılarak görüntüler online hatlarla doğrudan Ankara'daki Trafik Hizmetleri Başkanlığı'na gönderilecek.

Böylece otoyollarda yaşanan kazaların konumu, araçların hızı, yaptığı kural hataları anında Ankara'ya ulaşacak. Sürücülere yazılan cezalarda da 100 metrelik alan kapsamında bilgisayar yazıcısından çıkış alınacak. Böylece ceza tutanakları kullanımdan kalkarken, sürücülere kesilen cezalar yine anında Ankara'dan takip edilebilecek. Ceza tutanakları, yırtılmayan ve ıslanmayan kâğıttan özel olarak üretilecek.

Ayrıca, önümüzdeki dönemde sürücü belgeleri ve araç tescil belgeleri barkodlu olarak üretilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber